Witamina E jest przez wiele osób określana mianem “witaminy młodości”. Faktem jest to, że przyczynia się ona do lepszego wyglądu, ale nie tylko. Chcesz poznać więcej istotnych informacji? Zapraszamy!
Spis treści:
Co to jest witamina E?
Witamina E (tokoferol) to grupa organicznych związków chemicznych. Co ważne, zaliczamy tutaj tokoferole i tokotrienole. Cechują się one zbliżoną budową chemiczną. Najbardziej znanym i przebadanym (pod względem wpływu na ludzki organizm) jest alfa-tokoferol.
Jak już wiesz, witamina E jest nazywana “witaminą młodości”. Ale nie tylko. Inne powszechne określenie to “witamina płodności”. Niestety, nie jest ona wytwarzana w organizmie. A to powoduje, że należy ją regularnie przyjmować (najlepiej wraz z pożywieniem, w drugiej kolejności bierz pod uwagę suplementy diety).
Witamina E należy do grupy witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Dlaczego to ma znaczenie? Aby dochodziło do prawidłowego wchłaniania z przewodu pokarmowego konieczna jest obecność tłuszczów. Istotne są też sole kwasów żółciowych i właściwe funkcjonowanie trzustki.
Witamina E gromadzi się w tkance tłuszczowej, mięśniach oraz wątrobie. Przede wszystkim jest wydalana z żółcią, a w mniejszych ilości z moczem.
Witamina E znajduje zastosowanie przede wszystkim w medycynie. To składnik wielu medykamentów i suplementów diety. Witamina E świetnie odnajduje się również w branży kosmetycznej.
W czym występuje witamina E?
Zapotrzebowanie na tokoferol powinno być bez problemu pokryte dzięki właściwie zbilansowanej diecie. Jeśli na co dzień dużo pracujesz, nie wiesz, co kupować lub nie za bardzo umiesz gotować itd. to zgłoś się do nas. Zdrowy Catering oferuje zdrowe, smaczne jedzenie i zapewnia duży komfort!
Gdzie jest najwięcej witaminy E? W olejach roślinnych. Zwłaszcza tych, które są tłoczone na zimno. Dietetycy szczególnie polecają olej słonecznikowy i olej z kiełków pszenicy. Warto również wziąć pod uwagę olej rzepakowy i olej z pestek winogron.
Jakie jeszcze inne produkty na co dzień stosować?
- orzechy laskowe
- migdały
- nasiona słonecznika
- pestki dyni
- płatki owsiane
- warzywa (np. szpinak, papryka, natka pietruszki)
Objawy niedoboru tokoferolu – jak rozpoznać?
Takie problemy zdarzają się relatywnie rzadko. Czasami jednak do nich dochodzi. Na kłopoty na tej płaszczyźnie są np. narażeni pacjenci z zaburzeniami pracy trzustki, osoby z zaburzeniami wchłaniania, ludzie z niedostatecznym wydzielaniem żółci, a także borykający się ze stanami zapalnymi jelit. Z niedoborami niekiedy zmagają się również małe dzieci.
Poznaj główne objawy niedoboru witaminy E:
- zaburzenia wzroku (jest to spowodowane uszkodzeniem komórek siatkówki)
- zawroty głowy
- nadwrażliwość na ból
- drętwienie
- zaburzenie czucia w kończynach
- zaburzenia chodu
- zaburzenia funkcjonowania mięśni
- osłabienie mięśni
- gorsze działanie układu odpornościowego
Skutki nadmiaru witaminy E – jak rozpoznać?
Czy tokoferol może być “przedawkowany”? Jeżeli chodzi tylko o kwestie żywieniowe, to są bardzo małe szanse, aby tak się stało. Szczególnie uważać muszą osoby, które decydują się na suplementy diety. Jeśli będziesz przyjmować takie preparaty przez długi czas (w bardzo dużych dawkach; znacznie przekraczających zalecane), to musisz liczyć się z kłopotami…
“Przedawkowanie” witaminy E może doprowadzić do objawów ze strony układu krzepnięcia. W końcu tokoferol wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe. Nadmiar witaminy E w organizmie może skutkować spadkiem krzepliwości krwi. To z kolei zwiększa ryzyko krwotoków.
Na co pomaga tokoferol?
Witamina E to silny przeciwutleniacz wykazujący właściwości antyoksydacyjne.
Nieprzypadkowo witamina E to inaczej „witamina młodości”. Dzięki niej można opóźniać proces starzenia się skóry. Eksperci zauważają, że zapobiega ona też rozwojowi rozmaitych chorób cywilizacyjnych.
Tokoferol wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina E skutecznie chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Tokoferol unieszkodliwia reaktywne formy tlenu. Zapobiega też skutkom uszkodzenia komórek, które są przez nie powodowane…
Warto zauważyć, że stres oksydacyjny ma duży wpływ na rozwój wielu schorzeń. To np. cukrzyca, miażdżyca (wolne rodniki tlenowe uszkadzają śródbłonek w naczyniach krwionośnych i przyczyniają się do odkładania blaszki miażdżycowej), nadciśnienie tętnicze, a nawet nowotwory!
Tokoferol ma też cechy przeciwzakrzepowe. Witamina E ma za zadanie hamowanie agregacji płytek krwi.
Specjaliści są zdania, że tokoferol ma również istotne znaczenie pod kątem aktywności układu nerwowego i wydolności mięśni.
Witamina E: dzienne zapotrzebowanie
Jakie są normy uwzględniając rozmaite grupy wiekowe?
- niemowlaki do 6. miesiąca życia: 4 mg
- niemowlaki od 6. miesiąca życia do 1. roku życia: 5 mg
- dzieci od 1. roku życia do 6. roku życia: 6 mg
- dzieci od 7. roku życia do 9. roku życia: 7 mg
- chłopcy od 10. roku życia do 18. roku życia: 10 mg
- dziewczynki od 10. roku życia do 18. roku życia: 8 mg
- dorośli mężczyźni: 10 mg
- dorosłe kobiety: 8 mg
W jakich sytuacjach dzienne zapotrzebowanie na tokoferol jest większe? Chodzi o kobiety w ciąży. Panie przygotowujące się do porodu powinny dostarczać do organizmu 10 mg witaminy E na dobę. A kobiety karmiące piersią? W ich przypadku rekomendowana dobowa dawka tokoferolu to 11 mg.
Czy warto suplementować witaminę E?
Czasami jest to zbędne. Jeśli na co dzień właściwie się odżywiasz, to najprawdopodobniej dostarczasz odpowiednio dużo tokoferolu do organizmu. W razie czego zapraszamy do skorzystania z naszych usług. Zdrowy Catering to starannie przygotowane zestawy pudełkowe!
Niekiedy jednak suplementacja witaminą E jest wskazana. Najlepiej, aby zasugerowali to lekarze. Na podstawie aktualnej sytuacji pacjenta i wyników badań. Kiedy tak się dzieje? W przypadku pacjentów, którzy mają kłopoty z trzustką, czy cierpiących na choroby jelit (np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Kiedy jeszcze jest zalecana suplementacja tokoferolem? W profilaktyce chorób, w których duże znaczenie ma stres oksydacyjny (chodzi np. o nadciśnienie tętnicze).
O suplementacji powinny oczywiście pomyśleć kobiety w ciąży i karmiące matki (warto to skonsultować ze swoim lekarzem).
Na rynku nie brakuje rozmaitych suplementów diety. Różnią się one np. dawką. Dlatego należy dokładnie dowiedzieć się, co warto kupić i jak potem przyjmować konkretny preparat.
Witamina E: czy cateringi dietetyczne biorą ją pod uwagę?
Zasada jest prosta. Jak Twoja codzienna dieta będzie odpowiednio zbilansowana, to nie zabraknie Ci m.in. witaminy E. Chcesz zdecydować się na zestawy pudełkowe? Nie wiesz, czy to słuszny krok?
Wybierz Zdrowy Catering i niczym się martw. Nasze diety pudełkowe najpierw są starannie rozpisywane. Na skutek tego zawierają wszystko to, co potrzeba. M.in. tokoferol itd. Później kucharze wszystko profesjonalnie przygotowują.
Wiemy, że prawidłowe wchłanianie z przewodu pokarmowego jest zależne od obecności tłuszczów. Dlatego wszystko jest perfekcyjnie rozpisywane, a potem przygotowywane. Z nami będziesz jadać zdrowo, smacznie i sycąco!
Diety pudełkowe: czego nie zawierają?
Nasz catering dietetyczny bazuje na najlepszych produktach. Właśnie dlatego od dłuższego czasu współpracujemy z profesjonalnymi dostawcami żywności. Kucharze przygotowują dania z wysokiej jakości owoców, warzyw, mięs itd. Dzięki temu m.in. właśnie witamina E jest dostarczana do organizmu w odpowiedniej ilości.
Nasze zestawy pudełkowe nie zawierają zaś niezdrowej żywności. Nie stosujemy m.in. chemii, której jest tak dużo w wielu sklepowych produktach. Dlatego klienci chwalą nas za jakość przygotowywanych zestawów pudełkowych.
Podsumowanie wiedzy o wit E (tokoferolu)
Witamina E (tokoferol, “witamina młodości”) to grupa organicznych związków chemicznych.
Witamina E nie jest wytwarzana w organizmie człowieka. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Gromadzi się w tkance tłuszczowej, mięśniach i wątrobie.
Tokoferol to silny przeciwutleniacz, który ma właściwości antyoksydacyjne. Dzięki tej witaminie można poprawić działanie układu odpornościowego, czy opóźnić proces starzenia się skóry. Tokoferol chroni też organizm przed stresem oksydacyjnym.
Gdzie jest najwięcej witaminy E? W olejach roślinnych (olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, olej rzepakowy i olej z pestek winogron), orzechach laskowych, migdałach, czy nasionach słonecznika.
Z niedoborami tokoferolu muszą liczyć się np. osoby z zaburzeniami pracy trzustki, czy pacjenci chorujący na schorzenia układu pokarmowego (np. wzjg). Skutki deficytu witaminy E to np.: zaburzenia wzroku, zawroty głowy, nadwrażliwość na ból i drętwienie.
Objawy nadmiaru? To kłopoty ze strony układu krzepnięcia. Nadmiar witaminy E może skutkować spadkiem krzepliwości krwi i krwotokiem.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E (w przypadku dorosłych) to 8-10 mg.
Suplementacja jest polecana np. kobietom w ciąży.
W witaminę E (ale nie tylko) są bogate zestawy pudełkowe sprzedawane w Zdrowym Cateringu. Nasze diety są przygotowywane tylko z najlepszych produktów. Nie wierzysz? Sprawdź!