Witamina C to jedna z najbardziej znanych witamin. Popularny kwas askorbinowy przydaje się nie tylko pod kątem odpowiedniego działania układu immunologicznego. Kiedy jeszcze warto zwrócić uwagę na tę witaminę?
Spis treści:
Witamina C: co to jest?
Witamina C jest często określana też jako kwas askorbinowy. To niezbędny związek w kontekście funkcjonowania organizmów żywych.
O witaminie C szczególnie często mówi się/pisze pod kątem medycyny. Warto zauważyć, że z licznych zalet tego związku korzysta się również w branży kosmetycznej.
Źródła kwasu askorbinowego
Niektórzy uważają, że najwięcej witaminy C znajduje się w cytrynie. Nie! Na czele takiej klasyfikacji są:
- dzika róża
- czarna porzeczka
- papryka
- brukselka
- brokuły
Jakie inne owoce powinny być w Twoim codziennym menu?
- jeżyny
- kiwi
- pomarańcze
- ananasy
- grejpfruty
- truskawki
- maliny
- jabłka
- cytryny
Bardzo niedocenianym produktem jest aronia. Jej owoce także zawierają zaś relatywnie sporo witaminy C!
Jeśli chodzi o warzywa, to szczególnie rekomendowane są:
- cebula
- szpinak
- kalafior
- jarmuż
- kapusta
- zielony groszek
- pomidory
- ziemniaki
- kalarepa
Skutki niedoboru witaminy C – jak rozpoznać?
Nie trzeba być specjalistą, np. od dietetyki, aby wiedzieć, że brak odpowiedniej ilości witaminy C w organizmie skutkuje mniej efektywnym działaniem układu odpornościowego. A to powoduje częstsze choroby, wizyty lekarskie i wydatki…
Niedostateczna ilość witaminy C może przyczyniać się do osłabienia naczyń włosowatych i doprowadzić do rozwoju anemii.
Za mała wartość kwasu askorbinowego może też spowodować rozwój astmy i szkorbutu.
Z czym jeszcze trzeba się liczyć?
- zapalenie błony śluzowej
- bóle mięśni
- bóle stawów
- tendencja do występowania siniaków
- krwawienia z dziąseł
- trudności w gojeniu ran
- ogólne osłabienie
- szybkie męczenie się
- brak apetytu
Eksperci biją na alarm jeszcze w jednej kwestii! Jeżeli niedobór witaminy C będzie długotrwały, to może to sprzyjać rozwojowi zmian nowotworowych, czy miażdżycy…
Objawy nadmiaru witaminy C – jak rozpoznać?
Witamina C to substancja rozpuszczalna w wodzie. Kwas askorbinowy nie jest zatem gromadzony w organizmie, tylko wydalany (przede wszystkim z moczem i potem).
M.in. to przyczynia się do tego, że rzadko zdarzają się pacjenci borykający się z nadmiarami witaminy C. Co ciekawe, organizm “blokuje” zbyt wysokie dawki poprzez ograniczanie wchłaniania witaminy C.
Z czym ewentualnie muszą liczyć się osoby, które będą miały za dużo kwasu askorbinowego w organizmie?
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe (czyli np. bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunki)
- wysypka skórna
- zakwaszenia moczu (mogące prowadzić do powstawania kamieni nerkowych)
Na co pomaga kwas askorbinowy?
Witamina C jest niezbędna, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Okazuje się, że kwas askorbinowy nie tylko dobrze wpływa na układ odpornościowy. O tej witaminie warto zatem pamiętać przez cały rok!
Kwas askorbinowy przyczynia się do obniżenia ciśnienie krwi.
Witamina C to skuteczny przeciwutleniacz. Do jej zadań należy zwalczanie wolnych rodników i wspomaganie funkcjonowania układu krążenia.
Kwas askorbinowy przyspiesza gojenie ran, a także hamuje krwawienia z dziąseł (jest zatem polecany np. przy kłopotach stomatologicznych).
Ważna jest też regulacja procesów pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty.
Witamina C odpowiada za wzmocnienie i uszczelnianie naczyń krwionośnych, obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu, regulację produkcji kolagenu, czy spowalnianie procesów starzenia się skóry.
Na co jeszcze można liczyć? Na wspomaganie organizmu w schorzeniach sercowo-naczyniowych i chorobie wieńcowej.
Coraz więcej osób docenia także właściwości antyoksydacyjne witaminy C.
Uczestniczy ona też w biosyntezie kolagenu, czyli białka występującego w zębach, kościach, rogówce oka, czy tkance łącznej.
Kwas askorbinowy jest istotny pod kątem walki z najtrudniejszym przeciwnikiem, czyli rakiem. Na skutek działania przeciwutleniającego, witamina C zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkodzenia DNA. Tym samym ryzyko rozwoju chorób nowotworowych jest mniejsze.
Specjaliści zauważają, że kwas askorbinowy przydaje się też wtedy, kiedy dany pacjent ma już raka… Naukowcy są zdania, że witamina C podawana wraz z lekami przeciwnowotworowymi przyspiesza zabijanie komórek nowotworowych. Dodatkowo łagodzi skutki uboczne chemioterapii i radioterapii.
Według ekspertów można na to liczyć, ale tylko wtedy, kiedy witamina C będzie podawana drogą dożylną.
Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy
Niestety, nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy C. Musi być ona zatem dostarczana wraz z pożywieniem (ewentualnie polecane są suplementy).
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zależy przede wszystkim od wieku i płci.
Jakie jest rekomendowane dobowe zapotrzebowanie na witaminę C pod kątem różnych grup wiekowych?
- dzieci od 1. roku życia do 3. roku życia: 30 mg
- dzieci od 4. roku życia do 12. roku życia: 40 mg
- dziewczynki od 13. roku życia do 18. roku życia: 55 mg
- chłopcy od 13. roku życia do 18. roku życia: 65 mg
- dorosłe kobiety: 75 mg
- dorośli mężczyźni: 90 mg
Czy warto suplementować witaminę C?
W przypadku niektórych osób jest większe dobowe zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Chodzi o:
- seniorów
- osoby z nadciśnieniem tętniczym
- osoby chorujące na cukrzycę
- kobiety w ciąży
- karmiące matki
- palaczy i alkoholików
- osoby żyjące na co dzień w dużym stresie
- osoby pracujące fizycznie od dłuższego czasu (w sposób bardzo intensywny)
- osoby borykające się z zaburzeniami czynności jelit
- osoby przyjmujące niektóre medykamenty (są to np.: barbiturany, aspiryna, sulfonamidy)
Zwiększone dawki witaminy C, na dobę, powinny rozważyć osoby, które niedawno (albo aktualnie) wymiotowały i/lub miały kłopoty z apetytem.
Jeśli np. zrobiłeś sobie wyniki badań i wyszło Ci, że masz za mało witaminy C, to warto zdecydować się na suplementy. Zawsze należy jednak porozmawiać o tym z lekarzem. Fachowiec przy okazji doradzi Ci odpowiednie produkty i stosowne dawkowanie.
Witamina C a cateringi dietetyczne
Kwas askorbinowy jest najbardziej znany z wpływu na działanie układu immunologicznego. Witamina C ma jednak o wiele więcej zadań do wykonania. Jej obecność w codziennej diecie jest kluczowa.
Mają tego świadomość dietetycy, którzy pracują w Zdrowym Cateringu. A to oznacza, że kwas askorbinowy znajduje się w oferowanych zestawach pudełkowych. Jeśli m.in. nie chcesz chorować, to zgłoś się do nas!
Kwas askorbinowy: czego nie ma w dietach pudełkowych?
Produktów, które są niezdrowe, niesmaczne i nieświeże.
Nasz podmiot Zdrowy Catering współpracuje z profesjonalnymi dostawcami żywności. Kupujemy tylko porządne warzywa, owoce, mięsa itd.
Chcesz w końcu jeść zdrowo, a przy okazji smacznie? Zależy Ci na dobrym działaniu układu odpornościowego? Skorzystaj zatem z diet pudełkowych oferowanych w Zdrowym Cateringu.
Podsumowanie o witaminie C: czy jest ważna tylko w okresie jesienno-zimowym?
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Ten związek jest niezbędny w aspekcie funkcjonowania organizmów żywych!
Kwas askorbinowy np. poprawia działanie układu odpornościowego, uszczelnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, przyspiesza gojenie się ran, a nawet spowalnia procesy starzenia się skóry.
Najwięcej witaminy C (w 100 g produktu) znajduje się w dzikiej róży, owocach czarnej porzeczki, papryce, brukselce i brokułach.
Jakie są symptomy niedoboru kwasu askorbinowego? To np. częstsze choroby. Trzeba się również liczyć m.in. z astmą, zapaleniem błony śluzowej, bólami mięśni i stawów.
Jeśli zaś niedobór witaminy C będzie długotrwały, to może to przyczyniać się do rozwoju zmian nowotworowych!
Główne objawy nadmiaru kwasu askorbinowego to: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wysypka skórna i zakwaszenia moczu. Dzieje się to jednak stosunkowo rzadko.
Eksperci zauważają, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (dorośli) waha się od 75 mg do 90 mg.
O suplementacji powinni pomyśleć seniorzy, osoby z nadciśnieniem tętniczym, chorujące na cukrzycę, kobiety w ciąży, czy karmiące matki.
Odpowiednie zawartości witaminy C znajdują się w cateringach dietetycznych sprzedawanych przez polecany podmiot Zdrowy Catering. Nasza firma bazuje tylko na świeżych warzywach, owocach itd. Nam możesz zaufać!