Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Charakterystyka witaminy B12

Witamina B12

Interesuje Cię witamina B12? A może kobalamina? Są to nazwy zamienne tego samego związku chemicznego. Bardzo ważnego, ponieważ odpowiadającego za rozmaite zadania w organizmie człowieka. Zapoznaj się zatem poniżej z najważniejszymi faktami na temat witaminy B12!

Witamina B12: co to jest?

Witamina B12 to związek chemiczny. Bierze on udział w przemianach tłuszczowych, białkowych i węglowodanowych.

Kobalamina jest magazynowana w wątrobie i szpiku kostnym. Co dzieje się potem? Następnie wraz z krwią jest rozprowadzana po całym organizmie.

zdjęcie wątroby

Kluczowe źródła kobalaminy

Ta witamina występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Co należy szczególnie uwzględnić w codziennej diecie?

  • mięso (np. drób)
  • ryby
  • mleko
  • produkty mleczne
  • jajka

Generalnie witamina B12 nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. A to powoduje, że z niedoborami kobalaminy szczególnie muszą mierzyć się wegetarianie. Co w takiej sytuacji? Polecane są np. wzbogacone płatki śniadaniowe. W końcu to łatwo dostępne źródło witaminy B12 (szczególnie pod kątem wegetarian).

zdjecie jajek albo jakiejś ryby

Skutki niedoboru witaminy B12 – jak rozpoznać?

Kto jest szczególnie narażony na tego typu kłopoty? To m.in. osoby starsze. Jest to zaś związane np. z zapaleniem błony śluzowej żołądka.

W “grupie ryzyka” są także osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego (np. choroba Leśniowskiego-Crohna). W ich przypadku mogą bowiem pojawić się kłopoty z wchłanianiem witaminy B12 ze spożywanych pokarmów.

Kto jeszcze jest narażony?

  • pacjenci po przebytej operacji żołądkowo-jelitowej
  • osoby z niedokrwistością megaloblastyczną
  • kobiety w ciąży (wegetarianki)
  • matki karmiące piersią (wegetarianki)

Co ciekawe, skutki niedoboru witaminy B12 są czasami mylone z deficytami kwasu foliowego.

Jakie są najważniejsze symptomy?

  • uszkodzenie nerwów
  • kłopoty z widzeniem
  • zawroty głowy
  • owrzodzenia w jamie ustnej
  • blada cera
  • żółtaczka skóry
  • chroniczne uczucie zmęczenia
  • wahania nastroju
  • obniżenie poziomu kwasu foliowego

Niedobór tego składnika jest szczególnie groźny w trakcie ciąży. Wtedy trzeba liczyć się z większym ryzykiem: poronienia, niskiej masy urodzeniowej, ograniczenia wzrostu wewnątrzmacicznego, czy wad cewy nerwowej.

Jeśli chodzi o okres niemowlęcy, to objawy niedoboru kobalaminy dotyczą braku rozwoju (lub opóźnień), zaburzeń ruchowych, a nawet niedokrwistości megaloblastycznej.

kobieta łapiąca się za głowę

Objawy nadmiaru kobalaminy – jak rozpoznać?

Kobalaminę jest bardzo trudno “przedawkować”. Specyfika tej witaminy powoduje, że o wiele częstsze są niedobory.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Niskokaloryczne śniadanie

Co musi stać się, aby doszło do nadmiaru? Jest to możliwe w przypadku pacjentów, którzy dostarczają do organizmu – przez długi czas – bardzo duże dawki kobalaminy.

Z jakimi objawami należy się liczyć?

  • zaburzenia ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty, burczenie w brzuchu, biegunki)
  • reakcje uczuleniowe
zdenerwowana osoba

Na co pomaga witamina B12?

Kobalamina bierze udział w rozmaitych procesach. A to powoduje, że to bardzo istotna witamina.

Chodzi nie tylko o przemiany tłuszczowe, białkowe i węglowodanowe.

Kobalamina odpowiada również za podział komórkowy i syntezę kwasów nukleinowych (DNA i RNA). Tak samo ma się sprawa z białkami, które biorą udział w ich budowaniu.

Witamina B12 przyczynia się do produkowania czerwonych krwinek.

Za co jeszcze odpowiada kobalamina? Chodzi o poprawę funkcjonowania układu nerwowego, zmniejszenie poziomu lipidów we krwi, czy syntezę komórek.

Eksperci zauważają, że kobalamina ma także wpływ na samopoczucie (poprawia nastrój i sprawia, że jesteśmy lepiej nastawieni do otaczającej rzeczywistości).

uśmiechnięta osoba

Dzienne zapotrzebowanie na kobalaminę

Jest ono zależne przede wszystkim od wieku. W niektórych sytuacjach (np. kobiety karmiące piersią) ilość dostarczanej kobalaminy do organizmu powinna być nieco większa.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę B9?

  • niemowlaki do 6. miesiąca życia: 0,4 mcg
  • niemowlaki od 7 miesiąca życia do 12. miesiąca życia: 0,5 mcg
  • dzieci od 1. roku życia do 3. roku życia: 0,9 mcg
  • dzieci od 4. roku życia do 9. roku życia: 1,2 mcg
  • dzieci od 9. roku życia do 13. roku życia: 1,8 mcg
  • młodzież od 14. roku życia do 18. roku życia: 2,4 mcg
  • osoby dorosłe: 2,4 mcg

Jeśli chodzi o mamy w czasie laktacji, to w ich przypadku dobowe zapotrzebowanie na kobalaminę wynosi 2,6 mcg.

rodzina na spacerze

Kiedy warto suplementować witaminę B12?

Decyzja o suplementacji powinna być przemyślana. Nie jest zatem tak, że można bez przeszkód iść np. do apteki, czy skorzystać z podmiotów online.

Najpierw warto wybrać się do lekarza. Nie zapomnij o zrobieniu odpowiednich badań. Fachowiec powinien Ci powiedzieć, czy należy zdecydować się na suplementację kobalaminy czy nie ma takiej konieczności.

Decydując się na produkty z tej kategorii zwracaj uwagę na producenta. Najlepiej jest kupować suplementy diety od firm doświadczonych i dobrze ocenianych.

Bardzo ważna jest też odpowiednia dawka (właśnie m.in. dlatego należy skorzystać z pomocy lekarza). Przyswajanie kobalaminy to proces dość złożony. Z wiekiem sprawność tego mechanizmu się obniża (co może skutkować gorszym wchłanianiem witaminy B12).

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Co jeść po wybielaniu zębów – czego unikać. Biała dieta

Eksperci rekomendują, aby decydować się na odpowiednio wysokie dawki lub wybrać postać domięśniowa.

Wybrane preparaty powinny obniżać poziom homocysteiny. Dodatkowo witamina B12 musi być w postaci metylokobalaminy albo cyjanokobalaminy.

pacjent na konsultacji z lekarzem albo osoba rozmawiająca w aptece

Witamina B12: cateringi dietetyczne o niej nie zapominają!

Dietetycy, którzy pracują w profesjonalnych podmiotach cateringowych, mają wiedzę na temat kobalaminy i jej wszystkich właściwości. Eksperci odpowiednio układają zatem diety pudełkowe. Po to, aby były w nich zawarte wszystkie kluczowe witaminy. A kobalamina bez wątpienia zalicza się do tego grona.

Profesjonalne podmioty cateringowe korzystają z wysokiej jakości produktów. Dzięki temu jedzenie jest zdrowe, właściwie zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne.

Jeśli zdecydujesz się na Zdrowy Catering, to masz jak w banku, że w oferowanych zestawach pudełkowych znajduje się odpowiednio dużo m.in. kobalaminy.

osoba dzwoniąca przez telefon-zamawiająca catering

Co nie znajduje się w dietach pudełkowych?

Porządne podmioty cateringowe dokładają wszelkich starań, aby ich usługi były na jak najwyższym poziomie. Tak właśnie działa m.in. Zdrowy Catering.

Kooperujemy tylko ze sprawdzonymi dostawcami żywności. Wszystko jest w 100% świeże. Czego zaś nie akceptujemy? M.in. dodatków chemicznych. Niestety, jest ich pełno w produktach sklepowych.

Jeśli chcesz z nich zrezygnować na rzecz starannie przygotowywanych zestawów pudełkowych (zawierających m.in. odpowiednie dawki witaminy B12), to serdecznie zapraszamy!

osoba czytająca skład jakiegoś produktu-osoba w sklepie

Witaminy B12: podsumowanie

Witamina B12 (inaczej kobalamina) to związek chemiczny, który bierze udział w różnych procesach. Jest on magazynowany w wątrobie i szpiku kostnym.

Kobalamina uczestniczy np. w przemianach tłuszczowych, białkowych i węglowodanowych. Ta witamina przyczynia się też m.in. do poprawy funkcjonowania układu nerwowego, samopoczucia i zmniejszenia poziomu lipidów we krwi.

Jakie są główne źródła witaminy B12? Są to: mięso, jajka, ryby, mleko i produkty mleczne. Chodzi przede wszystkim o produkty pochodzenia zwierzęcego.

Na niedobory witaminy B12 są szczególnie narażone osoby starsze, pacjenci zmagający się z chorobami układu pokarmowego, ludzie z niedokrwistością megaloblastyczną i wegetarianie.

Najważniejsze skutki niedoborów to: uszkodzenie nerwów, kłopoty z widzeniem, zawroty głowy, owrzodzenia w jamie ustnej, czy blada cera.

Niedobory kobalaminy są szczególnie groźne w czasie ciąży!

Witaminę B12 trudno “przedawkować”. Jeśli już dojdzie do takiej sytuacji, to występują przede wszystkim reakcje uczuleniowe i kłopoty dotyczące układu pokarmowego.

Dobowe zapotrzebowanie na kobalaminę (w przypadku osób dorosłych) to 2,4 mcg.

Czy suplementacja jest warta zainteresowania? Czasami tak. To zależy od Twojego stanu zdrowia, sytuacji i wyników badań. Pamiętaj, aby w razie czego zdecydować się na odpowiednie suplementy (pod kątem producenta i dawki).

Kobalamina jest ważną witaminą. Nie może zatem dziwić, że znajduje się w profesjonalnie przygotowywanych dietach pudełkowych. Gdzie możesz je zamówić? Wybierz Zdrowy Catering!

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

dieta 1000 kcal

Dieta 1000 kcal

Dieta 1000 kcal to jedna z najpopularniejszych diet, po które

co jeść po treningu

Co jeść po treningu

Prawidłowo zaplanowany, opracowany i zbilansowany posiłek po treningu jest bardzo

dieta wikinga

Dieta wikinga

Chcesz wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do swojej codziennej diety i