Uprzejmie informujemy, że w dniach 21 (Poniedziałek Wielkanocny) i 22 kwietnia  dostawy nie będą realizowane. Dostawa w dniach 19 i 20 kwietnia zostanie zrealizowana łącznie.

Wege sałatki na Święta Wielkanocne

Wege sałatki na Święta Wielkanocne

Na świątecznym stole, oprócz tradycyjnych wytrawnych dań wielkanocnych takich jak żurek z białą kiełbasą, pasztet, sernik czy mazurek, mogą pojawić się wegańskie sałatki. W tym czasie w sklepach nie brakuje pierwszych wiosennych warzyw, dlatego warto uwzględnić je w swoim jadłospisie, aby dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. W poniższym artykule znajdziesz kilka prostych przepisów na sałatki inspirowane kuchnią roślinną, które doskonale sprawdzą się jako element świątecznego menu. Sprawdź, jak wyczarować zdrowe, smaczne i sycące kompozycje, aby zaskoczyć i ucieszyć zgromadzonych gości!

Wegańska Wielkanoc. Jakie roślinne sałatki przygotować na świąteczny stół?

Święta Wielkanocne przypadają wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia, a poszarzały zimowy krajobraz zaczyna się zielenić. To czas, kiedy w sklepach można znaleźć wiele sezonowych warzyw, które doskonale sprawdzą się jako składnik zdrowych, lekkich i sycących sałatek. Przykładowe produkty, po które możesz sięgnąć, by stworzyć wartościowe przystawki dla swoich gości to:

  • rzodkiewki,
  • szparagi,
  • brokuły,
  • szpinak,
  • młoda kapusta,
  • sałata,
  • fasola,
  • por,
  • zielony groszek,
  • cebula dymka,
  • szczypiorek.

Roślinne składniki nie tylko pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie, ale też są wypełnione po brzegi witaminami, minerałami oraz przeciwutleniaczami. Związki te wspomagają trawienie, poprawiają odporność, a także przyspieszają oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn. Ponadto pierwsze wiosenne warzywa zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego, wpływa na prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi oraz sprzyja odchudzaniu.

Podczas przygotowywania sałatek na Wielkanoc możesz też eksperymentować z wieloma innymi wegańskimi składnikami takimi jak np. twarożek sojowy, ser feta, nasiona, pestki, oleje roślinne tłoczone na zimno. Umiejętnie łącząc ze sobą poszczególne półprodukty, uzyskasz smaczne i nietuzinkowe przekąski, którym z pewnością nikt się nie oprze podczas świątecznego biesiadowania.

Wegańska sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Świąteczna sałatka jarzynowa to dla wielu osób absolutna podstawa wielkanocnego śniadania. My proponujemy jej przygotowanie w wersji wege, z wykorzystaniem pieczonych warzyw oraz wegańskiego majonezu.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Czym wyróżnia się korzeń maca?

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Płatki drożdżowe lub świeże zioła do dekoracji

Wegański majonez:

  • 3 łyżki wody po ciecierzycy (aquafaba)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego)
  • 100 ml oleju roślinnego
  • Sól i pieprz do smaku

Na początku przygotuj warzywa. Do przyrządzenia sałatki będziesz potrzebować ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, czerwoną cebulę oraz czosnek. Warzywa umyj, obierz, pokrój i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.

W międzyczasie wykonaj wegański majonez. Wprawdzie możesz kupić gotowy w sklepie, ale my zachęcamy Cię do jego samodzielnego zrobienia. Potrzebować będziesz jedynie musztardy, wody po ciecierzycy, octu i oleju. Wszystkie składniki zmiksuj w wysokim naczyniu do otrzymania masy o jednolitej konsystencji. Majonez przełóż do salaterki, a następnie dodaj upieczone warzywa. Gotową sałatkę wielkanocną podaj posypaną płatkami drożdżowymi lub świeżymi ziołami. Goście na pewno będą zachwyceni!

Wegetariańska sałatka z pieczarkami i tofu

Wege sałatka z tofu i pieczarkami

Kolejną propozycją zdrowej i smacznej przekąski, która może pojawić się w wielkanocnym menu, jest lekka sałatka z pieczarkami i tofu. Jej przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, dlatego warto wypróbować ten przepis. 

Składniki:

  • 200 g naturalnego tofu
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Garść mieszanki ulubionych sałat
  • Posiekany szczypiorek

Pieczarki dokładnie umyj, cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodaj twarożek sojowy pokrojony w kostkę i mieszaj całość, aż woda całkowicie odparuje. Gdy serek się zarumieni, zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. W tym samym czasie w salaterce umieść mix sałat. Dodaj wystudzony twarożek z cebulą i pieczarkami. Polej dressingiem przyrządzonym na bazie rozgniecionego czosnku, oliwy z oliwek, sosu sojowego, pieprzu i soli. Gotowe!

Lekka sałatka z kaszą jaglaną, ogórkiem i pieczonym batatem

Warzywa to niezbędny element zdrowej diety, dlatego nie powinno ich zabraknąć na talerzu także w święta. Jeśli dodasz do nich kaszę, otrzymasz pyszny i pożywny posiłek, w sam raz na wielkanocne ucztowanie w rodzinnym gronie. My proponujemy wykonanie tej sałatki na Wielkanoc z dodatkiem kaszy jaglanej, która może być spożywana zarówno przez wegan, jak i wegetarian. Jest lekkostrawna, przyspiesza przemianę materii, a przy tym stanowi prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów i antyoksydantów.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Jak schudnąć z brzucha?

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 średni batat
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 awokado
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • Garść rukoli lub kiełków rzodkiewki
  • Garść pestek dyni

Dressing:

  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do ostudzenia. Batata obierz, pokrój w kostkę, upiecz przez 25 minut w 180°C. Pozostałe warzywa pokrój, awokado skrop limonką. Wymieszaj kaszę, warzywa, bataty i rukolę. Dodaj pestki dyni. Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dorzucić małą garść pestek dyni.

Wiosenna sałatka z burakiem, jabłkiem i komosą ryżową

Zamiast tradycyjnego żurku z chrzanem czy barszczu białego na wielkanocnym stole może pojawić się też pyszna wiosenna sałatka z buraczkami, jabłkiem i komosą ryżową.

Składniki:

  • 1 burak (ugotowany lub upieczony)
  • 1 jabłko
  • 1/2 marchewki
  • 80 g komosy ryżowej (quinoa)
  • Garść świeżego szpinaku
  • Garść mieszanki sałat
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Sól i pieprz do smaku

Ugotowanego buraka (lub upieczonego w piekarniku w folii aluminiowej) pokrój na drobne paseczki. Komosę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a jabłko obierz i pokrój na małe kawałki.

W misce umieść sałatę i szpinak, połóż na nich komosę, buraczka, jabłko oraz pokrojoną w paski marchewkę. Całość posyp prażonymi pestkami słonecznika. Tak przygotowana sałatka świetnie komponuje się z sosem na bazie oliwy z oliwek, syropu klonowego, soli i pieprzu. Możesz ją podawać z grillowanym pieczywem typu focaccia lub chleb pita. Smacznego!

Podsumowanie. Wege sałatki na święta wielkanocne

Stół Wielkanocny

Jak widzisz, przygotowanie roślinnych sałatek na Wielkanoc może być zarówno proste, jak i bardzo efektowne. Nie tylko wzbogacą świąteczne menu o kolor i świeżość, ale także pozwolą na wprowadzenie zdrowych, lekkich dań pełnych witamin i wartości odżywczych. Wybieraj sezonowe składniki, sięgaj po produkty lokalne i baw się smakami – Twoi goście z pewnością to docenią. Wesołych i zdrowych Świąt Wielkanocnych!

Autor: Redakcja Zdrowy Catering. Artykuł napisany przy współpracy z dietetykiem – Weroniką Knapczyk.

Inne ciekawe wpisy:

witarianizm

Witarianizm

Dieta witariańska to rodzaj diety roślinnej, która przede wszystkim wyklucza

żelazo w diecie

Żelazo w diecie

Żelazo to mikroelement, który jest jednym z najważniejszych składników mineralnych,