Informujemy, że paczki zamówione na 16.08 (piątek) będą dostarczane razem z zamówieniem na dzień 15.08 (czwartek).
Zmiany w panelu klienta dot. dostawy na piątek można dokonać najpóźniej do wtorku do godziny 10:00.

Owoce i warzywa w ciąży – jakie jeść, a jakich unikać?

Owoce i warzywa w ciąży - jakie jeść, a jakich unikać?

Wspierają pracę układu odpornościowego, dostarczają energii, a także są cennym źródłem błonnika regulującego pracę jelit i zapobiegającego zaparciom często występującym u kobiet w ciąży – to tylko przykładowe powody, dla których warto jeść owoce i warzywa w ciąży. Najlepiej spożywać je w formie świeżej i jak najmniej przetworzone. Czy cytrusy w ciąży są bezpieczne? Których owoców unikać, by nie zaszkodzić zdrowiu dziecka i matki? Odpowiedzi na te i inne pytania postaramy się udzielić w dzisiejszym tekście. Zapraszamy do lektury!

Polecamy także: Dieta na płodność – porady dla par planujących ciążę

Owoce i warzywa w czasie ciąży – dlaczego warto je jeść i jak wpływają na rozwój płodu?

Owoce i warzywa w czasie ciąży – dlaczego warto je jeść i jak wpływają na rozwój płodu?

Lista dobroczynnych składników odżywczych, jakie zawierają owoce oraz warzywa, jest bardzo szeroka. Poza witaminą C znajduje się w nich sporo mikro i makroelementów takich jak potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk, magnez, selen, mangan. Jedzenie owoców w ciąży jest niezmiernie ważne, ponieważ pozwalają one wzbogacić dietę mamy w szereg wartościowych związków. Poza witaminami i minerałami w ich składzie występują też antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko poronienia i pomagają w utrzymaniu zdrowej ciąży. Dla zdrowia matki istotne znaczenie ma ponadto błonnik – to naturalne włókno pokarmowe obecne w większości owoców przeciwdziała wzdęciom i zaparciom w ciąży.

Jakich warzyw i owoców nie powinno zabraknąć w diecie ciężarnej? Jakie owoce jeść w ciąży, by wzbogacić dietę w niezbędne składniki?

Zanim przejdziemy do omówienia, czego nie należy jeść w ciąży, skoncentrujmy się na owocach oraz warzywach, które warto włączyć do codziennego jadłospisu mamy. Na liście pokarmów, które wolno jeść w ciąży, znajduje się wiele rozmaitych produktów. Przy ich wykorzystaniu z łatwością przygotujesz zdrowe śniadanie, obiad i kolację. Jeśli chodzi o warzywa oraz owoce, w menu powinny znaleźć się m.in. jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, borówki, jarmuż, pomidory oraz szpinak.

Jabłka

W jabłkach poza sporą ilością witamin znajdują się pektyny, które regulują pracę jelit, zmniejszają ryzyko zaparć i przeciwdziałają nadmiernemu wchłanianiu cholesterolu. Owoce te najlepiej jeść ze skórką, gdyż podczas jej obierania dochodzi do utraty wielu cennych związków.

Gruszki

Gruszki

Do diety podczas ciąży warto też włączyć gruszki. Poza tym, że zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie, zawierają spore ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.

Kiwi

Jedzenie kiwi w ciąży pozwala uzupełnić dietę mamy w witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, luteinę oraz polifenole. Owoce te zawierają również potas, magnez i kwas foliowy.

Brzoskwinie

Regularne spożywanie brzoskwiń zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i przeciwdziała otyłości. W owocach tych poza kwasem foliowym znajdują się spore ilości wapnia, cynku, żelaza i fosforu.

Śliwki

W śliwkach nie brakuje witamin i składników mineralnych takich jak witamina A, magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń. Ich spożywanie pozwala też uzupełnić dietę mamy w porcję łatwo przyswajalnego błonnika.

Borówki

Borówki

Te małe, niepozorne owoce kryją w sobie wiele cennych składników. Poza witaminami znajduje się w nich sporo antyoksydantów, które spożywane w odpowiedniej ilości pozwalają zminimalizować ryzyko poronienia.

Buraki

Te niedoceniane warzywa, które pomagają w utrzymaniu optymalnego stężenia kwasu foliowego we krwi, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, a także regulują gospodarkę wodną organizmu. Właściwości buraków są niezwykle korzystne dla zdrowia, dzięki ich bogactwu w witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Ich regularne spożywanie może poprawić wydolność fizyczną, dzięki zawartości azotanów, które zwiększają efektywność przepływu tlenu w organizmie.

Jarmuż

Do warzyw, które dobrze jeść podczas oczekiwania na dziecko, należy też jarmuż. Zawarte w nich składniki wzmacniają układ odpornościowy, uszczelniają naczynia krwionośne oraz chronią organizm przed cukrzycą ciążową.

Pietruszka

Mamom spodziewającym się potomstwa często polecana jest zielona natka pietruszki. Jest bogata w żelazo, ale nie tylko. Kryją się w niej także związki o właściwościach diuretycznych, które mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych obrzęków.

Pomidory

Pomidory mają to do siebie, że mogą być bezpiecznie spożywane nawet na początku ciąży. Regularne sięganie po te warzywa pomaga wzmocnić odporność, usprawnić pracę układu krążeniowego oraz utrzymać prawidłową masę ciała.

Czerwona papryka

Papryka

Czerwona papryka odznacza się wysoką zawartością witaminy C, beta-karotenu oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez, mangan. Nie brakuje też w niej flawonoidów, które dzięki swoim właściwościom mogą pomóc w łagodzeniu niektórych ciążowych dolegliwości.

Jakich owoców nie powinno się jeść w ciąży? Lista zakazanych owoców w ciąży

Mamy spodziewające się dziecka bardzo często zastanawiają się, których owoców unikać w ciąży, by nie zaszkodzić zdrowiu dziecka. Jak się okazuje, niektóre owoce zawierają sporą liczbę pestycydów, które mogą zwiększać ryzyko poronienia i wad rozwojowych płodu. Dodatkowo ich jedzenie może powodować silne reakcje alergiczne. Na liście owoców, których spożycie warto ograniczyć zwłaszcza w pierwszym trymestrze, znajdują się m.in. truskawki, winogrono oraz cytrusy.

Truskawki

Spożycie truskawek często odradza się kobietom spodziewającym się dziecka ze względu na wysoką zawartość pestycydów. Mogą one wywoływać silne alergie, dlatego dobrze jest ich unikać w ciąży. Tyczy się to jednak głównie produktów dostępnych w marketach w sezonie zimowych. Latem, gdy przypada sezon na te owoce, możesz pozwolić sobie na zjedzenie ich w rozsądnej ilości.

Winogrona

Winogrona

W okresie ciąży warto też ograniczyć spożycie winogron. Poza tym, że mogą znajdować się na nich pozostałości pestycydów, zawierają spore ilości cukrów. Zbyt duże spożycie węglowodanów prostych może prowadzić do nadwagi, otyłości oraz problemów z cukrzycą ciążową.

Cytrusy

Z diety kobiety ciężarnej warto też wyeliminować owoce cytrusowe. Mogą one wywoływać reakcje alergiczne, a u niektórych kobiet przyczyniać się do powstania zgagi. Jeśli zdecydujesz się sięgnąć po pomarańcze czy grejpfruty, pamiętaj, aby spożywać je w umiarze. Nie zapomnij też o ich starannym umyciu przed zjedzeniem.

Przeczytaj także: Dieta w insulinooporności – co jeść?

Jakich jeszcze produktów nie należy jeść w ciąży? Czego powinna unikać kobieta w ciąży, by nie zaszkodzić dziecku?

Ciąża to czas, kiedy wiele kobiet przykłada szczególną uwagę do odżywiania. Wiele pań w tym szczególnym okresie zadaje sobie pytanie, czego unikać w diecie, by nie zakłócić prawidłowego rozwoju płodu. Jak się okazuje, na liście zakazanych produktów znajdują się nie tylko wspomniane wyżej cytrusy czy winogrona. Z jadłospisu warto też wykluczyć produkty wysokoprzetworzone, które zawierają sporo cukru, konserwantów i innych sztucznych dodatków. Mamy tu na myśli nie tylko dania typu fast food, ale także słone przekąski, gotowe potrawy do odgrzania w mikrofalówce, słodzone płatki śniadaniowe oraz kolorowe napoje gazowane.

Jakich jeszcze produktów nie należy jeść w ciąży? Czego powinna unikać kobieta w ciąży, by nie zaszkodzić dziecku?

Kobietom w okresie ciąży odradza się ponadto spożywanie niepasteryzowanego mleka, serów pleśniowych oraz niektórych ziół (szałwii, dziurawca). W tym szczególnym czasie lepiej też nie jeść surowych owoców morza, ryb wędzonych na zimno oraz niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa (np. steków). W trosce o zdrowie nienarodzonego dziecka prawidłowa dieta powinna zawierać różnorodne składniki odżywcze. Wybierając produkty do komponowania posiłków, warto zwracać uwagę nie tylko na ich skład, ale także na źródło pochodzenia.

Dieta w ciąży – postaw na produkty spożywcze bezpieczne dla matki i dziecka!

W trosce o rozwijające się dziecko kobiety w ciąży powinny szczególną uwagę zwrócić na to, co ląduje na ich talerzu. Zarówno warzywa, jak i owoce są zalecane w ciąży, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych wspierających prawidłowy rozwój dziecka. Dostarczają również cennego błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój jadłospis zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały, możesz skorzystać z diety pudełkowej przygotowanej przez dietetyka. Przyszłym mamom w szczególności polecamy sezonowe warzywa i owoce, którymi można zajadać się do woli!

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa

Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, dlatego należy

dieta na cholesterol, dieta cholesterolowa

Dieta na cholesterol

Dieta na obniżenie cholesterolu to plan dietetyczny, który skutecznie utrzymuje

dieta 2000 kcal

Dieta 2000 kcal

Dieta o kaloryczności 2000 kcal dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych,

piramida żywieniowa

Piramida żywieniowa

Piramida żywieniowa, która opracowywana jest przez Instytut Żywności i Żywienia

żelazo w diecie

Żelazo w diecie

Żelazo to mikroelement, który jest jednym z najważniejszych składników mineralnych,