To nie tylko coraz bardziej znana przyprawa z Indii. To jednocześnie składnik wielu potraw mający multum właściwości prozdrowotnych. Chcesz poznać więcej faktów? Zastanawiasz się, czy kurkuma znajduje się w zestawach pudełkowych od ZdrowyCatering? A jeśli tak, to w jakich ilościach?
Spis treści:
Co to jest kurkuma?
Kurkuma jest znana już od około 600 r. p.n.e. Stosuje się ją przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.
Dzięki tej przyprawie potrawy mają ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak. Z właściwości tego produktu coraz chętniej korzystają także Polki i Polacy. Kurkuma jest zaś wykorzystywana nie tylko w branży kulinarnej, ale też medycynie i kosmetyce.
Aktualnie największym producentem kurkumy są kraje azjatyckie. Szczególnie chodzi o Indie.
Popularność kurkumy nie jest przypadkowa. Tak naprawdę ten produkt jest doceniany od wieków (przede wszystkim przez Azjatów). Już dawno kurkuma była wykorzystywana m.in. w łagodzeniu bólowych menstruacyjnych, jako wsparcie w trakcie leczenia rozmaitych schorzeń układu pokarmowego, czy w czasie terapii chorób pasożytniczych.
Jak można pozyskać kurkumę? Z korzenia ostryżu. Jest to zaś roślina z rodziny imbirowatych. Nie powinno zaskakiwać, że kurkuma czasami jest określana jako „kuzynka imbiru”.
Warto dodać, że kurkuma – w formie przyprawy – to zmielone kłącze (charakteryzuje się ono żółto-brązową barwą) albo łodyga ostryżu. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest zaś kurkumina. To właśnie głównie ona przyczynia się do charakterystycznego, wyrazistego smaku i żółtej barwy.
Warto wspomnieć też o związkach biologicznych czynnych – znajdujących się w korzeniu kurkumy. To one odpowiadają za specyficzny zapach tej przyprawy.
Kiedy pomaga kurkuma?
Z czego składa się kurkuma? Nie brakuje tutaj kurkuminoidów. Najważniejszym z nich jest już wspomniana kurkumina. To mocny przeciwutleniacz wykazujący właściwości przeciwzapalne. Warto wspomnieć, iż kurkumina jest dość słabo wchłaniana, dlatego warto jednocześnie spożywać piperynę. W końcu zwiększa ona wchłanianie kurkuminy o kilka tysięcy procent.
Z czego jeszcze składa się kurkuma? Z rozmaitych witamin (np. tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, witamina E, witamina K) i składników mineralnych (m.in.: żelazo, wapń, potas, magnez, sód, fosfor i cynk).
Bogaty skład przyczynia się do rozmaitych, pożądanych właściwości. Kurkuma m.in. pobudza pracę neuronów i wspiera mózg, który zaczyna działać na wyższych obrotach. Taka przyprawa, minimum od czasu do czasu, jest zatem polecana każdej osobie pracującej umysłowo.
Według specjalistów od branży medycznej w kurkumie są takie substancje, dzięki którym można efektywnie zatrzymać postęp rozmaitych chorób mózgu.
Na co jeszcze można liczyć?
- właściwości pobudzające (pod kątem wydzielania m.in. żółci)
- działanie antybakteryjne
- właściwości rozkurczające
- obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi
Kurkuma pomaga osobom zmagającym się z kłopotami ze strony układu pokarmowego, trzustki i wątroby.
Jest także stosowana w przypadku terapii zaburzeń osobowości i leczenia depresji.
Badania wykazują, że kurkumina wspomaga lek o działaniu cytostatycznym, który jest używany w czasie leczenia nowotworu piersi.
Niektórzy twierdzą, że kurkumina może być stosowana profilaktycznie przeciwko nowotworom.
Kurkuminę używa się w leczeniu infekcji na tle wirusowym. Co ciekawe, kurkuma pozwala zahamować namnażanie się wirusów (potwierdzają to rozmaite testy). Dodatkowo zapobiega powstawaniu i rozwojowi schorzeń grzybiczych oraz bakteryjnych.
Objawy nadmiaru kurkumy
Jaka jest rekomendowana dobowa dawka? Zanim się tego dowiesz… warto zauważyć, że kurkumina relatywnie słabo rozpuszcza się w wodzie. Oprócz tego w niewielkim stopniu wchłania się z przewodu pokarmowego. A to powoduje, że bardzo ciężko ją wykryć w surowicy krwi.
Eksperci zalecają, aby maksymalna dzienna dawka kurkuminy wynosiła około 8 g.
Oczywiście, ewentualne skutki uboczne zależą przede wszystkim od danego człowieka. Jest to zatem sprawa indywidualna.
Z czym w razie czego trzeba się liczyć?
- bóle głowy
- bóle brzucha
- nudności
- wymioty
- bulgotanie w brzuchu
- biegunki
- wysypki
- zmiana zabarwienia kału (będzie on bardziej żółtawy)
Długotrwałe przyjmowanie kurkumy (np. w tabletkach) w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego!
Objawy nadmiaru kurkumy w organizmie występują relatywnie rzadko. Na pewno jednak należy zachować umiar w trakcie dodawania tej przyprawy do rozmaitych dań i suplementacji.
Kurkuma: czy są jakieś przeciwwskazania?
Kto powinien być bardzo uważny wybierając tego typu przyprawy albo suplementy diety? Kobiety w ciąży. W ich przypadku kurkuma jest niedopuszczalna. Dlaczego? Ta przyprawa pobudza pracę macicy, co może spowodować nawet przedwczesne poronienie. Oczywiście, ryzyko nie jest duże, ale i tak nie warto go podejmować!
Na kurkumę powinny uważać osoby chore na kamicę żółciową. Eksperci zaznaczają, że ta przyprawa potęguje bowiem odczuwane dolegliwości bólowe.
Kurkuma jest także niewskazana w przypadku osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.
A może masz jakieś inne schorzenia? Przyjmujesz na stałe (lub tylko od czasu do czasu) pewne medykamenty? Warto zatem zapytać się swojego lekarza (albo ewentualnie sprzedawcy w aptece), czy łączenie konkretnych leków np. z suplementami diety bazującymi na kurkumie jest sensowne.
W ZdrowyCatering także możesz liczyć na wsparcie. Oferujemy darmowe konsultacje dietetyczne dla wszystkich zainteresowanych osób.
Jak kurkuma wpływa na odchudzanie?
Czy występuje tutaj związek pomiędzy tymi zagadnieniami? Tak. Kurkuma to przecież bogate źródło błonnika pokarmowego, przez co można liczyć na wsparcie przemian metabolicznych i lepsze funkcjonowanie układu trawiennego.
Warto przypomnieć o połączeniu kurkumy z piperyną. Dzięki temu odchudzanie jest efektywniejsze.
W trakcie stosowania diet pudełkowych bardzo ważne jest, aby były one nie tylko skuteczne, ale także smaczne. Nie da się ukryć, że kurkuma wzbogaca dania i nadaje im charakterystycznego smaku oraz zapachu. Co istotne, ta przyprawa praktycznie w ogóle nie wpływa na kaloryczność spożywanych dań. W końcu szczypta kurkumy to około 15-20 kalorii.
Można zatem jeść zdrowo, pysznie i przy okazji pozbywać się nadprogramowych kilogramów.
Kurkuma: dlaczego warto stosować suplementy diety?
Spodobały Ci się właściwości prozdrowotne kurkumy? A może przede wszystkim zwracasz uwagę na to, że dzięki niej jest możliwe szybsze zgubienie zbędnej tkanki tłuszczowej? Może w takim razie warto zdecydować się na suplementy diety w postaci tabletek?
W pierwszej kolejności udaj się do lekarza i przedstaw mu swoje plany. To ważne, aby fachowiec mógł ocenić, czy nie ma żadnych przeciwwskazań. Jeżeli nie, to możesz kupić suplementy diety z tej serii.
Kurkuma w tabletkach charakteryzuje się dużo lepszą przyswajalnością w porównaniu do przyprawy; dodawanej do rozmaitych posiłków. Wszystko dlatego, że te preparaty zawierają dodatkowe składniki, które zwiększają wchłanianie kurkumy w jelicie cienkim. Mowa tutaj np. o wspominanej już piperynie, albuminie, czy jonach cynku i magnezu. Jeśli zdecydujesz się na suplementy diety, to zwracaj uwagę na takie właśnie składniki.
Polecana jest m.in. kurkuma micelizowana, która cechuje się dużo lepszą przyswajalnością w porównaniu do kurkumy sprzedawanej w proszku.
Kurkuma: czy jest zawarta w zestawach pudełkowych?
W ZdrowyCatering stosujemy najwyższej jakości produkty i przyprawy. W tym gronie znajduje się też kurkuma.
Używamy tej przyprawy jednak tylko wtedy, kiedy jest to możliwe (np. nie ma przeciwwskazań, aby klient spożywał posiłki z dodatkiem kurkumy).
Jak stosujemy tę przyprawę? W odpowiednich ilościach. Tak, by kurkuma dobrze się wchłaniała, odpowiednio działała na zdrowie i znacząco poprawiała walory smakowe itd.
Jakie najważniejsze właściwości ma kurkuma? Podsumowanie
Największym producentem kurkumy (czasami nazywanej też „kuzynką imbiru”) są Indie. Jak można ją skutecznie pozyskać? Z korzenia ostryżu. Najważniejszy składnik kurkumy to zaś kurkumina.
Kurkuma to coraz popularniejsza przyprawa, która jest chętnie stosowana przez Polaków. Ten produkt jest wykorzystywany jednak nie tylko w branży kulinarnej. Kurkuma znajduje zastosowanie też w medycynie i kosmetyce.
Kurkumina to mocny przeciwutleniacz mający właściwości przeciwzapalne (wspomaga lek o działaniu cytostatycznym, który jest używany w leczeniu nowotworu piersi). Jest ona słabo wchłaniana, dlatego należy jednocześnie zadbać o spożycie piperyny.
Kurkuma składa się m.in. z różnych witamin (np. tiamina, ryboflawina, witamina E) i składników mineralnych (np. żelazo, wapń, potas, cynk i magnez).
Pozytywnie działa m.in. na mózg i pobudza pracę neuronów. Specjaliści zaznaczają, że zawarte w kurkumie elementy sprawiają, że można efektywnie zatrzymać postęp rozmaitych chorób mózgu.
Maksymalna dobowa dawka kurkuminy to około 8 g. Z jakimi ewentualnie skutkami ubocznymi trzeba się liczyć? Jeśli zjesz za dużo kurkumy, to możesz narzekać np. na bóle głowy i brzucha, biegunki oraz wysypki. Możliwa jest też zmiana zabarwienia kału.
Kto nie powinien spożywać kurkumy? Przede wszystkim kobiety w ciąży. Może to spowodować przedwczesne poronienie. Należy także uważać, jeśli chorujesz na kamicę żółciową i przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe.
Kurkuma pozytywnie oddziałuje na odchudzanie, bo m.in. poprawia metabolizm. Ta przyprawa nie wpływa znacząco na kaloryczność dań (szczypta to około 20 kalorii). A przy okazji wzbogaca walory smakowe.
Chcesz kupić suplementy? Idź do lekarza, aby fachowiec ocenił, czy nie ma żadnych przeciwwskazań. Ze względu na rozmaite składniki (np. piperyna, albumina, jony cynku) kurkuma w tabletkach cechuje się dużo lepszą przyswajalnością – w porównaniu do zwykłej przyprawy.
Kurkuma to przyprawa stosowana w czasie przygotowywania rozmaitych zestawów pudełkowych (w ZdrowyCatering).