Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Kiełki brokuła: dlaczego warto z nich korzystać?

Kiełki brokuła

Aktualnie coraz więcej Polek i Polaków sięga po kiełki brokuła. Eksperci zauważają, że są one zdrowsze… od samego warzywa. Co zawierają kiełki brokuła? Kiedy warto je spożywać? Jak one wpływają na organizm? Czy każdy może kupić kiełki brokuła i je potem ze smakiem jeść? 

Kiełki brokuła: co należy o nich wiedzieć?

Kiełki brokuła są znane tak naprawdę już od starożytności. Można natknąć się na informacje, że dawniej były chętnie spożywane m.in. przez żeglarzy. Jak wiadomo, z dala od domu/mieszkania trudno o naprawdę bardzo dobrej jakości żywność. 

Żeglarze nie mieli wielkiego pola do manewru. Zdecydowali się na takie właśnie młode rośliny. Jak się później okazało, był to bardzo ważny ruch z ich strony! W końcu uchroniło ich to od takiej groźnej choroby, jak szkorbut (pojawiała się ona na skutek niedoboru witaminy C).

Takie produkty są zaliczane do „superfoods”. Kiełki brokuła to rzeczywiście „superżywność”, o której warto na co dzień pamiętać. M.in. ze względu na własne zdrowie. 

Dodatkowo te produkty są naprawdę stosunkowo tanie (koszt 50 g to około 5 PLN). Nie powinno dziwić, że kiełki brokuła naprawdę cieszą się dużym zainteresowaniem.

Z czego składają się te produkty? Są to m.in. witaminy:

  • witamina A
  • witamina C
  • witamina E
  • witamina K
  • witaminy z grupy B

Nie brakuje cennych składników mineralnych, które także są obligatoryjne, aby czuć się zdrowo:

  • żelazo
  • magnez
  • selen
  • fosfor
  • wapń

To nie koniec! Kiełki brokuła zawierają też:

  • kwasy tłuszczowe omega-3
  • bardzo dobrej jakości białko
  • chlorofil
  • błonnik pokarmowy (cenny m.in. ze względu na odchudzanie)
  • karoten
  • koenzym Q10
  • sulforafan
  • antyoksydanty
Osoba kupuje przez internet kiełki z brokuła. 

Kiełki brokuła: kiedy warto je stosować?

Te produkty są m.in. bogate w witaminę C. Jak powszechnie wiadomo, jest ona bardzo ważna pod kątem prawidłowego działania układu immunologicznego. W przeciwnym razie trzeba często liczyć się np. z grypą itd. Istotne jest też szybsze gojenie się ewentualnych ran.

Co jeszcze daje witamina C zawarta w kiełkach brokuła? Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. To także efektywnie działający przeciwutleniacz, którego zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników i wspomaganie pracy układu krążenia.

Witamina C hamuje krwawienia z dziąseł i jest rekomendowana np. przy kłopotach stomatologicznych.

O czym jeszcze warto wspomnieć?

  • regulacja procesów pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty
  • regulacja produkcji kolagenu
  • wzmacnianie i uszczelnianie naczyń krwionośnych 
  • obniżanie poziomu cholesterolu

Bardzo ważny jest sulforafan, którego tutaj nie brakuje. Czym wyróżnia się ten składnik? Rozmaite badania dowiodły, że ma on wysoką zawartość enzymów cechujących się właściwościami detoksykującymi i zarazem przeciwbakteryjnymi. Ale to nie koniec! Osoby spożywające regularnie kiełki brokuła mogą śmiało liczyć nawet na działanie przeciwnowotworowe. Warto mieć to na uwadze, ponieważ profilaktyka jest bardzo istotna!

Z przeprowadzonych badań wynika, że sulforafan wykazuje też właściwości przeciwstarzeniowe. Dzięki takim produktom można zatem wyglądać młodziej!

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Ostropest plamisty: poznaj najważniejsze informacje!

Dlaczego kiełki brokuła są lepsze od samego warzywa? Jeśli chodzi o sulforafan, to są one zdecydowanie bogatsze w ten składnik. Wiele osób uważa również, że smak kiełków jest po prostu lepszy.

Dlaczego jeszcze sulforafan jest tak cenny? Naukowcy dowodzą, że ten składnik jest w stanie efektywnie hamować proces powstawania guzów w piersi, które są tworzone przez niechciane komórki nowotworowe. Eksperci dodają, że stosowanie kiełków brokuła przyczynia się do nagromadzenie aktywnych związków właśnie w obszarze piersi, gdzie pomagają one zapobiegać tym bardzo groźnym zmianom chorobowym.

Jeżeli nie chcesz mieć wrzodów żołądka (a np. dużo osób z Twojej rodziny zmaga się z takim kłopotem), to pomyśl o włączeniu kiełków brokuła do codziennej diety. W końcu te produkty przeciwdziałają takim właśnie problemom zdrowotnym. Dodatkowo mają one ochronny wpływ na wzrok.

Kiełki brokuła przyczyniają się do występowania mniejszej ilości chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. zawału serca) i osteoporozy.

Okazuje się, że te produkty łagodzą objawy powodowane przez alergię lub astmę. Dla wielu osób ważny jest także świetny wpływ na stan cery i lepsze samopoczucie: można to uzyskać, ponieważ kiełki dobrze wpływają na funkcjonowanie całego układu nerwowego.

Kobieta z zadowoleniem je kiełki brokuła, ponieważ są one bardzo zdrowe. 

Kiełki brokuła: poznaj skutki nadmiaru

Najistotniejsze dla wszystkich zainteresowanych osób powinno być to, że kiełki brokuła jedynie sporadycznie powodują komplikacje zdrowotne. Jest to zaś pochodną nieumiarkowaniem w ich spożywaniu.

Wiemy, że kiełki brokuła są bardzo zdrowe. Aby nie dopuścić do ewentualnych skutków ubocznych, nie przekraczaj zalecanej dobowej dawki, która wynosi około 20 g.

Jakie są (w razie czego) te efekty uboczne?

  • zaparcia
  • biegunki
  • bóle brzucha
  • wymioty
  • nudności
  • gazy
  • wysypki na skórze
  • zakwaszenie moczu (a to może prowadzić nawet do powstawania kamieni nerkowych)
Kobieta spożyła za dużo kiełków brokuła i teraz boli ją przez to brzuch. 

Kiełki brokuła: czy są przeciwwskazania do stosowania?

Kto może stosować na co dzień kiełki brokuła? A kto nie do końca? Aby się tego dowiedzieć na 100%, zapisz się na wizytę do swojego lekarza. Jeżeli w tym momencie jesteś zdrowa/zdrowy, to najprawdopodobniej fachowiec nie wspomni o żadnych przeciwwskazaniach.

Szczególnie ostrożne muszą być zaś osoby chore, które systematycznie przyjmują rozmaite leki. W takiej sytuacji musisz zapytać się lekarza, czy kiełki brokuła Ci czasami nie zaszkodzą.

Eksperci od branży medycznej zauważają, że kiełków brokuła nie powinny spożywać osoby cierpiące na choroby tarczycy. Dlaczego? Te produkty zawierają goitrogeny, które niestety mogą hamować przyswajanie istotnego jodu.

Takie kłopoty zdrowotne nie oznaczają jednak na pewno, że nie będzie można jeść zdrowych kiełków brokuła. Tę sprawę trzeba jednak przegadać ze swoim lekarzem. Nie podejmuj decyzji zupełnie samodzielnie, aby po prostu sobie nie zaszkodzić!

Kobieta przygotowuje dla siebie posiłek z dodatkiem kiełków brokuła. 

Jak wyhodować własne kiełki brokuła?

Jeżeli masz czas i chęci, to możesz się na to zdecydować. W końcu własnoręczne uprawianie kiełków brokuła jest relatywnie proste i dodatkowo tanie. Jak się za to zabrać? Potrzebujesz przede wszystkim nasion brokuła, słoika i kiełkownicy.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Dieta bogatoresztkowa – produkty i jadłospis

Pierwszym krokiem powinien być zakup nasion. Wybierz produkty od sprawdzonych brandów. Im lepsza jakość, tym później więcej właściwości zdrowotnych uzyskasz! Zadbaj też o to, aby nasiona wcześniej nie znajdowały się w wilgotnym pomieszczeniu. Niestety, w takich warunkach mogą się po prostu popsuć.

Co dzieje się dalej? Należy przepłukać ziarenka (np. w sitku). Później umieść je w słoiku, który będzie wypełniony letnią wodą. Jak długo trwa proces namaczania? Około 6 godzin. Potem umieść nasiona w kiełkownicy.

Ile trwa okres kiełkowania? Zazwyczaj od 4 do 6 dni. Później będzie już można spożywać własnoręcznie wyhodowane kiełki brokuła. Prawda, że nie ma tutaj nic skomplikowanego?

Warto zwrócić uwagę jeszcze na jedną rzecz. Jeżeli chcesz, aby do Twojego organizmu dostało się jak najwięcej sulforafanu, to spożyj kiełki brokuła możliwie jak najwcześniej.

Kiełki brokuła nie są czasochłonne, jeśli chodzi o opiekę nad nimi. Należy je jednak przepłukiwać minimum 3 razy w tygodniu. Aby te produkty nie straciły swoich cennych właściwości, powinny być na co dzień przechowywane w temperaturze pokojowej.

Kobieta czyta artykuł w sieci na temat własnej hodowli kiełków brokuła. 

Kiełki brokuła w zestawach pudełkowych

„Superfoods” to świetnej jakości żywność, która dobrze smakuje i przede wszystkim ma wiele cennych właściwości pod kątem zdrowotnym. Oczywiście, nasza firma cateringowa na co dzień korzysta z produktów zaliczanych do tej prestiżowej kategorii. W związku z tym w zestawach pudełkowych można znaleźć m.in. kiełki brokuła.

Super jest to, że tutaj praktycznie nie ma w ogóle żadnych przeciwwskazań do stosowania. Oczywiście, jeśli takie występują, to nie umieszczamy kiełków brokuła w serwowanych dietach pudełkowych.

Jeśli zaś np. nasza klientka może śmiało spożywać kiełki brokuła, to chętnie je dodajemy. Przede wszystkim działamy „z głową”. Nie zapominamy o rekomendowanych dawkach. Dodatkowo umiejętnie łączymy kiełki z innymi produktami. Aby było nie tylko zdrowo, lecz również pysznie.

To rozwiązanie świetnie sprawdza się np. podczas diety odchudzającej. W końcu kiełki brokuła to liczne witaminy, składniki mineralne, a także niewielka kaloryczność (około 36 kcal w 100 g produktu).

Gdzie dodajemy kiełki brokuła? M.in. do zup i sałatek. Te produkty świetnie komponują się np. z awokado, pomidorem, serem feta, czy czarnuszką.

Kobieta odbiera swoją dietę pudełkową, w której są zawarte m.in. kiełki brokuła. 

Kiełki brokuła: dlaczego warto z nich korzystać? Podsumowanie 

Kiełki brokuła są zaliczane do „superfoods”. To produkty znane już od starożytności. Dawniej były chętnie spożywane m.in. przez żeglarzy, którzy w ten sposób chronili się przed szkorbutem.

W składzie kiełków brokuła znajdują się m.in.: witaminy (np. witamina C, A i E), minerały (np. żelazo, selen, fosfor i wapń), błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe omega-3, bardzo dobrej jakości białko, czy chlorofil.

Kiedy pomagają kiełki brokuła? Przyczyniają się one do lepszej pracy układu odpornościowego i do obniżenia ciśnienie krwi. Są także dobrym przeciwutleniaczem.

Zawarty w kiełkach sulforafan wykazuje się działaniem przeciwnowotworowym.

Maksymalna dobowa dawka nie powinna być większa od około 20 g. Jakie są skutki uboczne? To np.: zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wymioty itp.

Kto nie może spożywać kiełków brokuła? Uważać powinny przede wszystkim osoby cierpiące na choroby tarczycy.

Co ciekawe, możesz samodzielnie wyhodować te produkty u siebie w domu/mieszkaniu. Jest to proste i tanie.

Możesz także zdecydować się na nasze diety pudełkowe, które zawierają właśnie m.in. kiełki brokuła. W odpowiednich ilościach, aby jedzenie było smaczne, zdrowe i nie powodowało żadnych skutków ubocznych.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

co jeść po treningu

Co jeść po treningu

Prawidłowo zaplanowany, opracowany i zbilansowany posiłek po treningu jest bardzo