Spis treści:
Właściwości lecznicze imbiru
Imbir należy do najstarszych roślin uprawnych i znany jest od tysięcy lat. Uprawiany jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, ale można go znaleźć także w niektórych regionach Afryki. Jadalny jest jego korzeń, który ma charakterystyczny i ostry smak oraz lekko słodki zapach, dzięki obecności olejków eterycznych w korzeniu imbiru. Znany jest przede wszystkim ze swoich cennych właściwości leczniczych. Bywa pomocny w leczeniu niektórych przykrych dolegliwości, a zwłaszcza chorób układu pokarmowego, oddechowego i krążenia. Wspiera także układ immunologiczny i ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Skąd biorą się właściwości prozdrowotne imbiru? Zobacz, jakie cenne składniki ma w sobie ten magiczny korzeń.
Imbir — składniki mineralne:
- węglowodany,
- olejki eteryczne,
- witamina B1,
- witamina B2,
- kwas foliowy,
- kwasy organiczne.
Imbir — na co?
Na świecie uprawia się wiele rodzajów imbiru, ale to właśnie najsłynniejszy i najczęściej stosowany jest imbir lekarski. Na jakie choroby pomaga imbir? Świetnie radzi sobie z chorobami układu pokarmowego, ponieważ zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, który zawiera enzymy trawienne.
A co na przeziębienie? Imbir! Stosowanie imbiru sprawdzi się w przypadku bólu gardła. Zawarte w nim składniki zwiększają wydzielanie śliny, co pomaga skutecznie zwalczyć suchość w gardle — nawilżyć krtań i złagodzić stany zapalne gardła.
Imbir ma również właściwości przeciwbakteryjne, właściwości przeciwbólowe. Ten popularny napój stosowany jest w celu łagodzenia mdłości i w profilaktyce przeciwzakrzepowej. Imbir wspiera także proces odchudzania.
Ile imbiru dziennie?
Zaleca się, aby nie przekraczać 3-4 gramów imbiru na dzień, czyli 3-4 łyżeczki startego korzenia czy też 1-2 łyżeczek sproszkowanego imbiru. Stosowany w nadmiarze imbir może wywołać pewne skutki uboczne, a m.in.: biegunka, bóle brzucha, zgaga, nadmierne gazy.
Spożywanie imbiru
Imbir może być spożywany na surowo albo po uprzedniej obróbce termicznej. Dzięki temu imbir może być wykorzystywany na wiele sposobów.
Imbir w proszku
Sproszkowany imbir zwykle stanowi dodatek do wypieków, budyni czy sosów. Doskonale komponuje się także z ciasteczkami korzennymi.
Suszony imbir
Imbir suszony to bardzo aromatyczna przyprawa, która jest najlepszym dodatkiem do zimowej herbaty. Można dodać go też do wszelkiego rodzaju konfitur, kompotów czy ciasteczek.
Imbir marynowany
Marynata z imbirem musi odstać przynajmniej 4 dni. Po tym czasie jest już zdatna to spożycia. W internecie znajdziemy wiele przepisów na marynowany imbir. Nadaje się jako dodatek do wielu ciekawych potraw, ale także do sushi.
Herbata z imbirem — na co pomaga?
Świeży korzeń imbiru pokrojony w plasterki idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty. Taki rozgrzewający napój ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Doskonale sprawdzi się podczas pierwszych objawów przeziębienia czy infekcji górnych dróg oddechowych.
Imbir na odchudzanie
Imbir działa antyoksydacyjnie — jest silnym przeciwutleniaczem i na dodatek przyspiesza przemianę materii i przyspiesza zrzucenie zbędnych kilogramów.
Woda z imbirem
Mieszanka wody z imbirem oraz sokiem z cytryny jest dobra na odchudzanie. Wypijana na czczo potrafi skutecznie przyspieszyć efekty stosowania diety odchudzającej. Regularne picie takiej mikstury ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej. Wypróbuj sam!