Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Dlaczego warto jeść jabłka?

Dlaczego warto jeść jabłka i zrezygnować z przekąsek? Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze jabłek

Każdy z nas przynajmniej raz słyszał w swoim życiu powiedzenie: „zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny”. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom jabłek – najpopularniejszych owoców w Polsce, które są cenione za wyjątkowe walory smakowe i wysoką zawartość składników odżywczych. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? Jakie przekąski można zrobić z jabłek, które świetnie smakują zarówno na słodko, jak i wytrawnie? Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te i inne pytania!

Przeczytaj także: Zalecane produkty na diecie!

Kilka słów o historii jabłek

Kilka słów o historii jabłek – skąd wzięły w Polsce?

 

Zanim dowiesz się, jakie substancje odżywcze zawierają surowe jabłka i dlaczego warto jeść je regularnie, zatrzymajmy się na chwilę przy historii tych owoców. Jak się okazuje, ich właściwości były znane już około 6500 r. p.n.e. Początkowo uprawiano je głównie w regionach położonych pomiędzy Morzem Kaspijskim a Morzem Czarnym. Jabłkami należącymi dziś do najpopularniejszych owoców na świecie zajadali się także starożytni Grecy i Rzymianie.

W Polsce uprawę jabłoni zapoczątkowali cystersi na początku XII wieku. Jako ciekawostkę można dodać, że obecnie nasz kraj jest jednym z głównych producentów tych owoców. Do najbardziej znanych gatunków polskich jabłek zalicza się takie odmiany jak m.in. Gala, Kosztela, Szampion, Idared, Jonagold, Szara Reneta oraz Antonówka.

Zapamiętaj! W Polsce uprawę jabłoni zapoczątkowali cystersi na początku XII wieku.

 

Jabłka – właściwości i wartości odżywcze

Jabłka to owoce, których wartość odżywcza zależy od odmiany, a także od tego, czy są bardziej lub mniej dojrzałe. Zarówno świeże, jak i suszone jabłka są źródłem błonnika pokarmowego, który podtrzymuje uczucie sytości po posiłku, zapobiega zaparciom oraz pomaga regulować pracę układu trawienia. Oprócz tego jabłka zawierają pektyny – naturalne związki zakwaszające treść jelitową, działające przeciwzapalnie i ułatwiające wypróżnianie. Dlaczego jeszcze warto włączyć jabłka do jadłospisu? Sprawdź!

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Imbir — właściwości

Jabłka – właściwości i wartości odżywcze

Pomagają kontrolować apetyt i wspomagają odchudzanie

Jabłka mają także pozytywny wpływ na proces spalania tkanki tłuszczowej. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika, który reguluje trawienie i korzystnie wpływa na metabolizm. Dzięki temu, że wypełnia żołądek, redukuje apetyt i zmniejsza ochotę na słodycze. Osoby, które walczą z dodatkowymi kilogramami, mogą włączyć do diety nie tylko świeże owoce, ale także ocet jabłkowy. Jego regularne spożycie przyspiesza przemianę materii i ułatwia pozbycie się zbędnego tłuszczu.

Chcesz schudnąć? Sprawdź naszą ofertę: dieta odchudzająca, dieta ketogeniczna, a nawet dieta z niskim IG.

Oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich

Poza błonnikiem jabłka stanowią doskonałe źródło antyoksydantów. Naturalne przeciwutleniacze zawarte w jabłkach pomagają usunąć toksyny i metale ciężkie z organizmu. Związki te dodatkowo wspierają prawidłową pracę wątroby i przyspieszają jej detoksykację, przyczyniając się do sprawniejszego eliminowania szkodliwych substancji z ustroju.

Zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym

Jabłka regularnie jedzone mogą również pomóc w przeciwdziałaniu rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, które są związane z postępującymi uszkodzeniami neuronów. Wysokie stężenie fitoskładników znajdujących się w skórce oraz w miąższu jabłek stymuluje tworzenie nowych komórek nerwowych, a także chronią je przed niszczeniem przez wolne rodniki.

Jabłka wspierają pracę układu pokarmowego

Wspierają pracę układu pokarmowego

Ponieważ jabłka są bogate w błonnik, ich regularne spożywanie ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. To naturalne włókno pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, hamuje wchłanianie tłuszczu z pokarmów, a także zagęszcza treść pokarmową i chroni przed biegunkami. Ponadto w składzie tych owoców znajdują się polifenole i flawonoidy, które systematycznie dostarczane do organizmu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Poprawiają pamięć, koncentrację i samopoczucie

Jeszcze jednym argumentem przemawiającym za włączeniem jabłek do codziennej diety, jest poprawa pamięci i koncentracji. Dzięki bogactwu antyoksydantów takich jak witamina C czy kwercetyna chronią układ nerwowy przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wspomagają jego prawidłowe funkcjonowanie. Badania pokazują, że zjedzenie już jednego jabłka dziennie może mieć pozytywny wpływ na mózg człowieka.

Zamów catering dietetyczny Zdrowy Catering

Ile kalorii ma jabłko?

Jabłka dostarczające organizmowi wielu cennych składników zawierają wyjątkowo mało kalorii. W 100 gramach owoców znajduje się zaledwie 52 kcal. Z tego względu znakomicie sprawdzają się w przypadku osób na dietach redukcyjnych. Dlatego jeśli dbasz o sylwetkę i jesteś na etapie zmiany nawyków żywieniowych, śmiało możesz włączyć do jadłospisu nie tylko surowe owoce, ale także mus czy świeżo wyciskany sok jabłkowy.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Cynk: czym się cechuje?

Czy jabłka mogą być spożywane przez każdego?

Ze względu na obecność pektyn jabłka są polecane pacjentom z cukrzycą typu 2, wysokim cholesterolem oraz otyłością. Związki te przeciwdziałają gwałtownym skokom glukozy we krwi po posiłku, a także pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jabłka odznaczają się też stosunkowo niskim indeksem glikemicznym. Diabetycy powinni wybierać bardziej kwaśne odmiany, o chrupkim i twardym miąższu. W ich menu dozwolone są zarówno jabłka suszone, jak i świeże.

Ile kalorii ma jabłko?

Znudziły Ci się owoce w klasycznej wersji? Poznaj nasze przepisy

Jeśli jabłka kojarzą Ci się jedynie z szarlotką czy z drożdżowymi racuchami, najwyższy czas zmienić to nastawienie i spróbować przygotować z nich przekąski w nowej wersji. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na zdrowe, smaczne i niskokaloryczne przegryzki, które możesz przyrządzić z różnych odmian jabłek. Każda z nich świetnie sprawdzi się zarówno na mniejszy, jak i na większy głód.

Pieczone jabłka z żurawiną i orzechami

Pierwsza propozycja to pieczone jabłka z żurawiną, cynamonem i kawałkami orzechów, które doskonale sycą i zawierają niewiele kalorii. Wystarczy odkroić górne części owoców, wyciąć gwiazda nasienne, a w powstałym wgłębieniu umieścić powyższe dodatki. Jabłka ułóż na blaszce i piecz przez ok. 30 minut.

Chrupiące krążki z masłem orzechowym

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? Twój apetyt na słodycze z pewnością zaspokoją owocowe krążki podane z masłem orzechowym. Przegryzka składająca się z jabłek i masła orzechowego świetnie podkręca metabolizm i sprzyja lepszej pracy układu pokarmowego, co ułatwia spalanie tłuszczu. Dzięki zawartości antyoksydantów i witamin zmniejsza też ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Koktajl na bazie jabłek

Koktajl na bazie jabłek, pietruszki i płatków owsianych

Chcesz zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w diecie? Jeśli tak, koniecznie musisz poznać przepis na napój, który stanowi prawdziwą bombę błonnikową. Koktajl przyrządzony z soczystych jabłek, pietruszki i płatków owsianych to doskonała propozycja zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Płatki owsiane dodatkowo zawierają beta-glukany, które zapobiegają wahaniom glukozy we krwi i wspomagają prawidłowe trawienie.

Jabłka są zdrowe, niskokaloryczne i sycące

Jabłka świetnie smakują, stanowią cenne źródło witamin, minerałów i antyoksydantów, a przy tym nie zawierają wiele kalorii. Dzięki obecności potasu, kwercetyny i innych składników odżywczych wspierają pracę układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi, a także przyczyniają się do poprawy kondycji psychicznej. Warto również wspomnieć, że regularne jedzenie tych owoców wspiera odporność organizmu i przeciwdziała rozwojowi infekcji. Nie pozostaje więc nic innego, jak sięgać po jabłka jak najczęściej. Dlatego włącz je do swojej diety już dziś i ciesz się dobrym zdrowiem jak najdłużej!

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy: