Uprzejmie informujemy, że w dniach 30 kwietnia i 1 maja, dostawa zostanie zrealizowana łącznie. Podobnie, dostawa na 2-3 maj, również zostanie przeprowadzona w formie łączonej. Dostawa w dniu 4 maja (niedziela) nie będzie realizowana.

Dieta wiosenna – co warto jeść?

Dieta wiosenna

Nadchodzi wiosna. Przyroda budzi się do życia, słońce zaczyna grzać coraz mocniej, a dni stają się coraz dłuższe. To idealny moment, aby zaprowadzić porządki w jadłospisie i zadbać o smaczną, urozmaiconą dietę pełną składników odżywczych. Dzięki temu poczujesz przypływ energii i zapomnisz o zmęczeniu, a Twoja kuchnia nabierze kolorów smacznych warzyw i owoców. Co warto jeść na diecie wiosennej, a czego unikać? Jak dostarczyć organizmowi witamin i minerałów, których brakowało mu zimą? W artykule omawiamy najważniejsze kwestie związane z tym tematem! Przeczytaj!

Jaka powinna być dieta na wiosnę?

Piknik wiosenny

Wiosna to czas, kiedy wiele osób decyduje się na wprowadzenie zmian w swojej dotychczasowej diecie. To idealny moment, aby o siebie zadbać i wrócić do formy. W pierwszej kolejności warto zrobić porządki na talerzu. Po okresie zimowym często brakuje nam witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, potasu oraz cynku, co może niekorzystnie wpływać nie tylko na nasze samopoczucie, ale i zdrowie.

Niewystarczająca ilość makro i mikroelementów w diecie może skutkować:

  • problemami z koncentracją,
  • wypadaniem włosów,
  • pogorszeniem stanu skóry i paznokci,
  • osłabieniem,
  • wahaniami nastroju,
  • zaburzeniami snu,
  • spadkiem odporności.

Aby uzupełnić niedobory składników odżywczych, do jadłospisu warto włączyć pomidory, brokuły, ryby, owoce morza, awokado, orzechy i migdały. Dobrym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, kalafior, brukselka, papryka. Nie zapominaj też o dobroczynnych właściwościach zielonych roślin, m.in. szczypiorku, koperku, natki pietruszki.

Dieta na wiosnę powinna być właściwie zbilansowana, lekkostrawna oraz bogata w świeże warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Stanowią one doskonałe źródło naturalnego błonnika, który oczyszcza układ trawienny, wspomaga jego funkcjonowanie oraz absorbuje szkodliwe związki. Dodatkowo pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, gdyż wchłania wodę i wypełnia żołądek oraz zmniejsza uczucie głodu. Substancja ta opóźnia też przyswajanie glukozy, co pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi.

We wiosennym sposobie odżywiania ważna jest nie tylko ilość spożywanych produktów, ale także ich jakość. W okresie zimowym dieta często bazuje na potrawach o wysokiej kaloryczności, co przekłada się na wzrost masy ciała. Nic dziwnego, że wiosną wiele osób podejmuje decyzję o odchudzaniu. By jak najszybciej wrócić do formy, warto pamiętać nie tylko o zasadach zdrowego odżywiania. Poza odpowiednio dobraną dietą ważne znaczenie ma dbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu. Każdego dnia powinniśmy wypijać około 2-3 litry wody, nie wliczając w to kawy, herbaty oraz zup.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Nadmierny apetyt. Jak opanować głód i zmniejszyć apetyt?

Dieta wiosenna – co jeść, a czego unikać?

osoba robiąca zakupy

Podstawą diety na wiosnę powinny być dary Matki Ziemi: pełnoziarniste kasze, brązowy ryż, rośliny strączkowe (groch, soczewica, ciecierzyca, fasola) oraz orzechy. Dwa-trzy razy w tygodniu możesz zjeść rybę. Do jadłospisu warto też włączyć oleje roślinne z pierwszego tłoczenia na zimno, które stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów Omega. Związki te pomagają obniżyć poziom trójglicerydów, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i chronią przed wysokim ciśnieniem krwi. W każdym posiłku nie powinno oczywiście zabraknąć też sezonowych warzyw: pietruszki, brukselki, ogórków, szparagów, kapusty, roszponki, szczypiorku.

Menu w diecie na wiosnę wiąże się przede wszystkim z ograniczeniem tłuszczy zwierzęcych oraz produktów przetworzonych. Z jadłospisu należy wyeliminować:

  • wieprzowinę,
  • tłuste wędliny,
  • parówki i pasztety,
  • białe pieczywo,
  • słodycze,
  • słone przekąski,
  • słodkie napoje gazowane.

Ograniczając spożycie wysokokalorycznych przekąsek, do diety zamiast nich wprowadź wartościowe alternatywy. Wiosna to dobry czas, aby zaprzyjaźnić się z ciastami warzywnymi bez cukru, sałatkami owocowymi czy z chrupiącymi chipsami z warzyw. To też świetny moment, aby ograniczyć przyprawianie potraw solą, zastępując ją ziołami (majerankiem, tymiankiem, bazylią, kolendrą, lubczykiem). Zamiast słodkich napojów i dosładzanych soków pij niegazowaną wodę mineralną z dodatkiem imbiru, cytryny, ogórka.

Nowalijki w diecie wiosennej. Czy warto sięgać po młode warzywa?

Dzięki eksportowi z ciepłych krajów wiele warzyw jest dostępnych przez cały rok. Mimo to wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze wiosenne warzywa i owoce, które pojawiają się w sklepach wraz z budzącą się do życia przyrodą. Ich smakiem możemy cieszyć się od marca lub kwietnia, w zależności od pogody w danym roku. Szczególnie kuszące są świeże, delikatne i pełne aromatu nowalijki, do których zalicza się takie warzywa jak:

  • botwina,
  • sałata,
  • szpinak,
  • ogórki,
  • marchew,
  • cebulka dymka,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • rzeżucha.

Wiele osób zastanawia się, czy warto włączyć nowalijki do swojej diety i czy tego typu warzywa są zdrowe. Nowalijki pochodzące z upraw szklarniowych zawierają wiele cennych składników odżywczych: witaminy, minerały, antyoksydanty. Dietetycy radzą, aby podczas zakupów wybierać tylko zdrowe warzywa, naturalnego koloru, z gładką skórką, bez pleśni i śladów gnicia.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Czy warto jeść płatki owsiane? Właściwości odżywcze płatków owsianych 

Młode warzywa mogą zawierać azotany, dlatego warto też zwrócić uwagę na ich źródło pochodzenia. By cieszyć się ich walorami zdrowotnymi, najlepiej sięgać po produkty z ekologicznych upraw, które ograniczają stosowanie pestycydów i nawozów sztucznych. Jeśli nie znasz dokładnego pochodzenia warzyw i nie masz pewności co do ich jakości, postaraj się po prostu zachować umiar. Nowalijki traktuj przede wszystkim jako dodatek do codziennej diety, a nie jej podstawę. No i oczywiście wszystkie owoce i warzywa zawsze dokładnie umyj i obierz przed spożyciem.

Dieta na wiosnę – przykładowy jadłospis na 3 dni

Dieta na wiosnę

Dzień 1

Śniadanie: omlet z młodymi burakami
II śniadanie: sałatka ryżowa z groszkiem, bobem i szynką
Obiad: zupa krem ze szparagów
Kolacja: koktajl z kiwi i banana

Dzień 2

Śniadanie: pieczywo z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
II śniadanie: wiosenne warzywa z hummusem
Obiad: kaszotto z młodą kapustą i ciecierzycą
Kolacja: sałatka z rabarbarem i grillowanym kurczakiem

Dzień 3

Śniadanie: koktajl z buraka i jabłka
II śniadanie: sałatka z rzodkiewką, roszponką i szpinakiem
Obiad: makaron z wiosennym pesto
Kolacja: szparagi z jajkiem w koszulce i kiełkami

Sezonowy plan żywieniowy – zalety i korzyści takiego rozwiązania

Przygotowanie posiłków

Zastanawiając się, co jeść wiosną, warto zwrócić szczególną uwagę na sezonowe produkty. Dostarczają one organizmowi naturalnie występujących witamin, minerałów, antyoksydantów, a także błonnika pokarmowego. Składników tych potrzebujemy po zimie, aby zregenerować ciało, wzmocnić odporność, zniwelować zmęczenie, a także odzyskać energię i motywację do działania.

Dieta na wiosnę bazująca na sezonowym jedzeniu jest prosta i smaczna, a przy tym nie wymaga większego wysiłku. Oznacza opieranie swojego jadłospisu o świeże, lokalne produkty, które rosną w polskim klimacie w okresie od początku marca do końca maja. Nie bez znaczenia jest również aspekt ekonomiczny. Sezonowe jedzenie pochodzące od miejscowych rolników zazwyczaj jest po prostu tańsze.

Szukasz pomysłu na wiosenną dietę? Ze Zdrowym Cateringiem będzie Ci łatwiej!

Wiosna to doskonały moment, aby usunąć z jadłospisu przetworzone jedzenie i przejść na dietę obfitującą w pyszne sezonowe produkty. Przygotowując posiłki, staraj się sięgać po świeże warzywa, naturalne przyprawy, roślinne oleje tłoczone na zimno. Wiosną produkty roślinne najlepiej jeść na surowo, gdyż w takiej formie zawierają najwięcej składników odżywczych.

Jeśli szukasz pomysłów, jak urozmaicić swoje wiosenne menu, możesz wybrać jedną z diet pudełkowych z oferty Zdrowego Cateringu. Niezależnie od tego, czy dążysz do redukcji masy ciała, czy zależy Ci na wypracowaniu korzystnych nawyków żywieniowych, nasi dietetycy zadbają o odpowiednio zrównoważone menu zapewniające organizmowi wszystkie niezbędne mikro i makroskładniki w optymalnych proporcjach. Sprawdź, jak wyglądają nasze diety i postaw na smaczne, pełnowartościowe posiłki, które pomogą Ci zadbać o Twoje ciało na wiosnę!

Bibliografia:

  • https://meavita.pl/dieta-wiosenna-co-jesc-wiosna/,
  • https://www.akademiadobrejenergii.org/blog/aktualnosci/zdrowa-dieta-na-wiosne-zrob-wiosenne-porzadki-na-talerzu,
  • https://botanic.com.pl/pl/blog/Co-to-sa-nowalijki/25,
  • https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/wiosenne-porzadki-na-talerzu/.

Autor: Redakcja Zdrowy Catering. Artykuł napisany przy współpracy z dietetykiem – Weroniką Knapczyk.

Inne ciekawe wpisy:

dieta jajeczna

Dieta jajeczna

Dieta jajeczna to plan żywieniowy, który skupia się na spożywaniu