Spis treści:
Czy jajka są zdrowe? Wartości odżywcze
Jajka są cennym źródłem białka oraz składników bioaktywnych i zawierają wiele składników odżywczych, takich jak witamina D, witamina B12, fosfor i selen. Oprócz tego zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład omega-3.
Zasady diety jajecznej
Jajka w diecie odchudzającej jajecznej są podstawą głównych posiłków (podobnie jak w diecie Dukana). To dieta o niskiej zawartości węglowodanów — należy je ograniczyć do minimum. Oprócz jajek zaleca się spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak warzywa i owoce o niskiej zawartości skrobi. Dozwolone są także (ale tylko w małych ilościach) chude mięso i ryby.
W diecie jajecznej kluczowe jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu — najlepiej co 3-4 godziny, aby zapobiec uczuciu głodu.
Produkty zakazane na diecie jajecznej:
- pieczywo,
- ryż,
- makaron,
- ziemniaki,
- słodycze, przetworzona żywność — fast foody, słodycze,
- alkohol.
Stosowanie diety jajecznej — efekty
- powoduje szybką utratę zbędnych kilogramów,
- zmniejsza uczucie głodu.
Ile kalorii ma jajko?
Jedno jajko zawiera około 6 gramów białka i tylko około 80 kalorii, ale wszystko zależy od wielkości jajka oraz sposobu jego przygotowania. Pamiętaj, że smażenie jaj na oleju albo maśle klarowanym spowoduje wzrost liczby kalorii.
Jajko na twardo — kalorie
Jedno jajko ugotowane na twardo bez dodatku soli zawiera około 78 kalorii.
Jajko na miękko — kalorie
Jedno jajko ugotowane na miękko bez dodatku soli zawiera około 72-74 kalorii.
Gotowanie jajka na twardo czy miękko nie wpływa znacząco na liczbę kalorii, ale zwróć uwagę, że dodanie do wody soli, automatycznie zwiększa kaloryczność dania.
Przez jaki czas można być na diecie jajecznej?
Wszystko zależy od tego, ile jajek spożywamy dziennie. Jajka bogate są w cholesterol, dlatego zaleca się dostarczanie 1-2 jaj w codziennej diecie, aby ich spożywanie nie miało negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi.
Dieta jajeczna może nie dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Może prowadzić do niedoborów błonnika, witamin i minerałów. To dieta bardzo restrykcyjna, po której wskazany jest powrót do zdrowych nawyków żywieniowych. Skomponowanie diety dopasowanej do indywidualnych potrzeb jest tutaj kluczowe. Dzięki temu unikniesz efektu jojo, ale także wspomożesz organizm w powrocie do pełni sił.
Nie masz czasu na przygotowywanie pełnowartościowych potraw na każdy dzień? Sprawdź ofertę Zdrowego Cateringu. Jeśli nie wiesz, jaką dietę wybrać, skontaktuj się z naszym specjalistą ds. żywienia. Catering dietetyczny pomoże Ci w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie gotowych posiłków, bogatych w składniki odżywcze.
Dla kogo dieta jajeczna?
Dieta jajeczna jest zwykle polecana jako dieta o krótkim okresie stosowania dla osób, które chcą szybko stracić na wadze. Przed stosowaniem diety należy skonsultować ją z lekarzem lub dietetykiem.
Diety jajecznej powinny unikać osoby z chorobami serca, chorobami nerek lub wątroby, a także dla osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Dieta jajeczna będzie zbyt restrykcyjna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Dieta jajeczna — jadłospis
- śniadanie: 2 jajka na twardo, sałatka z sałaty rzymskiej, kawa lub herbata bez cukru,
- II śniadanie: 1 jabłko lub średni banan,
- obiad: 2 jajka na twardo, sałatka z tuńczyka i świeżych warzyw (na przykład pomidora i ogórka), woda z cytryną,
- podwieczorek: 1 pomarańcza,
- kolacja: 2 jajka na twardo, jabłko, zielona herbata.
Jak utrzymać efekty diety jajecznej?
Po zakończeniu diety jajecznej zaleca się powrót do zdrowych nawyków żywieniowych oraz regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków. Stopniowo zwiększaj ilość dostarczanych kalorii, aż do ustalonego dziennego zapotrzebowania. W swojej codzienności uwzględnij także regularną aktywność fizyczną, która pomoże Ci utrzymać efekty diety.