Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Dieta dobra dla mózgu

Czy wiesz, że odpowiednia dieta w znacznym stopniu wpływa na samopoczucie, ale również na wydajność mózgu? Codzienne posiłki bogate w witaminy i potrzebne składniki odżywcze poprawiają koncentrację, pamięć — mają znaczenie dla funkcjonowania mózgu i całego organizmu. Mózg pobiera aż połowę glukozy z krwi. Reszta zaspokaja zapotrzebowanie innych komórek, także komórek nerwowych. Co jest najlepszym pokarmem dla mózgu człowieka? Co jeść, aby mózg mógł prawidłowo funkcjonować? Jakich produktów należy unikać? Sprawdź!
dieta dobra dla mózgu

Dla kogo dieta, która wspomaga pracę mózgu?

Zdrowa dieta, która ma na celu wspomóc pracę mózgu, jest odpowiednia dla każdego człowieka. Taki sposób odżywiania nie tylko wzmocni odporność, ale również zapobiegać będzie wielu chorobom cywilizacyjnym. Dieta dobra dla mózgu poprawia także samopoczucie. Trzeba jednak liczyć się z tym, że dieta w większości przypadków wiąże się ze zmniejszeniem przyrostu masy ciała. Należy wybierać produkty zawierające odpowiednie składniki – to pozytywnie wpływa na skuteczność pracy mózgu! Zdaniem ekspertów szczególnie ważne są witaminy z grupy B i kwasy omega, ale nie zapominajmy o innych składnikach. 

Jakie pozytywne skutki niesie ze sobą dieta dla mózgu? Poniżej tylko kilka skutków:
– poprawa pamięci i koncentracji,
– lepsze przyswajanie wiedzy,
– mózg pracuje z większą efektywnością,
– zmniejsza ryzyko lub opóźnia – pojawienie się niektórych chorób: demencji, choroby Alzheimera czy depresji.

Jak powinna wyglądać idealna dieta dla mózgu?

Zastanawiasz się, w jaki sposób zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić zdrową dietę, tak aby polepszyć jakość swojego życia? Odpowiednia dieta powinna zawierać produkty pełne składników odżywczych, odpowiednie składniki mineralne, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Musi to być dieta bogata w warzywa, owoce, białko, produkty zbożowe i wiele więcej. Warto wprowadzić do swojego codziennego żywienia owoce na pierwsze i drugie śniadanie. Ciekawym przypadkiem może być czerwone wino, zawierające resweratrol – silny przeciwutleniacz, który niweluje wolne rodniki. Świetnie sprawdza się również zielona herbata, gorzka czekolada oraz orzechy włoskie.
Jakie składniki usprawniają pamięć? Sprawdź!

Antyoksydanty

Antyoksydanty chronią organizm przed wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym. Dostarczyć je można m.in. razem z witaminą C (przykładowo owoce cytrusowe – tam znajduje witamina C w dużych ilościach), E (na przykład produkty pełnoziarniste). Zioła i przyprawy także zawierają naturalne antyoksydanty.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Witamina B6: czym się wyróżnia?

Pełnowartościowe białko

Białko rozkładane jest do aminokwasów, które mają kluczowe znaczenie przy tworzeniu syntezy neuroprzekaźników, ale także regeneruje komórki mózgowe. Posiada więc funkcję budulcową, co jest niezwykle ważne. W jakich produktach znajdziemy pełnowartościowe białko? Głównie w mięsie, rybach, nabiale i jajach.

Odpowiednie nawodnienie

Woda ogrywa ogromną wolę w naszym organizmie i to nie tylko w dłuższej perspektywie. Do każdej zdrowej diety trzeba dołączyć picie wody. Minimum to 2 litry wody dziennie. Możesz ją zastępować także herbatą, naparami ziołowymi i świeżo wyciskanymi sokami, natomiast unikaj lub przynajmniej ogranicz spożycie kawy. Jeśli dostarczysz organizmowi za mało wody, możesz w ciągu dnia doświadczyć zawrotów głowy.
Mózg w większości składa się z wody, dlatego jej uzupełnianie jest kluczowe w zachodzeniu procesów myślowych i innych reakcji. Zbyt mała ilość wody w organizmie powoduje zmęczenie, ból głowy, a nawet halucynacje i utratę świadomości. Specjaliści zaznaczają, że najlepsze jest picie wody w temperaturze pokojowej.

Węglowodany złożone

Mózg potrzebuje paliwa, a glukozę oraz tlen traktuje właśnie w taki sposób. Odpowiedni poziom glukozy we krwi u dorosłego człowieka to 70–99 mg/dl. Źródłem glukozy są węglowodany złożone, które powoli uwalniają energię. Nie może ich zabraknąć w Twojej diecie!

Do węglowodanów złożonych przykładowo należą:
– rośliny strączkowe, np. groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca,
– owoce – również suszone owoce, glukozę znajdziesz zwłaszcza w owocach cytrusowych,
– kasza gryczana,
– pełnoziarniste pieczywo,
– fasola i soczewica.

Ważne! Zapamiętaj, że węglowodany powinny stanowić od 50 do nawet 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Oprócz węglowodanów bardzo ważne jest dostarczanie odpowiednich ilości witamin — witaminy z grupy B (ma znaczenie dla procesu wytwarzania energii), witamina C (chroni przed wolnymi rodnikami i zmniejsza uszkodzenia komórek), witaminę E (jeden z najsilniejszych antyoksydantów), magnez (normuje funkcjonowanie układu nerwowego) oraz żelazo (jego niedobór sprawia, że zatraca się zdolność rozumowania i przyjmowania nowej wiedzy). Ogólnie niedobór witamin prowadzi do anemii. Warto uwzględnić w naszej diecie produkty bogate w te składniki.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Dieta atlantycka - czy obniża cholesterol i spala tłuszcz?
dieta na pamięć i koncentrację

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na procesy poznawcze

Nienasycone kwasy tłuszczowe przetwarzane są przez organizm człowieka na substancje, których potrzebuje mózg. Dlatego kwasy, a zwłaszcza omega-6 i omega-3, są niezbędne w codziennej diecie.

Po jakie najlepiej sięgać?
– olej lniany, a także nasiona lnu, które zawierają także magnez oraz cynk,
– orzechy i nasiona – orzechy włoskie, pestki dyni, słonecznika,
– ryby i tran,
– algi morskie.

Kwas foliowy na dotlenienie mózgu

Co jest nam potrzebne do utrzymania dobrej kondycji mózgu? Kwas foliowy opóźnia także proces starzenia się i zmniejsza ryzyko chorób u osób starszych — pobudza komórki nerwowe oraz produkuje czerwone krwinki w naszym organizmie, które pozytywnie wpływają na nasz mózg. Ten jest potrzebny do procesu wzrostu oraz podziału komórek organizmu. Gdzie znajdziemy naturalny kwas foliowy? Zielone warzywa liściaste (na przykład sałata, szpinak, natka pietruszki, koperek, jarmuż, nać selera) bogate są w kwasy foliowy.

zdrowa dieta dla mózgu

Co negatywnie wpływa na pracę mózgu?

Sprawdź, czego unikać w zdrowej diecie dla mózgu.

– cukry proste – występują w słodyczach i napojach słodzonych. Dodają energii tylko na chwilę, po czym następuje znaczny spadek,
– sól – zbyt duża ilość soli może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji związanych z działaniem mózgu. Spożycie soli na nasz układ nerwowy, a nadmiar soli prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi,
– kawa – regularne picie kawy negatywnie wpływa na mózg.

Należy również dodać, byś unikał głodówek — tego żaden organizm nie lubi! Nieregularne posiłki prowadzą do złego samopoczucia i mogą skończyć się stresem oksydacyjnym.

Catering dietetyczny — najłatwiejszy sposób na zdrowe nawyki?

Dobra dieta dla mózgu to nic innego jak zdrowy sposób żywienia. W Zdrowym Cateringu przygotowywany codziennie przed doświadczonych kucharzy, a opracowany wcześniej przez profesjonalnych dietetyków. Postaw na dietę pudełkową, jeśli nie masz czasu planować dań na każdy dzień. Codziennie otrzymasz 5 gotowych posiłków, które wystarczy tylko podgrzać! Jeśli nie wiesz, jaką kaloryczność danej diety wybrać, możesz skorzystać z darmowej konsultacji ze specjalistą ds. żywienia.


Zamawiam pyszną dietę!

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

dieta bez węglowodanów

Dieta bez węglowodanów

Dieta niskowęglowodanowa należy do listy diet eliminacyjnych, które charakteryzują się

prawidłowa waga

Prawidłowa waga

Prawidłowa masa ciała jest kluczowa dla zdrowia oraz dobrego samopoczucia