Jednym z nielicznych owoców, który niemal w całości składa się z wody, jest arbuz. Ponieważ świetnie gasi pragnienie, jest doskonałym sprzymierzeńcem w czasie upałów. Niewiele osób natomiast wie, że jego miąższ i pestki stanowią prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Czy warto jeść arbuzy? Jak wybrać arbuza, by mieć pewność, że będzie słodki, soczysty i dojrzały? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym tekście. Przeczytaj, co warto wiedzieć na temat działania i właściwości arbuza, tak często niedocenianego przez wiele osób.
Spis treści:
Wartości odżywcze arbuza – jakie składniki odżywcze kryje w sobie ten niskokaloryczny i soczysty owoc składający się głównie z wody?
Zanim dowiesz się, jakie właściwości ma arbuz i z czego się składa, zatrzymajmy się na chwili przy jego pochodzeniu. Ten sporych rozmiarów owoc o twardej skórce w zielone paski pochodzi ze środkowych i południowych regionów Afryki. W medycynie ludowej miąższ z arbuza stanowił lekarstwo na trudności z wydalaniem moczu, podagrę, a także na kłopoty z funkcjonowaniem wątroby. Do Polski arbuz trafił na początku XIV wieku. Współcześnie uprawia się go m.in. w Portugalii, Hiszpanii, Grecji, Francji, Bułgarii, Rumunii oraz na Węgrzech.
Pod względem żywieniowym arbuz jest ceniony przede wszystkim ze względu na zawartość witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, magnez, cynk, wapń i sód. Dojrzały arbuz jest też bogaty w błonnik, który wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, podtrzymuje uczucie sytości po posiłku i reguluje rytm wypróżnień. W tym miejscu warto też zaznaczyć, że ta pyszna i orzeźwiająca przekąska nie zawiera wiele kalorii. 100 gramów arbuza to jedynie 30 kcal. To sprawia, że mogą po niego sięgać nawet osoby, które na co dzień przebywają na dietach odchudzających.
Arbuz – właściwości i działanie. Jakie są najważniejsze korzyści, dla których warto włączyć ten owoc do diety?
Miąższ arbuza zawiera nie tylko wodę, ale także mnóstwo cennych składników pozytywnie wpływających na pracę wielu narządów i układów. W miąższu i skórce arbuza znajduje się np. cytrulina, która przyspiesza usuwanie kwasu mlekowego, zwiększa produkcję tlenku azotu w organizmie i wspomaga regenerację mięśni. Chociaż arbuz ma niewiele kalorii (30 kcal w 100 g), odznacza się wysokim indeksem glikemicznym, przez co może spowodować szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi. Mimo to jego spożywanie wiąże się z licznymi korzyściami dla organizmu.
1. Zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie krwi
Pod względem witaminowym arbuz zawiera spore ilości witaminy C, która poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i wspiera prawidłową pracę serca. Dzięki temu obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy. Świeży arbuz reguluje też ciśnienie w żyłach i tętnicach oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Z tego względu jedzenie tego owocu często poleca się osobom z nadciśnieniem i zaburzeniami gospodarki lipidowej organizmu.
2. Stymuluje pracę układu odpornościowego
Arbuz jest owocem, który świetnie wpływa także na kondycję systemu immunologicznego. Wszystko dlatego, że znajduje się w nim witamina C i cytrulina. Związki te poprawiają poziom energii, aktywizują białe krwinki, a także pobudzają produkcję białka odpowiedzialnego za stymulowanie organizmu do zwalczania chorobotwórczych drobnoustrojów.
3. Obniża ryzyko rozwoju niektórych nowotworów
Liczne badania wskazują, że substancje biologicznie czynne występujące w arbuzie hamują rozwój komórek nowotworowych. Mowa tu głównie o likopenie, luteinie i beta-karotenie. Związki te mogą nie tylko wspomagać pracę układu krążenia, ale też zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka prostaty, piersi oraz płuc.
4. Przyśpiesza oczyszczanie organizmu z toksyn
Ze względu na dużą zawartość wody arbuz nie tylko rewelacyjnie nawadnia organizm, ale też wspomaga jego oczyszczanie z zalegających w nim toksyn. Regularne sięganie po tę soczystą przekąskę może przyspieszyć eliminację szkodliwych związków poprzez układ moczowy.
5. Neutralizuje wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia organizmu
Do cennych składników aktywnych zawartych w arbuzie należą też naturalne antyoksydanty. Związki te neutralizują wolne rodniki, wspomagają naprawę uszkodzeń w obrębie komórek i opóźniają proces starzenia się skóry. Do niezwykle silnych przeciwutleniaczy występujących w arbuzie zalicza się m.in. karotenoidy takie jak likopen, astaksantyna, luteina i beta-karoten.
Czy tylko miąższ arbuza jest zdrowy? Dlaczego warto spożywać też pestki arbuza?
Arbuz wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, moczowy, a także sercowo-naczyniowy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że warto zajadać się nie tylko jego miąższem. Równie zdrowe są pestki arbuza, które zawierają spore ilości białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przez to mogą wspierać leczenie infekcji grzybiczych i bakteryjnych oraz przeciwdziałać namnażaniu się chorobotwórczych drobnoustrojów. Znajdujący się w nich potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi, natomiast magnez wywiera wpływ na poziom glukozy i reguluje metabolizm kości. Pestki możesz jeść zarówno na surowo, jak i podprażone na patelni. Mogą również stanowić wartościowy dodatek do letniej sałatki, jogurtu lub owsianki.
Po czym poznać, że arbuz jest dojrzały, słodki i soczysty?
Orzeźwiający i soczysty arbuz to prawdziwy rarytas, po który chętnie sięgamy w trakcie upałów. Po czym jednak poznać, że jest dojrzały i słodki? Jak się okazuje, to wcale nie jest trudne. W pierwszej kolejności zwróć uwagę na kształt – krąglejsze arbuzy uchodzą za słodsze i smaczniejsze. Podczas zakupu sprawdź też, jak wygląda jego spód. Im intensywniejsza jest żółto-kremowa plama, tym lepiej. Jeszcze jedną wskazówką, która pomoże Ci wybrać dojrzałego arbuza, jest ogonek. Jeśli jest suchy – oznacza, że miąższ będzie słodki. Zielony i świeży wskazuje na to, że arbuz został zerwany zbyt wcześnie.
Zastosowanie arbuza w diecie – co zrobić z owocu, który świetnie nawadnia organizm?
Arbuz jest doskonałym źródłem błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów. Jeśli nie masz pomysłu, co z niego przygotować letnią porą, przychodzimy z pomocą. Poniżej znajdziesz trzy proste przepisy na orzeźwiające przysmaki w sam raz na upalne dni.
Orzeźwiające lody arbuzowe
Przygotowanie tego smakołyku jest naprawdę proste. Do zblendowanego miąższu arbuza wystarczy dodać sok z cytryny i dowolny słodzik (np. miód). Masę przekładamy do foremek (lub szczelnie zamkniętego pojemnika) i wstawiamy do zamrażalnika na 3-4 godziny. W podobny sposób możesz przyrządzić lody arbuzowo-śmietankowe, dodając do masy ubitą na sztywno śmietankę 30%.
Sałatka z arbuzem, serem feta i orzechami
Arbuza po obraniu pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do salaterki, dodaj ser feta i posiekane orzechy. Możesz też dorzucić pomidory i cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. By podkręcić smak sałatki, możesz skropić ją oliwą z oliwek zmieszaną ze sokiem z limonki. Gotowe!
Koktajl z arbuza, ogórka i mięty
By otrzymać pyszny i zdrowy koktajl, zmieszaj ze sobą wyciśnięty sok z arbuza z sokiem z ogórka oraz zblendowanymi liśćmi mięty. Całość dobrze wymieszaj. Ten orzeźwiający napój podawaj od razu po przygotowaniu – wtedy smakuje najlepiej.
Arbuz – źródło likopenu, flawonoidów i aminokwasów, których nie powinno zabraknąć w Twojej codziennej letniej diecie!
Chociaż arbuz składa się w 92 procentach z wody, ma całkiem sporo właściwości prozdrowotnych, dla których warto włączyć go do swojej diety. Jego regularne spożywanie może powodować rozluźnienie naczyń krwionośnych, przyspieszać wydalanie nadmiaru sodu, a także pozytywnie wpływać na serce. Arbuz to dobra i niskokaloryczna przekąska na lato, która ze względu na wysoką zawartość wody doskonale gasi pragnienie. Jeśli nie masz alergii na ten owoc (co zdarza się naprawdę rzadko), możesz zajadać się nim bez wyrzutów sumienia przez całe lato!