Czerwona herbata w Chinach określana jako smocza herbata to napój o wielu cennych właściwościach dla organizmu. Kiedyś była codziennym napojem Polaków, dziś ponownie odkrywamy jej pozytywny wpływ. Dlaczego warto pić czerwoną herbatę i jak ją parzyć, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Podpowiadamy!
Spis treści:
Herbata czerwona — aromatyczny napar, który pokochasz
Czerwona herbata to napój znany już od dawna, jednak bardzo niedoceniany. To jedna najbardziej aromatycznych herbat na świecie. Po zaparzeniu ma mocno brunatną barwę oraz korzenno-ziemny zapach i cierpki smak. Istnieje kilka gatunków tej herbaty, ale wszystkie produkowane są w Chinach, Japonii lub Tajwanie. Im dłuższy czas leżakowania takiej herbaty, tym lepsza, smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Najdroższe herbaty leżakują nawet 50 lat.
Czerwoną herbatę pozyskuje się z tych samych liści, co herbatę zieloną, białą czy czarną. Różnica polega na tym, że liście czerwonej herbaty poddawane są procesowi fermentacji, dzięki któremu mają tak bogaty korzenny smak. Fermentacja przerywana jest dopiero wtedy, gdy listki staną się delikatnie czerwone, jednak w czerwonej herbacie zachodzi ona szybciej, niż w czarnej.
Jakie są gatunki czerwonej herbaty?
Istnieje wiele odmian czerwonej herbaty – wśród nich największą popularnością cieszy herbata pu erh. Poznaj najczęściej wybierane rodzaje tej herbaty i przekonaj się, czym się wyróżniają. Oto one:
- herbata pu erh – najlepsza dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ przez zawartość polifenoli wpływających pozytywnie na układ trawienny;
- herbata oolong – znana jest z łagodnego smaku i intensywnego aromatu, a do tego dostarcza dużej dawki kofeiny;
- herbata puszong – inaczej herbata jaśminowa o złotej barwie, smakiem przypomina połączenie zielonej herbaty z herbatą oolong.
Istnieje jeszcze herbata rooibos, ale zdania, czy jest ona czerwoną herbatą, są podzielone. Pozyskiwana jest z liści czerwonokrzewu afrykańskiego. Wykazuje podobne właściwości co czerwona herbata, ma delikatny aromat i lekko miodowy smak.
Jak parzyć czerwoną herbatę, aby zachować jej cenne właściwości?
Picie herbaty czerwonej ma wiele pozytywnych właściwości prozdrowotnych, ale aby doświadczyć jej pozytywnego wpływu na organizm, należy ją odpowiednio przyrządzić. Parzenie czerwonej herbaty nie powinno sprawić żadnego problemu. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, że liście czerwonej herbaty (około dwóch łyżeczki) należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i zaparzać przez około 4 minuty — nie więcej. Tylko wtedy zachowasz cenne składniki czerwonej herbaty: silne przeciwutleniacze, kofeinę, fluor, mangan i wiele innych. Ciekawostką jest, że liście czerwonej herbaty można zaparzać 3, a nawet 5 razy, wydłużając nieco czas parzenia.
Herbata czerwona a odchudzanie – czy warto ją pić?
Czy czerwona herbata wspomaga odchudzanie? Tak — przyspiesza spalanie tłuszczu i okazuje się najlepszym przyjacielem w diecie odchudzającej. Wykazuje właściwości odchudzające, ponieważ zawiera polifenole, które regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie. Dzięki nim możesz zwiększyć tempo metabolizmu nawet o 10-15%.
Czy wiesz, że czerwona herbata wspomaga proces lipolizy, czyli rozkładu tłuszczów? Pomaga organizmowi wykorzystywać zmagazynowany tłuszcz jako źródło energii, a tym samym szybciej pozbędziesz się tkanki tłuszczowej – szczególnie z okolic brzucha.
Czerwona herbata odchudza także ze względu na działanie stabilizujące poziom glukozy we krwi. Jeśli masz problem z podjadaniem między posiłkami oraz ciągłą ochotą na coś słodkiego, to czerwona herbata może Ci pomóc w walce z tymi nawykami. Dzięki temu skutecznie utrzymasz deficyt kalorii i dostrzeżesz pozytywne efekty odchudzania.
Kiedy działa najefektywniej? Znamy najlepszy sposób! Pij filiżankę czerwonej herbaty pół godziny po każdym posiłku, a efekty powinny być szybko zauważalne. Oczywiście czerwona herbata może jedynie wspomóc i przyspieszyć proces odchudzania, ale to nadal zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna odgrywa kluczową rolę.
Przeczytaj także: Czy grzyby są zdrowe? Wartości odżywcze grzybów jadalnych
Czerwona herbata – właściwości zdrowotne
Nadal zastanawiasz się, czy warto pić czerwoną herbatę? Zatem zwróć uwagę na najważniejsze właściwości zdrowotne tego napoju, a jest ich naprawdę sporo. Odkryj właściwości czerwonej herbaty.
Wspomaganie trawienia
Dzięki zawartości enzymów i innych związków bioaktywnych czerwona herbata wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Pomaga w eliminacji toksyn z organizmu, przyspiesza metabolizm, a do tego może zmniejszać wzdęcia i uczucie ciężkości po posiłkach.
Wspomaganie procesu odchudzania
Czerwona herbata odchudza, dlatego cieszy się tak dużą popularnością. Odpowiadają za to polifenole, które przyspieszają metabolizm tłuszczów i wspierają ich spalanie. Dlatego, jeśli będziesz regularnie pić czerwoną herbatę, to możesz szybciej dostrzec efekty diety odchudzającej.
Obniżanie poziomu cholesterolu
Badania wskazują na to, że czerwona herbata może wpływać na obniżenie „złego” cholesterolu (LDL), a przy tym zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Dzięki temu może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i ochronić układ krążenia.
Działanie antyoksydacyjne
Jakie właściwości ma czerwona herbata? Warto wspomnieć o działaniu antyoksydacyjnym, co zawdzięcza dużej zawartości polifenoli. To właśnie one pomagają zwalczyć wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenie komórek i procesy starzenia się organizmu.
Działanie detoksykacyjne
Chcesz oczyścić organizm z toksyn, bo np. palisz papierosy czy też okazjonalnie pijesz alkohol? Zatem zacznij regularnie pić czerwoną herbatę, która jest znana ze swoich właściwości detoksykujących. Z jej pomocą wpłyniesz pozytywnie na swoje samopoczucie, zdrowie skóry i ogólną kondycję organizmu.
Wspomaganie układu odpornościowego
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że czerwona herbata wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami. Jeśli tylko będziesz regularnie pić tę herbatę, to możesz zyskać dodatkową ochronę przed przeziębieniami – szczególnie warto o tym pamiętać w okresie jesienno-zimowym.
Poprawa koncentracji
Dzięki zawartości kofeiny czerwona herbata stymuluje układ nerwowy, a w konsekwencji poprawia koncentrację i dodaje energii. Dlatego warto ją pić od rana lub po południu np. zamiast kawy.
Czerwona herbata – właściwości negatywne
Powinieneś zdawać sobie sprawę z tego, że czerwona herbata ma też właściwości negatywne, które mogą wpływać na Twój komfort, a nawet stan zdrowia. Szczególnie dotyczy to nadmiernego spożywania czerwonej herbaty. Przekonaj się zatem, jakie negatywne właściwości ma czerwona herbata.
- Kofeina – przez zawartość kofeiny czerwona herbata może prowadzić do nadmiernego pobudzenia, bezsenności czy niekontrolowanego drżenia rąk. Zazwyczaj dotyczy to osób wrażliwych na kofeinę.
- Zakwaszenie organizmu – długotrwałe picie czerwonej herbaty w dużych ilościach może wpływać na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co prowadzi do jego zakwaszenia. Skutkuje to pojawieniem wielu dolegliwości np. problemów trawiennych, uczucia zmęczenia i bólu głowy.
- Nadwrażliwość żołądka – u osób z wrażliwym żołądkiem czerwona herbata może powodować podrażnienie i nasilać objawy refluksu lub zgagi.
- Działanie moczopędne – czerwona herbata wykazuje działanie moczopędne, co prowadzi do częstszego oddawania moczu. Jeśli nie zadbasz o wysoki poziom nawodnienia, to możesz doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Ile można pić czerwonej herbaty dziennie?
Regularne spożywanie czerwonej herbaty — od 3 do 6 filiżanek dziennie pozytywnie wpłynie na zdrowie. Jednak jej nadmiar może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. Sprawdź dlaczego!
Czerwona herbata na noc – czy warto pić ją przed spaniem?
Mimo właściwości zdrowotnych wyróżniających czerwoną herbatę, to nie warto pić ją przed spaniem. Wynika to z wysokiej zawartości kofeiny, która działa stymulująco na organizm. Choć czerwona herbata ma mniej kofeiny niż kawa, to może utrudniać zasypianie i wpływać negatywnie na jakość snu.
Choć czerwona herbata na noc to nie jest dobre rozwiązanie, to nie rezygnuj z tego rodzaju herbat. Po prostu pij ją w ciągu dnia np. od rana lub po południu, dzięki czemu zyskasz więcej energii w ciągu dnia – bez obaw o problemy ze snem.
Czerwona herbata – skutki uboczne
Czerwona herbata zawiera dosyć duże stężenie kofeiny — jej nadmiar może powodować podnoszenie ciśnienia krwi, kołatanie serca, drżenie rąk i nadpobudliwość. Smoczy napój ma również działanie moczopędne, dlatego w dużej ilości może przyczynić się do odwodnienia. Oprócz tego zbyt duża ilość wypitej czerwonej herbaty może objawić się nudnościami, wymiotami i biegunką.
Sprawdź także: Alkohol a odchudzanie
Czerwona herbata – przeciwwskazania
Nie dla każdego czerwona herbata będzie odpowiednia. Niekiedy lepszym wyborem będzie biała czy też zielona herbata. Wiąże się to z niektórymi właściwościami, którymi wyróżnia się czerwona herbata. Przeciwwskazania dotyczą osób, które mają:
- nadciśnienie tętnicze – czerwona herbata wykazuje działanie pobudzające, co może prowadzić do podniesienia ciśnienia krwi, dlatego to nie jest dobry wybór dla osób z nadciśnieniem tętniczym;
- niedobór żelaza – czerwona herbata może hamować wchłanianie żelaza, dlatego nie jest zalecana osobom z anemią;
- problemy żołądkowe – osoby z nadwrażliwością żołądkową czy też borykające się z chorobami układu pokarmowego np. refluksem mogą odczuwać dyskomfort po wypiciu czerwonej herbaty, szczególnie na czczo.
Czy można pić czerwoną herbatę w ciąży?
W czasie ciąży oraz laktacji niewskazane są napary z suszonych liści krzewu herbacianego. Najważniejsze jest to, że czerwona herbata ma w sobie kofeinę, a kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać więcej niż 300 mg kofeiny na dzień. Dodatkowo przez zawartość polifenoli, smoczy napój może utrudniać wchłanianie żelaza i kwasu foliowego. Jeśli zdecydujesz się na picie czerwonej herbaty w tym okresie, odczekaj 2 godziny po jedzeniu.