Spis treści:
Witamina D — rola
Dlaczego witamina D jest ważna dla organizmu człowieka? Przede wszystkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego — dba o odpowiednie wchłanianie wapnia i fosforu. Odgrywa bardzo ważną rolę w kształtowaniu się kości w wieku niemowlęcym, a w trakcie leczenia krzywicy czy osteoporozy odgrywa kluczową rolę.
Witamina D skutecznie zapobiega nadciśnieniu, problemom z sercem oraz anemii czy cukrzycy. Wspiera także prawidłowe działanie układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
Naturalne źródła witaminy D — co zawiera witaminę D?
Gdzie znajdziemy naturalne źródła witaminy D? Co ciekawe nawet organizm człowieka sam może ją wyprodukować pod wpływem promieniowania słonecznego. W jaki sposób? Witamina D to inaczej witamina słońca, która powstaje w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Ekspozycja skóry na słońcu każdego dnia przez przynajmniej 15 minut gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D. Niestety trudno o spędzanie takiego czasu na słońcu każdego dnia. A w zimowe dni jest to nie do zrobienia. Jak więc dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D przez cały rok? Wystarczy dobrze zbilansowana dieta! Sprawdź, co zawiera witaminę D.
Jakie produkty zawierają witaminę D?
Witaminę D znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Sprawdź, które produkty spożywcze są bogate w witaminę słońca:
– tłuste ryby morskie: węgorz, łosoś, dorsz, kawior, śledź, sardynki w puszkach, tuńczyk w puszce, halibut, makrela,
– żółtka jaj,
– grzyby: shitake, kurka, pieczarki, smardze,
– żywność wzbogacona.
Zdarza się także, że witamina D jest sztucznie dodawana do niektórych produktów i wzbogaca swoim składem sery dojrzewające, sok pomarańczowy czy płatki śniadaniowe. W Polsce istnieje obowiązek dodawania witaminy D do smarowideł do pieczywa — wyjątkiem jest masło.
W jakich warzywach i owocach można znaleźć witaminę D?
Niestety w warzywach czy owocach nie znajdziemy witaminy D.
Kiedy suplementować witaminę D? Normy witaminy D
Ważne jest, aby dostarczać witaminę D swojemu organizmowi od października do kwietnia — wtedy, kiedy nie ma słońca, które dba o prawidłowy poziom witaminy D. Najlepszy będzie tran z wątroby dorsza suplementowany każdego dnia.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę D?
Jaka jest optymalna ilość witaminy D? Dorosły człowiek powinien każdego dnia przez cały rok otrzymywać 800-2000 IU, w zależności od masy ciała. Jedna łyżeczka oleju z wątroby dorsza zawiera około 450 IU.
Niedobór witaminy D — skutki
Czy wiesz, że niedobór witaminy D potrafi doprowadzić do wycieńczenia organizmu? Z niedoborem witaminy D wiąże się ogólne zmęczenie, bóle kości oraz częste infekcje.
Pozostałe (najczęstsze) objawy niedoboru witaminy D:
– problemy ze snem,
– problemy trawienne,
– choroby przyzębia i wypadanie zębów,
– nadciśnienie,
– słaba odporność,
– częste złamania,
– zapalenie stawów,
– osteoporoza.