Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Co zawiera witaminę D?

Czy wiesz, dlaczego w trakcie zimy powinno się suplementować witaminę D? Słońce jest wydajnym źródłem witaminy D, ale dostęp do niego mamy tylko w niektóre pory roku. W chłodne i pochmurne dni trzeba wspierać organizm suplementami, ale czy wiesz, że dużą zawartość witaminy D mają również niektóre składniki dań? W jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę D? Przeczytaj i zacznij dostarczać swojemu organizmowi tę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminę.
co zawiera witaminę D

Witamina D — rola

Dlaczego witamina D jest ważna dla organizmu człowieka? Przede wszystkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego — dba o odpowiednie wchłanianie wapnia i fosforu. Odgrywa bardzo ważną rolę w kształtowaniu się kości w wieku niemowlęcym, a w trakcie leczenia krzywicy czy osteoporozy odgrywa kluczową rolę.

Witamina D skutecznie zapobiega nadciśnieniu, problemom z sercem oraz anemii czy cukrzycy. Wspiera także prawidłowe działanie układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.

Naturalne źródła witaminy D — co zawiera witaminę D?

Gdzie znajdziemy naturalne źródła witaminy D? Co ciekawe nawet organizm człowieka sam może ją wyprodukować pod wpływem promieniowania słonecznego. W jaki sposób? Witamina D to inaczej witamina słońca, która powstaje w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Ekspozycja skóry na słońcu każdego dnia przez przynajmniej 15 minut gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D. Niestety trudno o spędzanie takiego czasu na słońcu każdego dnia. A w zimowe dni jest to nie do zrobienia. Jak więc dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D przez cały rok? Wystarczy dobrze zbilansowana dieta! Sprawdź, co zawiera witaminę D.

Jakie produkty zawierają witaminę D?

Witaminę D znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Sprawdź, które produkty spożywcze są bogate w witaminę słońca:
– tłuste ryby morskie: węgorz, łosoś, dorsz, kawior, śledź, sardynki w puszkach, tuńczyk w puszce, halibut, makrela,
– żółtka jaj,
– grzyby: shitake, kurka, pieczarki, smardze,
– żywność wzbogacona.

Zdarza się także, że witamina D jest sztucznie dodawana do niektórych produktów i wzbogaca swoim składem sery dojrzewające, sok pomarańczowy czy płatki śniadaniowe. W Polsce istnieje obowiązek dodawania witaminy D do smarowideł do pieczywa — wyjątkiem jest masło.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Buraki — właściwości

W jakich warzywach i owocach można znaleźć witaminę D?

Niestety w warzywach czy owocach nie znajdziemy witaminy D.

witamina d

Kiedy suplementować witaminę D? Normy witaminy D

Ważne jest, aby dostarczać witaminę D swojemu organizmowi od października do kwietnia — wtedy, kiedy nie ma słońca, które dba o prawidłowy poziom witaminy D. Najlepszy będzie tran z wątroby dorsza suplementowany każdego dnia.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę D?

Jaka jest optymalna ilość witaminy D? Dorosły człowiek powinien każdego dnia przez cały rok otrzymywać 800-2000 IU, w zależności od masy ciała. Jedna łyżeczka oleju z wątroby dorsza zawiera około 450 IU.

Niedobór witaminy D — skutki

Czy wiesz, że niedobór witaminy D potrafi doprowadzić do wycieńczenia organizmu? Z niedoborem witaminy D wiąże się ogólne zmęczenie, bóle kości oraz częste infekcje.

Pozostałe (najczęstsze) objawy niedoboru witaminy D:
– problemy ze snem,
– problemy trawienne,
– choroby przyzębia i wypadanie zębów,
– nadciśnienie,
– słaba odporność,
– częste złamania,
– zapalenie stawów,
– osteoporoza.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy: