Spis treści:
Wartości odżywcze awokado
Awokado to owoc, który jest bardzo korzystny dla zdrowia. Jest bogatym źródłem cennego białka oraz innych wartości odżywczych, a także minerałów i witamin.
Do jego głównych składników należą: woda (nawet 80%) oraz miąższ. Największym odpadem z owocu awokado jest pestka, która zawiera najwięcej antyoksydantów.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Awokado pełne jest zdrowych tłuszczów. Posiada kwasy omega-9 i omega-3 i omega-6. To zdrowe tłuszcze, które mają korzystny wpływ na układ krwionośny.
Witaminy i substancje mineralne
Awokado dostarcza organizmowi wielu minerałów: wapń, żelazo, magnez, potas oraz sód. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B (w tym także kwas pantotenowy), A, E i K oraz C.
Działanie antyoksydacyjne
Awokado jest też dobrym źródłem antyoksydantów, a przede wszystkim aminokwasu, który wspomaga funkcje metaboliczne, zachodzące w wątrobie. Regularne spożywanie awokado zmniejsza stres oksydacyjny, który jest teraz źródłem wielu poważnych chorób.
Najwięcej składników antyoksydacyjnych ma pestka, która, uwaga — jest jadalna! Możesz ją namoczyć i zjeść, dodając do sałatki albo jogurtu. Oprócz tego można ją osuszyć, zetrzeć na tarce, a później wiórki z awokado zaparzyć, uzyskując pyszną herbatę — napar z awokado.
Ile kalorii ma awokado?
Awokado to jeden z bardziej kalorycznych owoców. Mimo to bardzo często uwzględniane jest w dietach redukcyjnych. Dlaczego? Owoc awokado w 100 g ma około 166 kcal, ale jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów, a przede wszystkim błonnika pokarmowego.
Co daje regularne spożywanie awokado?
Awokado należy do grupy najzdrowszych owoców świata. Włączenie awokado do codziennej diety daje uczucie sytości, ale też poprawia funkcjonowanie istotnych funkcji w organizmie.
Dlaczego warto jeść awokado? Efekty:
- wykazuje właściwości przeciwzapalne,
- zmniejsza ryzyko chorób serca,
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
- korzystnie wpływa na perystaltykę jelit,
- reguluje ciśnienie krwi,
- reguluje poziom cukru,
- poprawia pracę mózgu.
Awokado a proces odchudzania
Jak to jest, że awokado ma tak dużo kalorii, a można je jeść podczas odchudzania i to bez żadnych wyrzutów sumienia? Błonnik pokarmowy, którego w awokado jest bardzo dużo, przyspiesza metabolizm. Oprócz tego zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że posiłki wzbogacone o ten owoc, są syte — brak głodu przed długi czas gwarantowany. Dodając awokado do swojej diety, poprawisz swój metabolizm.
Awokado a cukrzyca
Dieta u osób, które zmagają się z cukrzycą, jest bardzo restrykcyjna. Należy wykluczyć spożywanie produktów bogatych w cukry proste. Wskazane są składniki, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.
Awokado ma niski indeks glikemiczny, a dodatkowo jest ubogi w cukry proste — dla cukrzyków owoc idealny, który będzie skutecznie zapobiegać nagłym wahaniom glukozy we krwi.
Kwas foliowy w awokado — owoc dobry w diecie ciężarnych
Awokado to owoc, który polecany jest kobietom w ciąży oraz starającym się o dziecko. Awokado zawiera kwas foliowy, a dostarczanie kwasu foliowego w tym okresie jest bardzo istotne. Dlaczego? To między innymi właśnie kwas foliowy odpowiada za prawidłowy rozwój płodu w pierwszym trymestrze ciąży.
Kwas foliowy wpływa także na płodność u mężczyzn. Staracie się o dziecko? Wypróbuj naturalne sposoby i zadbaj pierwsze o odpowiednią dietę.
Jak przechowywać awokado?
W zależności od stopnia dojrzałości owocu — przedstawiamy dwa sposoby na przechowywanie awokado:
- Dojrzałe awokado – najlepiej przechowuj je w całości, w lodówce. Dojrzały owoc będzie jeszcze smaczny na pewno przez 2-3 dni. Jeśli awokado zostało już przekrojone — te części, które zostały, skrop sokiem z cytryny i zawiń w folię spożywczą.
- Niedojrzałe awokado – w lodówce może być nawet do 2 tygodni! Jeśli jednak chcesz przyspieszyć dojrzewanie, to przechowuj je w temperaturze pokojowej. Najlepiej, jak położysz gruszkę aligatora w towarzystwie bananów lub jabłek, ponieważ wydzielają one enzymy, które przyspieszają dojrzewanie.
Z czym jeść awokado?
Awokado najczęściej je się na surowo w formie guacamole. Pastę z awokado możesz doprawić solą i sokiem z limonki. Doskonale smakuje także z dodatkiem czosnku lub ostrej papryczki.
Świetnie sprawdzi się też jako farsz do jajek, dodatek do jajecznicy, do ziemniaków albo i zamiast ziemniaków. Koniecznie dodaj go też do sałatki owocowej lub wytrawnej z dodatkiem kawałków łososia albo indyka.
To jak? Uwzględnisz awokado w swojej codziennej diecie?