Wspierają pracę układu odpornościowego, dostarczają energię, a także są cennymi źródłami błonnika, regulującego pracę jelit i zapobiegającego zaparciom – często występującym u kobiet w ciąży – to najważniejsze powody, dlaczego warto jeść owoce i warzywa w ciąży. Najlepiej spożywać je w formie świeżej i jak najmniej przetworzonej. Dowiedz się, czy cytrusy w ciąży są bezpieczne? Których owoców unikać, by nie zaszkodzić zdrowiu dziecka i matki? Zapraszamy do lektury!
Polecamy także: Dieta na płodność – porady dla par planujących ciążę
Spis treści:
Owoce i warzywa w ciąży – dlaczego warto je jeść i jak wpływają na rozwój płodu?
Lista dobroczynnych składników odżywczych, jakie zawierają owoce oraz warzywa, jest bardzo długa. Poza witaminą C znajduje się w nich sporo mikro i makroelementów takich jak – potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk, magnez, selen, mangan. Jedzenie warzyw i owoców w ciąży jest niezmiernie ważne, ponieważ pozwalają one wzbogacić dietę przyszłej mamy w szereg wartościowych związków. Poza witaminami i minerałami w ich składzie występują też antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko poronienia i pomagają w utrzymaniu zdrowej ciąży. Dla zdrowia matki istotne znaczenie ma ponadto błonnik – to naturalne włókno pokarmowe obecne w większości owoców przeciwdziała wzdęciom i zaparciom w ciąży.
Dowiedz się też: Gdzie znajduje się selen?
Jakie owoce i warzywa jeść w ciąży, by wzbogacić dietę w niezbędne składniki?
Zanim przejdziemy do omówienia, jakich owoców nie jeść w ciąży, skoncentrujmy się na produktach, które warto włączyć do codziennego jadłospisu mamy. Przy ich wykorzystaniu z łatwością przygotujesz zdrowe śniadanie, obiad i kolację. W menu przyszłej mamy nie może zabraknąć takich owoców i warzyw jak m.in. jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, borówki, jarmuż, pomidory oraz szpinak. Pamiętaj o tym, aby zawsze myć owoce i warzywa przed spożyciem. Na ich powierzchni znajduje się wiele pestycydów i bakterii, które mogą zaszkodzić szczególnie zdrowiu matki i dziecka.
Jabłka w ciąży
W jabłkach poza sporą ilością witamin znajdują się pektyny, które regulują pracę jelit, zmniejszają ryzyko zaparć i przeciwdziałają nadmiernemu wchłanianiu cholesterolu. Dlaczego jeszcze jabłka w ciąży są dobrym wyborem? To również bogate źródła błonnika i witaminy C. Zawierają także flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami. Nie każdy o tym wie, ale owoc ten ułatwia przyswajanie wapnia. To bardzo ważne dla kobiet w ciąży, gdyż wapń jest istotnym budulcem kości oraz zębów. Kolejną zaletą jabłek w ciąży jest regulowanie poziomu cukru we krwi, dlatego to dobry wybór dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
Owoce te najlepiej jeść ze skórką, gdyż podczas obierania dochodzi do utraty wielu cennych związków. Oczywiście dotyczy to jedynie jabłek prosto od rolnika, w przypadku owoców z supermarketu najlepiej wcześniej obrać je ze skórki. Zalecamy spożywanie jednego jabłka dziennie.
Gruszki w ciąży
Do swojej diety w trakcie ciąży warto też dodać gruszki. Poza tym, że zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie, zawierają też spore ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka, w tym rozwoju układu nerwowego. Gruszki w ciąży będą dobrym wyborem także przez dużą zawartość witaminy A, witaminy E oraz witaminy C. Jedna gruszka to 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C podczas ciąży. Podobnie jak jabłka, gruszki również zawierają pektyny i błonnik. Oprócz tego znajdziesz w nich niewielkie ilości magnezu, wapnia oraz potasu.
Kiwi w ciąży
Jedzenie kiwi w ciąży pozwala uzupełnić dietę przyszłej mamy w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, beta-karoten, luteinę oraz polifenole. Owoce te zawierają również potas, magnez i kwas foliowy.
To nie koniec magicznych właściwości kiwi, kobiety w ciąży powinny szczególnie zwrócić uwagę na ten owoc, dlatego, że wspomaga odbudowę komórek, oczyszcza organizm, a także dzięki zawartości aktynidyny ułatwia trawienie nawet bardzo ciężkostrawnych, mięsnych potraw. Jak w przypadku wszystkich owoców zalecane jest spożywanie jednego kiwi dziennie.
Brzoskwinie w ciąży
Regularne spożywanie brzoskwiń zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i przeciwdziała otyłości. Dlaczego warto jeść brzoskwinie w ciąży? W owocach tych poza kwasem foliowym znajdują się spore ilości wapnia, cynku, żelaza i fosforu.
Kobiety w ciąży, które mają problem z zawrotami głowy, ciągłym uczuciem zmęczenia czy ze skurczami, powinny spożywać większą ilość produktów, zawierających potas. Jednym z produktów, których nie może zabraknąć w takiej sytuacji, są brzoskwinie. W ciąży jedzenie tych owoców pozytywnie wpływa także na rozwój dziecka – m.in. na kształtowanie się mięśni, żył czy chrząstek.
Śliwki w ciąży
W śliwkach znajduje się sporo witamin i składników mineralnych takich jak witamina A, C, K, magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń. Poza tym śliwki w ciąży uzupełniają dietę mamy w porcję łatwo przyswajalnego błonnika.
W trakcie ciąży możesz też bezpiecznie jeść suszone śliwki, które są znakomitymi źródłami witaminy B6 – zmniejsza uczucie zmęczenia i wpływa na produkcję czerwonych krwinek, oraz miedzi – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Oprócz tego warto podkreślić, że suszone śliwki w ciąży to dobre źródło potasu, który wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. Regularne jedzenie śliwek w ciąży zmniejsza ryzyko rozwoju bakterii w przewodzie pokarmowym i moczowym.
Borówki w ciąży
Te małe, niepozorne owoce kryją w sobie wiele cennych składników. Poza witaminami – A, C i E – znajduje się w nich sporo antyoksydantów, które spożywane w odpowiedniej ilości pozwalają zminimalizować ryzyko poronienia.
Dietetycy zalecają, aby w diecie mamy znalazły się borówki amerykańskie. To cenne źródła kwasu foliowego, korzystnie wpływającego na rozwój płodu. Jedzenie borówek w ciąży zapobiega również występowaniu wad układu nerwowego u noworodków.
Buraki w ciąży
Te niedoceniane warzywa, które pomagają w utrzymaniu optymalnego stężenia kwasu foliowego we krwi, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, a także regulują gospodarkę wodną organizmu przyszłej mamy. Buraki w ciąży są niezwykle korzystne dla zdrowia, a wszystko dzięki ich bogactwu witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Ich regularne spożywanie może poprawić wydolność fizyczną, dzięki zawartości azotanów, które zwiększają efektywność przepływu tlenu w organizmie.
Buraki to warzywa, których nie powinno zabraknąć w ciąży, gdyż przynoszą ulgę podczas problemów z zaparciami czy zgagą. Poza tym w okresie ciąży częstym problemem jest niedokrwistość, a dzięki piciu codziennie szklanki soku z buraków, możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia anemii.
Jarmuż w ciąży
Wśród warzyw, które warto jeść w ciąży, na pewno jest jarmuż. Zawarte w nich składniki odżywcze wzmacniają układ odpornościowy, uszczelniają naczynia krwionośne oraz chronią organizm przed cukrzycą ciążową.
Jarmuż w ciąży to dobra propozycja także z powodu, że zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy C i K. Znajdziemy w nim również takie minerały jak cynk, magnez, żelazo oraz fosfor. Zawartość sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów. To tylko początek, bo jarmuż wspomaga pracę serca, pomaga dbać o wzrok, zmniejsza ryzyko miażdżycy itd. W skrócie – teraz już bez wymówek musisz dodać jarmuż do swojej diety.
Warto też podkreślić, że jarmuż jest warzywem niskokalorycznym – 100 g ma zaledwie 40 kcal.
Zielona pietruszka w ciąży
Mamom spodziewającym się potomstwa, często polecana jest zielona natka pietruszki. Jest bogata w żelazo, ale nie tylko. Pietruszka w ciąży to dobry wybór, bo kryją się w niej także związki o właściwościach diuretycznych, które mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych obrzęków.
Uwaga! Jeśli zastanawiasz się, jakich produktów unikać w ciąży, to już spieszymy z pierwszą wskazówką. Otóż w ciąży wyklucz lub zminimalizuj spożywanie korzenia pietruszki. Wszystko dlatego, że zawiera apiol, który może wywoływać skurcze i bóle mięśni macicy. Dawniej olej z nasion pietruszki używany był do wykonywania aborcji.
Pomidory w ciąży
Pomidory mają to do siebie, że mogą być bezpiecznie spożywane nawet na początku ciąży. Regularne sięganie po te warzywa pomaga wzmocnić odporność, usprawnić pracę układu krążeniowego oraz utrzymać prawidłową masę ciała.
Warto sięgać po pomidory w ciąży, bo zawierają również takie składniki odżywcze jak – witamina K, C, E oraz potas, żelazo, likopen oraz kwas foliowy. Jedząc te warzywa w ciąży, zwiększamy poziom hemoglobiny i zapobiegamy występowaniu anemii. Dieta przyszłej mamy powinna być zróżnicowana, gdyż zbyt duże ilości pomidorów i produktów, w których znajdują się pomidory, może prowadzić do powstania zgagi i refluksu.
Czerwona papryka w ciąży
Czerwona papryka odznacza się wysoką zawartością witaminy C, beta-karotenu oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez, mangan. Warto podkreślić, że papryka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Nie brakuje też w niej flawonoidów, które dzięki swoim właściwościom mogą pomóc w łagodzeniu niektórych ciążowych dolegliwości.
Dlaczego jeszcze papryka jest dobrym wyborem w ciąży? To również dobre źródło kwasu foliowego oraz witamin A, E i K. Surowa, czerwona papryka jest ceniona także za właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, poprawiające apetyt, pracę wątroby i stymulujące krążenie krwi.
Jakich owoców nie jeść w ciąży? Zakazane owoce w ciąży
Mamy spodziewające się dziecka, bardzo często zastanawiają się, jakich owoców unikać w ciąży, by nie zaszkodzić zdrowiu dziecka. Jak się okazuje, niektóre owoce zawierają sporo pestycydów, które mogą zwiększać ryzyko poronienia i wad rozwojowych płodu. Dodatkowo ich jedzenie może powodować silne reakcje alergiczne. Na liście owoców, których spożycie warto ograniczyć zwłaszcza w pierwszym trymestrze, znajdują się m.in. truskawki, winogrono oraz cytrusy. Sprawdźmy to!
Truskawki w ciąży
Czy można jeść truskawki w ciąży? Lepiej z nich zrezygnować. Truskawki w ciąży nie są najlepszym pomysłem głównie ze względu na wysoką zawartość pestycydów. Poza tym mogą wywoływać silne alergie, dlatego najlepiej ich unikać w trakcie ciąży. Tyczy się to jednak głównie produktów dostępnych w marketach w sezonie zimowych. Latem, gdy przypada sezon na te owoce, możesz spróbować kilka sztuk truskawek. Co ciekawe właśnie przez to, że truskawki często wywołują reakcje alergiczne warto w bezpiecznych warunkach raz na jakiś czas zjeść kilka sztuk tych owoców, aby zwiększyć tolerancję płodu właśnie na ten alergen.
Winogrona w ciąży
W okresie ciąży warto ograniczyć lub całkowicie wyeliminować spożycie winogron. Poza tym, że mogą znajdować się na nich pestycydy, zawierają też spore ilości cukrów. Natomiast zbyt duże spożycie węglowodanów prostych może prowadzić do nadwagi, otyłości oraz problemów z cukrzycą ciążową. Niektóre mamy spożywające winogrona w ciąży, skarżą się na nudności oraz biegunkę. Poza tym jedzenie dużych ilości tych owoców w ciąży może negatywnie wpływać także na zdrowie dziecka – znacząco zwiększa ryzyko otyłości, a nawet problemów z trzustką. Szczególnie niebezpieczne może być jedzenie winogrona w III trymestrze ciąży, gdyż może zwiększyć ryzyko wystąpienia zwężenia przewodu tętniczego u płodu.
Cytrusy w ciąży
Z diety kobiety ciężarnej lepiej wyeliminować owoce cytrusowe. Mogą one wywoływać reakcje alergiczne, a u niektórych kobiet przyczyniać się do powstania zgagi.
Cytrusy to cenne źródła flawonoidów, witaminy C, przeciwutleniaczy i ligniny. Jednak mimo licznych właściwości prozdrowotnych najlepiej wyeliminować ze swojej diety cytrusy w trakcie ciąży. Oto kilka najważniejszych powodów:
- grejpfruty i pomarańcze w ciąży mogą nasilać dolegliwości żołądkowo-jelitowe, np. zgagę;
- zawierają spore ilości pestycydów;
- działają silnie alergizująco;
- cytrusy w czasie ciąży mogą negatywnie wpływać na szkliwo zębów, które w tym czasie jest szczególnie wrażliwe i narażone na uszkodzenia.
Czy można jeść grejpfruty w ciąży? To zależy. Zaletą grejpfrutów jest niski indeks glikemiczny – zatem nie zwiększa ryzyka cukrzycy ciążowej. Nie należy włączać cytrusów do stałej diety ciężarnej. Jeśli mama nie ma alergii czy problemów jelitowych po zjedzeniu cytrusów, to może raz na jakiś czas zjeść np. grejpfruta. W razie potrzeby najlepiej skonsultować tę kwestię z lekarzem prowadzącym ciąże.
Przeczytaj także: Dieta w insulinooporności – co jeść?
Jakich jeszcze produktów nie należy jeść w ciąży? Czego powinna unikać kobieta w ciąży, by nie zaszkodzić dziecku?
Ciąża to czas, kiedy wiele kobiet przykłada szczególną uwagę do tego, co je. Wiele pań w tym szczególnym okresie zadaje sobie pytanie, czego nie jeść w ciąży. Jak się okazuje, na liście zakazanych produktów znajdują się nie tylko wspomniane wyżej cytrusy czy winogrona. Z jadłospisu warto też wykluczyć produkty wysokoprzetworzone, które zawierają sporo cukru, konserwantów i innych sztucznych dodatków. Mamy tu na myśli nie tylko dania typu fast food, ale także słone przekąski, gotowe potrawy do odgrzania w mikrofalówce, słodzone płatki śniadaniowe oraz kolorowe napoje gazowane.
Kobietom w okresie ciąży odradza się ponadto spożywanie niepasteryzowanego mleka i serów. Jakich serów nie jeść w ciąży? Zdecydowanie w ciąży należy unikać serów pleśniowych z białą powłoką na wierzchu np. camemberta oraz sera koziego. W tym szczególnym czasie lepiej też nie jeść surowych owoców morza, ryb wędzonych na zimno oraz niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa (np. steków). W trosce o zdrowie nienarodzonego dziecka prawidłowa dieta powinna zawierać różnorodne składniki odżywcze. Wybierając produkty do komponowania posiłków, warto zwracać uwagę nie tylko na skład, ale także na ich źródło pochodzenia.
Dieta w ciąży – postaw na produkty spożywcze bezpieczne dla matki i dziecka!
W trosce o dziecko kobiety w ciąży powinny szczególną uwagę zwrócić na to, co ląduje na ich talerzu. Teraz już wiesz, jakie owoce i warzywa jeść w ciąży. Powinny być one podstawą diety w ciąży, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, wspierających prawidłowy rozwój dziecka. Dostarczają również cennego błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój jadłospis zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały, możesz skorzystać z diety pudełkowej przygotowanej przez dietetyka. Przyszłym mamom w szczególności polecamy sezonowe owoce i warzywa w ciąży, którymi można zajadać się do woli!
Może Cię zainteresować: Czy warto kupować zdrową żywność z marketu?