Chcesz poznać te produkty od podszewki? Czym wyróżniają się jagody goji? Jak wpływają na zdrowie? Z jakimi objawami trzeba liczyć się, jeśli będą spożywane w nieodpowiedni sposób? Czy jagody goji są zaś brane pod uwagę w czasie rozpisywania diet pudełkowych? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższej lekturze.
Spis treści:
Co to są jagody goji?
Jagody goji to owoce, które są przede wszystkim znane na kontynencie azjatyckim. To właśnie tam, już od kilku tysięcy lat, z powodzeniem korzysta się z cennych właściwości (m.in. leczniczych) tych produktów. W rozmaitych artykułach można spotkać się także z określeniem „czerwone diamenty Wschodu”.
Najcenniejsze (czytaj najzdrowsze) są jagody goji znajdujące się w Himalajach i na terenach dolin tybetańskich. Wszystko dlatego, że te obszary są wolne m.in. od rozmaitych produktów (stosowanych zazwyczaj w czasie upraw) i zanieczyszczeń. Jak to jest w przypadku Europy? Niestety, eksperci zaznaczają, że owoce pochodzące z takich upraw charakteryzują się gorszymi właściwościami.
To owoce chińskiej rośliny kolcowój pospolity (jest ona także określana jako kolcowój szkarłatny). Z kolei sama nazwa „goji” dotyczy tylko owoców kolcowoju tybetańskiego (to nazwa handlowa).
Jaki jest smak tych owoców? Podobny do żurawiny. Warto jednak zauważyć, że jagody goji są bardziej cierpkie (i zarazem mniej słodkie). Wiele osób wyczuwa także smak ziół, co gwarantuje naprawdę fajne doznania.
Na co pomagają jagody goji?
Aby się tego dowiedzieć, warto na początek przestudiować ich skład. Co zatem zawierają jagody goji? To m.in. rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP.
Wielu ekspertów od medycyny (bazując na rozmaitych, niezależnych od siebie badaniach) wskazuje, że ten składnik odpowiednio działa na układ odpornościowy (a od tego zależy częstotliwość „łapania” infekcji). Jeśli nie chcesz chorować i często chodzić do lekarzy, to pomyśl o tym składniku!
Można także liczyć na właściwości przeciwnowotworowe. Jak to możliwe? Z innych badań wynika bowiem, że kompleks polisacharydowy LBP przyczynia się do mniejszej częstotliwości występowania raka żołądka, raka okrężnicy, raka płuc, czy raka piersi.
Jagody goji są także rekomendowane pod kątem leczenia reumatyzmu.
Co jeszcze zawierają te owoce?
- bardzo dobrej jakości białko (w jego wchodzi kilkanaście aminokwasów)
- tłuszcze (np. nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6)
- węglowodany
Nienasycone kwasy tłuszczowe (z grupy omega-6) są odpowiedzialne za wytwarzanie hormonów. Przyczyniają się także do właściwej pracy mózgu i układu nerwowego.
Dodatkowo opisywane dzisiaj owoce to bogate źródło rozmaitych witamin i składników mineralnych, które są przecież kluczowe w kontekście optymalnego działania organizmu. Chodzi m.in. o:
- witaminę B1
- witaminę B2
- witaminę B6
- witaminę C (dobrze wpływa nie tylko na odporność, ale też na układ krążenia)
- wapń
- fosfor
- żelazo
- selen
- cynk
- miedź
W składzie tych cennych, smakowitych owoców nie brakuje karotenoidów oraz związków polifenolowych (zwłaszcza chodzi o flawonoidy).
Warto dodać, że jagody goji są hojnym źródłem polisacharydów i węglowodanów. A te z kolei ułatwiają kolonizację dobrych bakterii w jelitach i wspierają pracę układu trawiennego.
Zawarte w jagodach goji polisacharydy wykazują właściwości neuroprotekcyjne.
Na co jeszcze można liczyć?
- wzmocnienie wzroku (m.in. chodzi o ochronę siatkówki oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki)
- poprawa działania wątroby (hamowane jest jej oksydacyjne uszkodzenie spowodowane dietą wysokotłuszczową)
- lepsze funkcjonowanie nerek
- zredukowanie poziomu cukru we krwi
W składzie jagód goji znajduje się też cyperon. Ten składnik dobrze działa na pracę serca (zapobiega np. powstawaniu rozmaitych chorób) oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Zawarte w tych owocach składniki obniżają poziom m.in. złego cholesterolu i równocześnie przyczyniają się do wzrostu pułapu „dobrego” cholesterolu.
Objawy nadmiaru jagód goji
Te owoce są bardzo uniwersalne pod kątem sposobu spożywania. Można je jeść m.in. na surowo (tak samo, jak chociażby rodzynki). Właśnie dlatego dużo osób zastanawia się, co ich czeka w przypadku spożycia zbyt dużych dawek…
Obawiasz się o rozmaite objawy? Czy trzeba się liczyć z jakimiś poważniejszymi konsekwencjami? Na szczęście nie. Jednocześnie nie można marginalizować tej kwestii!
Niewątpliwie te owoce są bardzo zdrowe. Warto je zatem wprowadzić do swojego codziennego menu. Na co trzeba uważać? Zalecana maksymalna dzienna dawka – tych suszonych owoców – to około 12 g.
Pamiętaj też, że jagody goji nie są do końca niskokaloryczne. W końcu w 100 g owoców jest około 370 kalorii. Jeśli zatem masz kłopoty z wagą i dlatego chcesz zdecydować się na diety pudełkowe od ZdrowyCatering, to nie możesz tego bagatelizować.
Należy także uważać na spożywanie tych owoców wraz ze stosowaniem leków rozrzedzających krew. A to dlatego, że może to po prostu nasilić skutki uboczne tych medykamentów.
Na pewno nie powinny być spożywane niedojrzałe jagody goji. Może to doprowadzić nawet do zatrucia, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu nerwowego.
Jagody goji a przeciwwskazania
Niestety, nie każdy może stosować na co dzień te owoce. Są to m.in. kobiety w ciąży. Co prawda nie ma jednoznacznych wyników badań wskazujących, że jagody goji są niedopuszczalne. Najlepiej byłoby zatem skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem prowadzącym. Dla pewności warto jednak odpuścić sobie jagody goji.
Nie tylko jednak na czas trwania ciąży, ale także potem. Już w okresie karmienia piersią.
Te owoce są niewskazane w przypadku osób biorących leki przeciwzakrzepowe.
Jeśli zaś bierzesz inne medykamenty, na coś chorujesz itd. to koniecznie zapytaj się swojego lekarza, czy możesz zdecydować się na wprowadzenie jagód goji do codziennego menu.
W składzie tych owoców jest m.in. atropina. A to taki składnik, który może doprowadzić do uczulenia!
Czy występują zaś jakieś przeciwwskazania pod kątem osób chorujących na cukrzycę? Jeśli Twoja dieta będzie właściwie zbilansowana, to mogą się w niej znaleźć jagody goji. Wszystko dlatego, że mają one relatywnie niski indeks glikemiczny. Można je zatem spożywać bez obaw o to, że poziom cukru we krwi zacznie szybko rosnąć…
Czy jagody goji wpływają na odchudzanie?
Jagody goji nie są co prawda do końca niskokaloryczne. Jeżeli będą jednak umiejętnie wprowadzone do codziennego menu, to można liczyć na mocnego sprzymierzeńca w walce z nadprogramowymi kilogramami. Nie da się zaś ukryć, że najwięcej osób szuka profesjonalnych, doświadczonych i dobrze ocenianych podmiotów cateringowych właśnie pod tym kątem.
W jagodach goji nie brakuje m.in. relatywnie sporej zawartości błonnika. Te owoce zapewniają większe uczucie sytości. A to sprawia, że osoby będące na rozmaitych dietach pudełkowych mają zdecydowanie mniejszą ochotę np. na chipsy, paluszki, słodycze (czyli generalnie niezdrowe produkty, które są bardzo kaloryczne).
A może nie tylko zależy Ci na wprowadzeniu odpowiednich nawyków żywieniowych? Dodatkowo regularnie chodzisz na zajęcia np. z fitnessu? Specjaliści zaznaczają, że można jeść te suszone owoce w formie lekkiej przekąski pomiędzy poszczególnymi posiłkami. Zanim się jednak na to zdecydujesz, skontaktuj się najpierw ze swoim dietetykiem.
Czy jagody goji są w naszych dietach pudełkowych?
Tak. Możesz być jednak pewna/pewny, że każdy przypadek traktujemy indywidualnie. O co chodzi w praktyce?
Załóżmy, że zgłasza się do nas osoba, która chce jeść jagody goji na co dzień. Wszystko dokładnie sprawdzamy, czy nie ma żadnych przeciwwskazań (m.in. w czasie indywidualnej konsultacji dietetycznej). A potem troszczymy się o to, aby dawki tych suszonych owoców (dzienne) były właściwe.
Do czego są dodawane jagody goji? Np. do zup, mięs, sałatek, czy jogurtów. Po to, aby walory smakowe były jeszcze lepsze!
Jeśli są jakieś przeciwwskazania (np. ciąża, laktacja, przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych), to oczywiście nie dodajemy jagód goji do zestawów pudełkowych.
Jagody goji: co warto o nich wiedzieć? Podsumowanie
Jagody goji (zwane także „czerwonymi diamentami Wschodu”) to owoce szczególnie popularne w Azji. Są to plony chińskiej rośliny określanej jako kolcowój pospolity.
Najzdrowsze są jagody goji znajdujące się w Himalajach i na obszarach dolin tybetańskich.
Te owoce są bardzo rekomendowane. M.in. przydają się w czasie leczenia reumatyzmu. Dodatkowo poprawiają działanie: układu immunologicznego, trawiennego i wzroku.
Kompleks polisacharydowy LBP wykazuje właściwości przeciwnowotworowe (np. pod kątem raka żołądka, okrężnicy i płuc).
Jagody goji zawierają m.in. bardzo dobrej jakości białko, węglowodany, tłuszcze, a także szereg rozmaitych witamin i składników mineralnych.
Jakie są skutki nadmiaru jagód goji w organizmie? Na szczęście te owoce bardzo ciężko „przedawkować”. Pamiętaj jednak, aby dzienna dawka suszonych jagód goji nie przekraczała około 12 g.
Nie możesz spożywać m.in. niedojrzałych owoców, bo grozi to zatruciem!
Kto nie może jeść tych owoców? Chodzi o panie w ciąży, karmiące mamy, czy osoby biorące leki przeciwzakrzepowe.
Jagody goji znajdują się – w stosownych ilościach – w dietach pudełkowych sprzedawanych przez podmiot cateringowy ZdrowyCatering. Oczywiście wiemy, jakie są tutaj przeciwwskazania. W związku z tym nie dodajemy tych suszonych owoców np. do posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących matek.