Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Moringa: poznaj ten cudowny produkt!

Moringa

Moringa to kolejny produkt, który został zaliczony do prestiżowej grupy „superfoods”. Dlaczego? Jak moringa wpływa na funkcjonowanie organizmu? Czy występują tutaj jakieś skutki uboczne i przeciwwskazania do stosowania? 

Co to jest moringa?

Moringa to gatunek tropikalnego drzewa, które występuje przede wszystkim na terenie północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Rośnie ono też na obszarze innych państw azjatyckich. Dodatkowo można je znaleźć nawet w Afryce i Ameryce Południowej.

To tropikalne drzewo osiąga spore rozmiary, ponieważ może mieć nawet około 10 m wysokości. Moringa jest bardzo uniwersalna. W końcu wykorzystywane są wszystkie jej części, czyli korzenie, kora, owoce, liście i kwiaty.

W literaturze można spotkać się z zamiennym określeniem „drzewo chrzanowe” (inne nazwy to: „drzewo długiego życia” i „cudowne drzewo”). Nie jest to przypadkowe. W końcu korzenie cechują się podobnym smakiem do korzeni chrzanu.

Owoce, pędy i liście są stosowane m.in. w kuchni. Co ciekawe, z nasion powstaje zaś olej, który sprawdza się nie tylko w branży kulinarnej, ale też w czasie produkcji mydła, farb itd. Moringa jest wykorzystywana także pod kątem żywienia zwierząt.

Co znajduje się w jej składzie? To m.in. białko. Eksperci obliczyli, że tego składnika jest kilka razy więcej w porównaniu do soi.

Nie brakuje także:

  • manganu
  • chromu
  • boru (tego składnika jest najwięcej pod kątem wszystkich roślin)
  • żelaza
  • potasu
  • witaminy A
  • witaminy C
  • witaminy E
  • kwasów tłuszczowych omega-3, 6 oraz 9
Kobieta kupuje suplement diety z moringą. 

Moringa: kiedy warto stosować?

Zaliczenie do kategorii „superfoods” nie jest ani trochę przypadkowe. Wszak moringa generuje wiele zalet. To m.in. usprawnienie działania układu trawiennego.

Na uwagę zwraca relatywnie spora ilość błonnika, który w szczególności dobrze wpływa na funkcjonowanie jelita grubego. Na marginesie trzeba dodać, że ten składnik ma spore znaczenie w kontekście odchudzania. Dzięki błonnikowi szybciej czuje się sytość. A to sprawia, że potem rzadziej sięga się po rozmaite przekąski (np. pomiędzy śniadaniem i obiadem).

Eksperci dodają, że moringa przyczynia się do obniżania poziomu „złego” cholesterolu. A to zmniejsza ryzyko wielu groźnych chorób!

Często ostatnimi czasy czujesz się zmęczona/zmęczony? Chcesz jakoś temu zaradzić, aby cieszyć się każdym kolejnym dniem? Moringa Ci w tym pomoże. W końcu zawarte w niej składniki dodają energii i sprawiają, że czujemy się bardziej wypoczęci.

Na co jeszcze można liczyć? Ten produkt cechuje się właściwościami przeciwzapalnymi. Tak samo, jak antybakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi.

Wiesz już, że moringa zawiera bardzo dużo boru. A ten składnik jest istotny, jeżeli chodzi o skuteczną pracę mózgu. Wiele osób szuka czegoś na poprawę m.in. koncentracji i ostatecznie decydują się na takie suplementy diety. Dzięki nim można pracować szybciej i wydajniej.

Zawarty w tym produkcie mangan także ma wiele istotnych zadań do zrealizowania. Ten składnik odpowiada m.in. za kondycję kości i stawów. Przyczynia się również do prawidłowej pracy takich układów, jak: nerwowy, płciowy, kostny i krwionośny. Dodatkowo mangan pomaga na uciążliwy zespół napięcia przedmiesiączkowego.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Prawidłowa waga

W składzie nie brakuje także witamin A i E. Wpływają one korzystnie na kondycję skóry. Dzięki temu wygląda ona młodziej.

Ważny jest też chrom, który odgrywa dużą rolę w aspekcie prawidłowej przemiany materii. Dodatkowo pomaga poradzić sobie ze stresem. Chrom uczestniczy też w kontroli nad stężeniem glukozy znajdującej we krwi. 

Dlaczego jeszcze ma tak duże znaczenie? Chrom m.in. bierze udział w metabolizmie białek i syntezie kwasów tłuszczowych, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, wchodzi w skład RNA, a także uczestniczy w syntezie witamin i hormonów.

Moringa to świetne źródło antyoksydantów. W efekcie ten preparat skutecznie chroni przed stresem antyoksydacyjnym i rozwojem wielu chorób (w tym najgroźniejszych nowotworów).

Nie można zapomnieć o żelazie (eksperci obliczyli, że jest go tutaj nawet kilkadziesiąt razy więcej w porównaniu do zawartości w szpinaku). Ten cenny składnik odpowiada m.in. za brak anemii, która objawia się np. ciągłym zmęczeniem, podkrążonymi oczami, szybkim biciem serca… 

Dlaczego jeszcze żelazo jest tak ważne? To składnik mioglobiny, czyli białka występującego w mięśniach. Na skutek tego mogą one właściwie pobierać z krwi tlen. To zaś niezbędne, aby mogły bez żadnego problemu pracować.

Żelazo dobrze oddziałuje na metabolizm cholesterolu. Sprzyja także detoksykacji szkodliwych substancji, które są zawarte w wątrobie.

Zadowolony mężczyzna zażywający jakieś tabletki

Gdzie jeszcze znajduje zastosowanie moringa? 

Z walorów moringi korzysta się w rozmaitych branżach. Okazuje się, że także w przemyśle kosmetycznym. 

Moringa jest stosowana np. do pielęgnacji włosów oraz skóry. Szczególne uznanie budzi olejek z moringi. Dzięki niemu włosy stają się np. bardziej miękkie, puszyste i cechują się odpowiednim połyskiem.

Olej (stosowany na skórę) świetnie ją nawilża. A przy okazji oczyszcza, rozświetla i równocześnie redukuje wydzielanie sebum. Warto zaś wiedzieć, że jego nadmiar jest uciążliwy, ponieważ powoduje błyskawiczne przetłuszczanie się skóry, czy spływanie podkładu.

Moringa znajduje się także w kosmetykach do kąpieli. Ciekawym rozwiązaniem jest m.in. jest olejek pod prysznic, który dokładnie oczyszcza i pielęgnuje ciało, a ponadto bardzo zachęcająco pachnie.

Kobieta stosująca olejek do włosów

Moringa: suplementy diety cieszą się coraz większym zainteresowaniem 

Jakie produkty są do wyboru? Dobre pytanie! Zainteresowani mogą śmiało zdecydować się np. na kapsułki, czy formę sproszkowaną.

Zanim jednak coś wybierzesz, to najpierw udaj się do swojego lekarza rodzinnego. Spytaj się go po prostu, czy stosowanie w Twoim przypadku moringi jest wskazane czy wręcz przeciwnie. Niekiedy koniecznie będzie wykonanie kilku dodatkowych badań.

Osoby już na coś chorujące powinny skierować się przede wszystkim do lekarza od konkretnej specjalizacji. Jeśli masz zatem np. kłopoty z jelitami, to odwiedź swojego gastrologa. Aby dowiedzieć się, czy moringa Ci po prostu nie zaszkodzi.

Załóżmy, że możesz zdecydować się na takie suplementy. Warto kupować produkty od profesjonalnych podmiotów, co do których masz zaufanie (w razie czego spytaj się np. sprzedawcy, co jest rekomendowane).

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Jakie najważniejsze właściwości ma kurkuma?

Jak już wiesz, masz do wyboru rozmaite postacie moringi. Kapsułki są pewnie wygodniejsze pod kątem stosowania. Wystarczy tylko zażyć taką liczbę, która jest rekomendowana przez producenta (nie przekraczaj zalecanych dawek). W przypadku kapsułek nie trzeba nic odmierzać, dlatego można zaoszczędzić trochę czasu.

Wielu ekspertów uważa jednak, że forma sproszkowana jest lepsza i pozwala dostarczyć do organizmu więcej cennych składników.

Mężczyzna jest zadowolony, ponieważ zażywa moringę i czuje się bardzo dobrze. 

Moringa: skutki nadmiaru

Jakie są rekomendowane, maksymalne dzienne dawki? Moringa jest co prawda zdrowa, aczkolwiek powinna być spożywana w rozsądnych ilościach. Przede wszystkim stosuj się do tego, co jest zawarte w ulotce dołączonej do danego suplementu diety. 

Jeśli będziesz przestrzegać podanych tam dawek, to najprawdopodobniej ominą Cię skutki uboczne. 

W przeciwnym wypadku musisz liczyć się z takimi konsekwencjami, jak np.: ogólne złe samopoczucie, bóle brzucha, uczucie „przelewania” w żołądku, nudności, wymioty i biegunki. 

Kobieta spożyła za dużo suplementów z moringą i teraz fatalnie się czuje. 

Moringa: jakie są przeciwwskazania do stosowania?

Warto tutaj odnieść się do 2 sytuacji. Jak na nic nie chorujesz, to najprawdopodobniej nie będziesz mieć żadnych przeciwwskazań. Dla pewności dobrze byłoby jednak porozmawiać z doktorem o tej sytuacji.

Jeśli chorujesz, to należy koniecznie spotkać się z takim fachowcem. Po to, aby jeszcze bardziej nie pogorszyć swojego stanu zdrowia. Generalnie moringa jest bardzo zdrowa. Trzeba jednak wykluczyć ewentualne problemy, które mogą powstać w efekcie połączenia tego preparatu np. z przyjmowanymi lekami.

Jakie są bezwzględne przeciwwskazania? Chodzi o kobiety w ciąży. A to dlatego, że moringa może wywoływać skurcze macicy prowadzące nawet do poronienia.

Pacjentka rozmawia ze swoim lekarzem rodzinnym na temat moringi.  

Moringa w zestawach pudełkowych

Ten produkt z serii „superfoods” znajduje zastosowanie w trakcie planowania i przede wszystkim przygotowywania zestawów pudełkowych.

Moringa jest elastyczna. W końcu np. jej liście można swobodnie dodawać do zup, sałatek, czy koktajli.

Nie powinno się zapominać także o oleju moringa. Najlepiej spożywać ten produkt na zimno, ponieważ w wyższych temperaturach traci on swoje cenne właściwości. Wiemy, że olej moringa powinien być na co dzień przechowywany zatem w zaciemnionym miejscu.

Sproszkowana wersja moringi świetnie sprawdza się do: jogurtów, serków i koktajli itp.

Duże znaczenie ma tutaj smak moringi, który jest bardzo delikatny, subtelny. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby to był dodatek do dań słodkich i wytrawnych.

Osoba korzysta ze swojej diety pudełkowej zawierającej stosowne ilości moringi. 

Moringa: poznaj ten cudowny produkt! Podsumowanie 

Moringa to gatunek tropikalnego drzewa (osiąga ono nawet około 10 m wysokości), które występuje m.in. na terenie Indii i Pakistanu. W praktyce korzysta się ze wszystkich części tej rośliny (chodzi o korzenie, korę, owoce, liście i kwiaty).

W składzie moringi są m.in.: mangan, chrom, bor, żelazo, witamina A, witamina C, czy kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9.

Moringa dobrze wpływa na: układ trawienny, jelito grube, stres i mózg. To także dobry „zastrzyk” energii, który jednocześnie obniża poziom „złego” cholesterolu.

Moringa jest wykorzystywana w branży kosmetycznej, a nawet do żywienia zwierząt.

Jeśli nie będziesz przekraczać rekomendowanych dawek (np. suplementów z moringą), to nie musisz przejmować się skutkami ubocznymi (są to np.: bóle brzucha, biegunki, złe samopoczucie).

Moringa nie może być przyjmowana przez kobiety w ciąży. Ostrożność powinny też zachować osoby, które na stałe przyjmują rozmaite leki.

Moringa jest uniwersalna, zdrowa i smaczna, dlatego nie może dziwić, że znajduje zastosowanie w branży kulinarnej. Jest m.in. chętnie wykorzystywana przez profesjonalne firmy cateringowe.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

co jeść po treningu

Co jeść po treningu

Prawidłowo zaplanowany, opracowany i zbilansowany posiłek po treningu jest bardzo

dieta 1800 kcal

Dieta 1800 kcal

Dieta 1800 kcal to sposób żywienia, który uwzględnia dokładnie taką