A może warto zacząć pić ten napój? Czym jest kombucha? Jak wpływa na ludzkie zdrowie? Jakie jest optymalne dawkowanie? A jakie są przeciwwskazania do kombuchy? Przeczytaj dzisiejszy poradnik i się dowiedz!
Spis treści:
Co to jest kombucha?
Napój pochodzi z Mandżurii: to region w północno-wschodnich Chinach. Kombucha jest znana już od około 220 r. p.n.e. Napój jest ceniony m.in. za właściwości, które pozwalają efektywnie i bezpiecznie oczyścić organizm.
To coraz popularniejszy produkt. Kombucha ma smak słodko-kwaśny. To musujący napój, który powstaje w konsekwencji procesów fermentacji z herbaty i cukru. Wszystko dzieje się na skutek obecności tak zwanego „grzyba herbacianego”.
Co warto o nim wiedzieć? Grzyb herbaciany (określany też jako „grzyb japoński) to w praktyce zbiór rozmaitych mikroorganizmów. Przede wszystkim chodzi o bakterie i drożdże. Grzyb herbaciany przybiera postać galaretowatego, białego (alternatywnie jasno-pomarańczowego) kożucha.
Skąd wzięła się sama nazwa? Określenie „kombucha” powstało w wyniku połączenia dwóch słów. Jednym z nich jest „kombu”. To imię koreańskiego lekarza, który odpowiada za sprowadzenie tego napoju do Japonii. Co ciekawe, ten doktor stosował go w trakcie leczenia ówczesnego cesarza. Drugie słowa to „cha”, czyli napój (w języku japońskim).
Jak przygotowuje się kombuchę? Na szczęście nie ma tutaj nic skomplikowanego! Dodatkowo każdy może do woli eksperymentować. Tak, aby uzyskać walory smakowe, które będą mu odpowiadać w jak największym stopniu!
Przeważnie do sporządzenia takiego napoju trzeba zastosować czarną herbatę (1 torebka albo 2-3 łyżeczki na 1 litr wody) i biały cukier (około 33% standardowej szklanki).
Jak wykonać to zadanie? W pierwszej kolejności trzeba zaparzyć herbatę i poczekać aż przestygnie. Dlaczego? Chodzi o to, że gorący napój eliminuje mikroorganizmy. Potem trzeba go posłodzić. Następnie konieczne jest zastosowanie grzyba i 200 ml napoju powstałego z poprzedniej fermentacji. Jeśli robisz to zaś po raz pierwszy, to należy najpierw kupić grzybek. Przy kolejnych przygotowaniach możesz już bazować na poprzednim napoju.
Teraz ważna uwaga! Kombucha nie powinna być przygotowywana w naczyniach plastikowych/metalowych. A to dlatego, że w czasie produkcji powstają kwasy organiczne, które mogą niekorzystnie reagować z takimi pojemnikami. Najlepiej jest zdecydować się na naczynia porcelanowe/szklane/ceramiczne.
Po zrealizowaniu opisanych czynności, przykryj naczynie i odstaw je do zacienionego miejsca, w którym panuje pokojowa temperatura. Jak długo powinna trwać fermentacja? Około tygodnia. Jeżeli przesadzisz i np. zapomnisz o tym, to finalnie powstanie napój przypominający… ocet spożywczy.
Kombucha: kiedy warto stosować?
Z czego tak naprawdę składa się ten specyficzny produkt? Na skutek zajścia procesu fermentacji kombucha zawiera głównie kwasy organiczne. Takie, jak np.: glukonowy, glukuronowy, octowy, mlekowy, jabłkowy, szczawiowy itd.
W składzie nie brakuje też: cukrów (sacharoza, glukoza i fruktoza), dwutlenku węgla (przez to produkt jest lekko gazowany) i etanolu.
Warto wymienić też:
- witaminy z grupy B (są to: B1, B2, B6 i B12)
- witaminę C
- składniki mineralne
- białko
- rozmaite aminokwasy
- tłuszcze
- polifenole
Niewątpliwie kombucha ma wiele cennych właściwości. A to sprawia, że coraz więcej Polek i Polaków sięga po ten uniwersalny napój!
Okazuje się, że kombucha charakteryzuje się m.in. cennymi właściwościami odtruwającymi. Duże znaczenie na tej płaszczyźnie ma kwas glukuronowy, który jest w stanie łączyć się np. z rozmaitymi toksynami. Są one efektywnie eliminowane i wydalane z organizmu.
Kombucha to sfermentowany produkt spożywczy, który jest bogaty w probiotyki. A to kolejna cenna właściwość! Produkty zawierające probiotyki są w stanie pomóc pod kątem poprawy ogólnego funkcjonowania jelit. Specjaliści uważają, że warto zastanowić się nad takimi rozwiązaniami m.in. w przypadku biegunek (szczególnie tych związanych ze stosowaniem antybiotyków).
Opisywany napój (w wyniku fermentacji) charakteryzuje się właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi, przeciwzapalnymi i pomaga w walce z rozmaitymi bakteriami.
W składzie tego napoju znajdują się m.in. polifenole, witamina C i rozmaite minerały. Te składniki wykazują się właściwościami przeciwutleniającymi, co wyklucza powstawanie wielu poważnych schorzeń.
Zmagasz się z wieloma sytuacjami stresowymi? Nie wiesz, jak to „ogarnąć”? Eksperci zaznaczają, że kombucha ma działanie uspokajające i przywraca właściwą równowagę. Niektórzy sugerują nawet, że może ona łagodzić niektóre symptomy depresji i korzystnie wpłynąć na zdrowie psychiczne.
Kombucha dobrze oddziałuje na florę jelitową. Jest to istotne nie tylko pod kątem samego trawienia. Ma to również znaczenie w aspekcie optymalnie działającego układu immunologicznego.
Wielu fachowców uważa, że kombucha działa dobrze na serce (m.in. poprzez zredukowanie poziomu cholesterolu). Należy jednak liczyć nie tylko na rozmaite produkty tego typu, a… przede wszystkim na siebie.
Nie chcesz mieć np. kłopotów z sercem? Zadbaj zatem o zdrowy styl życia! Zacznij jeść odpowiednie produkty (regularnie). Jeśli np. nie masz czasu na gotowanie, to zapraszamy do skorzystania z oferty cateringu dietetycznego ZdrowyCatering. Warto również włączyć do codziennej rzeczywistości systematyczne treningi.
Kombucha – poznaj dawkowanie i skutki nadmiaru
Zawsze doradzamy, aby zachować umiar. Nawet stosując produkty, które są powszechnie uznawane za bardzo zdrowe. Nie inaczej jest w tym przypadku!
Eksperci zaznaczają, że bezpieczna, dzienna dawka tego napoju to maksymalnie 118 ml. Kombucha powinna być spożywana w rozsądnych ilościach. Warto rozpocząć od relatywnie małych dawek. Po to, aby zobaczyć, jak na to wszystko zareaguje Twój organizm. Jeśli będzie w porządku, to możesz stopniowo zwiększać dawki (nie przekraczaj jednak maksymalnych wartości).
Początkowo mogą pojawić się takie symptomy, jak:
- rozdrażnienie
- nudności
- wymioty
- bóle głowy
- bóle brzucha
Jest to często wynik procesu oczyszczania organizmu z rozmaitych toksyn.
Niestety, przekraczanie bezpiecznych dawek (dodatkowo przez długi okres) może doprowadzić… nawet do śmierci! Nie bagatelizuj zatem tego zagadnienia!
Warto tutaj wspomnieć m.in. o kwasicy mleczanowej, która jest związana z takimi objawami, jak: gorączka, problemy z oddychaniem, dezorientacja itd.
Mniej poważne efekty uboczne to zaś:
- nudności
- wymioty
- bóle głowy
- bóle brzucha
- biegunki
- uszkodzenia wątroby
- reakcje alergiczne
- kłopoty z nerkami
Kombucha: jakie są przeciwwskazania do stosowania?
Nie ukrywasz, że zainteresował Cię ten specyficzny napój? Myślisz nad tym, aby go kupić? Kombucha nie może być jednak stosowana przez wszystkich.
Ten napój jest zabroniony w przypadku kobiet, które są w ciąży. W końcu kombucha zawiera w składzie pewne zawartości alkoholu! W związku z tym nie może być też spożywana (nawet w relatywnie małych ilościach) przez kobiety w czasie karmienia piersią oraz dzieci.
Jak to jest w przypadku diabetyków? Zazwyczaj tego typu napoje zawierają stosunkowo dużo cukru. A to powoduje, że kombucha nie jest rekomendowana pacjentom borykającym się z cukrzycą. W końcu przez to kontrola poziomu cukru we krwi jest zdecydowanie utrudniona.
Na kombuchę muszą uważać wszystkie osoby, które zmagają się z poważnymi chorobami jelit. Cierpisz np. na wrzodziejące zapalenie jelita grubego? W takiej sytuacji kombucha nie będzie niestety dobrym rozwiązaniem.
Od picia tego napoju trzeba wstrzymać się też w przypadku:
- osłabionego układu odpornościowego
- grzybicy przewodu pokarmowego
- reumatyzmu
- miażdżycy
- reumatoidalnego zapalenia stawów
Kombucha w zestawach pudełkowych
Na czym powinna bazować profesjonalna firma cateringowa? Nasz podmiot ZdrowyCatering zalicza się do tego grona! Nie jest to jednak (na szczęście) tylko nasza opinia. Przede wszystkim tak sądzą klienci, którzy na co dzień korzystają z oferowanych przez nas zestawów pudełkowych.
Ważne jest m.in. stosowanie wyłącznie wysokiej jakości produktów. I tak właśnie działamy w tej sprawie. Kupujemy tylko świeże, zdrowe produkty. Korzystamy z nich w rozsądnych, umiarkowanych ilościach. Tak wszystko komponujemy, aby zestawy pudełkowe były przede wszystkim zdrowe, smaczne i urozmaicone. Oczywiście, nie dopuszczamy do żadnych nadmiarów (np. pod kątem witamin i składników mineralnych).
Chcesz dowiedzieć się, czy w naszych zestawach pudełkowych znajduje się kombucha? Masz zamiar spożywać ten napój? A może wręcz przeciwnie, ponieważ z racji na swój stan zdrowia (np. jesteś w ciąży) nie możesz tego robić? Zapraszamy do skontaktowania się z nami w tej sprawie. Jak można to zrobić? Skontaktuj się np. z Biurem Obsługi Klienta albo umów się na darmową konsultację dietetyczną.
Kombucha: czy warto stosować? Podsumowanie
Kombucha pochodzi z Mandżurii. Jest znana od około 220 r. p.n.e.
Ten musujący napój (o smaku słodko-kwaśnym) powstaje w wyniku procesów fermentacji z herbaty i cukru. Wszystko dzieje się dzięki zawartości tak zwanego „grzyba herbacianego”.
Aby przygotować kombuchę należy zastosować m.in. czarną herbatę (1 torebka albo 2-3 łyżeczki: na 1 litr wody) i biały cukier (około 33% zwykłej szklanki).
Kombucha nie powinna być przygotowywana w naczyniach plastikowych/metalowych (polecane są elementy porcelanowe/szklane/ceramiczne).
W składzie kombuchy znajdują się m.in.: kwasy organiczne (np.: glukonowy, glukuronowy i octowy), cukry (np. sacharoza, glukoza i fruktoza), dwutlenek węgla, etanol, witaminy (np. witaminy z grupy B, witamina C), składniki mineralne, białko, polifenole itd.
Jakie właściwości ma kombucha? Odtruwające, przeciwdrobnoustrojowe, czy przeciwzapalne.
Ten musujący napój dodatkowo m.in. efektywnie oczyszcza, poprawia działanie układu immunologicznego, a także redukuje stres.
Maksymalna dzienna dawka tego napoju to 118 ml. Jakie są skutki uboczne? To może być nawet śmierć! Dlatego pij kombuchę z umiarem. Mogą pojawiać się też m.in.: bóle brzucha, biegunki, kłopoty z nerkami i wątrobą.
Jakie są przeciwwskazania? Kombucha nie powinna być spożywana przede wszystkim przez: kobiety w ciąży, karmiące matki, dzieci i osoby z cukrzycą.