Spis treści:
Witamina K — na co pomaga?
Dlaczego warto dostarczać organizmowi witaminę K? Jaka jest rola witaminy K? Witamina K to jeden z niezbędnych składników pokarmowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bierze udział w różnych procesach zachodzących w organizmie człowieka, a m.in.:
- bierze udział w procesie krzepnięcia krwi (działanie zapobiegające krwotokom) i wspomaga pracę serca,
- minimalizuje ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zmniejsza ryzyko złamań,
- wspiera leczenie niektórych schorzeń przewodu pokarmowego,
- wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Co lepsze — suplementacja witaminy K w tabletkach czy dostarczanie witaminy K razem z pożywieniem? Odpowiemy dyplomatycznie — to i to, choć dla nas priorytetem jest zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta pełna składników najwyższej jakości.
Witamina K — gdzie występuje?
Witamina K wytwarzana jest podczas fotosyntezy i znajduje się głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Cennym źródłem witaminy K mogą być: awokado, bazylia, borówki, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, jarmuż, granat, kapusta, szpinak, sałata rzymska.
Witaminę K znajdziesz też w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego, ale ich zawartość jest tam bardzo niewielka. Witamina K występuje w wątrobie wołowej, jajkach oraz przetworach mlecznych.
Zapotrzebowanie na witaminę K
Zapotrzebowanie na witaminę K należy obliczyć, biorąc pod uwagę wiek i płeć. Dokładne dawkowanie najlepiej sprawdzać na etykiecie.
Skutki niedoboru witaminy K
Objawy niedoboru witaminy K są niezwykle rzadkie. Mimo to niedobór witaminy K może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Na niedobór witaminy K są narażone przede wszystkim osoby, które cierpią na przewlekłe zapalenie trzustki. Hipowitaminoza może wystąpić również w przypadku długotrwałej antybiotykoterapii.
Objawami niedoboru witaminy K są najczęściej:
- zwapnienie naczyń krwionośnych,
- zaburzenia krzepnięcia krwi i krwotoki z nosa i błon śluzowych,
- obfite miesiączki,
- podatność na infekcje bakteryjne,
- uszkodzenia wątroby i żółtaczka (w przypadku długotrwałego niedoboru witamy K).
Niedobory witaminy K szybko można uzupełnić, spożywając produkty bogate w ten składnik.
Niedobór witaminy K u noworodków — skutki
Niedobór witaminy K jest bardzo niebezpieczny dla nowonarodzonych dzieci, dlatego suplementację witaminy K rozpoczyna się już w pierwszej dobie życia. Jej brak może powodować rozwinięcie choroby krwotocznej noworodków. Co ona oznacza w praktyce? Niedobór witaminy K u noworodków może powodować krwotoki wewnętrzne, które mogą nawet zagrażać życiu.
Przeciwwskazania
Czy możliwy jest nadmiar witaminy K? Tak, chociaż występuje dość rzadko. Możliwe skutki nadmiaru witaminy K to: zbyt duża potliwość, podwyższona temperatura ciała, bóle serca i wątroby, żółtaczka u noworodków.
Z suplementacją witaminy K należy uważać, gdy stosuje się ją z lekami przeciwzakrzepowymi. Dlaczego? Witamina K może osłabiać działanie leków. W tym przypadku sugerujemy konsultację ze swoim lekarzem prowadzącym.
Witamina K „przemycona” przez naszych dietetyków i kucharzy w codziennych zdrowych posiłkach
Zawsze mówimy, że nasza dieta pudełkowa to zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Tak samo jest w przypadku witaminy K, która ukryta jest w naszych posiłkach. Sprawdź nasze propozycje:
- fasolka szparagowa (szparagi to źródło wit. K) w marynacie cebulkowo-czosnkowej z boczkiem i parmezanem,
- szpinakowa (szpinak to źródło wit. K) keto pizza z mozzarellą, zielonym pesto i suszonymi pomidorami
- pasta z brokułów (brokuły to źródło wit. K) i fety z keto pieczywem i świeżymi warzywami.