Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Dieta jajeczna

Dieta jajeczna to plan żywieniowy, który skupia się na spożywaniu jajek jako głównego źródła białka. Może to być dieta o niskiej zawartości węglowodanów, ponieważ jajka są wolne od węglowodanów i zawierają tylko śladowe ilości cukru. Poznaj podstawowe założenia diety jajecznej. Czy warto ją stosować?
dieta jajeczna

Czy jajka są zdrowe? Wartości odżywcze

Jajka są cennym źródłem białka oraz składników bioaktywnych i zawierają wiele składników odżywczych, takich jak witamina D, witamina B12, fosfor i selen. Oprócz tego zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład omega-3.

Zasady diety jajecznej

Jajka w diecie odchudzającej jajecznej są podstawą głównych posiłków (podobnie jak w diecie Dukana). To dieta o niskiej zawartości węglowodanów — należy je ograniczyć do minimum. Oprócz jajek zaleca się spożywanie produktów bogatych w błonnik, takich jak warzywa i owoce o niskiej zawartości skrobi. Dozwolone są także (ale tylko w małych ilościach) chude mięso i ryby.
W diecie jajecznej kluczowe jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu — najlepiej co 3-4 godziny, aby zapobiec uczuciu głodu.

Produkty zakazane na diecie jajecznej:

  • pieczywo,
  • ryż,
  • makaron,
  • ziemniaki,
  • słodycze, przetworzona żywność — fast foody, słodycze,
  • alkohol.

Stosowanie diety jajecznej — efekty

  • powoduje szybką utratę zbędnych kilogramów,
  • zmniejsza uczucie głodu.
zasady diety jajecznej

Ile kalorii ma jajko?

Jedno jajko zawiera około 6 gramów białka i tylko około 80 kalorii, ale wszystko zależy od wielkości jajka oraz sposobu jego przygotowania. Pamiętaj, że smażenie jaj na oleju albo maśle klarowanym spowoduje wzrost liczby kalorii.

Jajko na twardo — kalorie

Jedno jajko ugotowane na twardo bez dodatku soli zawiera około 78 kalorii.

Jajko na miękko — kalorie

Jedno jajko ugotowane na miękko bez dodatku soli zawiera około 72-74 kalorii.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Fosfor: rola, występowanie, zapotrzebowanie, objawy niedoboru i nadmiaru

Gotowanie jajka na twardo czy miękko nie wpływa znacząco na liczbę kalorii, ale zwróć uwagę, że dodanie do wody soli, automatycznie zwiększa kaloryczność dania.

Przez jaki czas można być na diecie jajecznej?

Wszystko zależy od tego, ile jajek spożywamy dziennie. Jajka bogate są w cholesterol, dlatego zaleca się dostarczanie 1-2 jaj w codziennej diecie, aby ich spożywanie nie miało negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi.

Dieta jajeczna może nie dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Może prowadzić do niedoborów błonnika, witamin i minerałów. To dieta bardzo restrykcyjna, po której wskazany jest powrót do zdrowych nawyków żywieniowych. Skomponowanie diety dopasowanej do indywidualnych potrzeb jest tutaj kluczowe. Dzięki temu unikniesz efektu jojo, ale także wspomożesz organizm w powrocie do pełni sił.

Nie masz czasu na przygotowywanie pełnowartościowych potraw na każdy dzień? Sprawdź ofertę Zdrowego Cateringu. Jeśli nie wiesz, jaką dietę wybrać, skontaktuj się z naszym specjalistą ds. żywienia. Catering dietetyczny pomoże Ci w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie gotowych posiłków, bogatych w składniki odżywcze.

Dla kogo dieta jajeczna?

Dieta jajeczna jest zwykle polecana jako dieta o krótkim okresie stosowania dla osób, które chcą szybko stracić na wadze. Przed stosowaniem diety należy skonsultować ją z lekarzem lub dietetykiem.

Diety jajecznej powinny unikać osoby z chorobami serca, chorobami nerek lub wątroby, a także dla osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Dieta jajeczna będzie zbyt restrykcyjna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

efekty dieta jajeczna

Dieta jajeczna — jadłospis

  • śniadanie: 2 jajka na twardo, sałatka z sałaty rzymskiej, kawa lub herbata bez cukru,
  • II śniadanie: 1 jabłko lub średni banan,
  • obiad: 2 jajka na twardo, sałatka z tuńczyka i świeżych warzyw (na przykład pomidora i ogórka), woda z cytryną,
  • podwieczorek: 1 pomarańcza,
  • kolacja: 2 jajka na twardo, jabłko, zielona herbata.
Ten wpis także może Cię zainteresować:  Co jeść po wybielaniu zębów – czego unikać. Biała dieta

Jak utrzymać efekty diety jajecznej?

Po zakończeniu diety jajecznej zaleca się powrót do zdrowych nawyków żywieniowych oraz regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków. Stopniowo zwiększaj ilość dostarczanych kalorii, aż do ustalonego dziennego zapotrzebowania. W swojej codzienności uwzględnij także regularną aktywność fizyczną, która pomoże Ci utrzymać efekty diety.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

dieta gaps

Dieta GAPS

Dieta GAPS to plan żywieniowy, który został opracowany przez Natashę

otyłość brzuszna

Otyłość brzuszna

Otyłość brzuszna to nic innego jak nadmierne rozmieszczenie tkanki tłuszczowej

czym jest stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny to zaburzenie równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.