Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@zdrowycatering.pl

Dieta GAPS

Dieta GAPS to plan żywieniowy, który został opracowany przez Natashę Campbell-McBride — znanego neurologa i dietetyka. Autorka diety GAPS uważa, że wiele zaburzeń psychologicznych oraz neurologicznych spowodowanych jest właśnie przez niezdrowe jelita. Dieta GAPS skupia się więc na poprawie ogólnego zdrowia, a także dbaniu o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Sprawdź, na czym polega dieta GAPS i przekonaj się, czy to sposób odżywiania dla Ciebie.
dieta gaps

Główne założenia diety GAPS

Dieta GAPS (Gut and Psychology Syndrome) to rodzaj diety SCD — Specifid Carbohydrate Diet (diety specyficznych węglowodanów), która też skupiała się na tym, aby choroby jelit leczyć odpowiednim odżywianiem.

Podstawą diety GAPS jest eliminacja różnych produktów spożywczych. Przede wszystkim w codziennej diecie GAPS powinno się dostarczać żywności fermentowanej (np. fermentowane produkty mleczne), zdrowe tłuszcze, wywar z kości oraz warzywa niskoskrobiowe.

Etapy diety GAPS

Dieta GAPS dzieli się na kilka etapów.

I etap – to etap detoksykujący organizm. Trwa od 5 do 7 dni, w których trakcie zaleca się spożywanie rosołu gotowanego na kościach i tłuszczu zwierzęcym.
II etap – spożywanie surowych jajek, duszonych warzyw oraz rosołu.
III etap – do produktów, które do tej pory się spożywało, dorzucamy zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz kiszone warzywa.
IV etap – stopniowe wprowadzanie do codziennej diety gotowanego oraz pieczonego mięsa i naturalnych soków owocowo-warzywnych.
V etap – dietę GAPS wzbogaca się owocami oraz warzywami.
VI etap – końcowy etap diety GAPS. Tutaj spożywa się już wszystkie dozwolone w diecie GAPS produkty.

Kto powinien przejść na dietę GAPS?

Do zaleceń diety GAPS często stosują się osoby, które mają zaburzenia psychiczne, jak spektrum ADHD, dysleksję czy dyspraksję. Oprócz tego dieta GAPS wykorzystywana jest jako naturalne metody leczenia autyzmu.

Pamiętaj, że każda nowo wprowadzona dieta powinna być kontrolowana przez dietetyka lub lekarza specjalistę, który będzie czuwać nad aktualnym stanem Twojego zdrowia.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Nadmierny apetyt. Jak opanować głód i zmniejszyć apetyt?

Co można jeść, będąc na diecie GAPS? Lista produktów

Dieta GAPS oparta jest na produktach naturalnych i nieprzetworzonych, które nie będą podrażniać jelit.

Produkty zalecane na diecie GAPS:
– warzyw – surowe, gotowane, duszone, pieczone lub fermentowane,
– kiszone warzywa,
– owoce – świeże, mrożone lub suszone,
– produkty fermentowane,
– chude mięso: kurczak, indyk, wołowina, jagnięcina i dziczyzna,
– ryby i owoce morza,
– jaja kurze,
– fermentowane wyroby mleczne: jogurt naturalny, kefir, ser żółty,
– zdrowe tłuszcze zwierzęce i roślinne,
– przyprawy, a zwłaszcza sól morska, czosnek, cebula, pieprz, imbir oraz wszelkiego rodzaju zioła.

zasady diety gaps

Produkty zakazane w diecie GAPS:

– zboża (chodzi tutaj o zawartość glutenu),
– mleko,
– warzywa skrobiowe: ziemniaki, bataty, kukurydza,
– nasiona roślin strączkowych,
– produkty sojowe,
– cukry rafinowane, słodziki,
– żywność przetworzona: słodycze, napoje gazowane i słodzone, fast foody,
– alkohol,
– kawa i mocna herbata.

Korzyści ze stosowania diety GAPS

Stosowanie diety GAPS przynosi wiele pozytywnych skutków dla organizmu, jednak uzależnione są od indywidualnego stanu zdrowia oraz stopnia zaawansowania problemów związanych z układem trawiennym. Efekty powinny pojawić się już po kilku tygodniach stosowania diety GAPS, ale nie jest to regułą.

Pozytywne skutki diety GAPS:
– poprawa stanu skóry,
– lepsze funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego,
– ogólne lepsze samopoczucie,
– zmniejszenie objawów chorób autoimmunologicznych (choroby autoimmunologiczne, na które działa dieta GAPS: reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, choroba Crohna).

O czym jeszcze trzeba pamiętać przy diecie GAPS?

Pamiętaj, że przedstawione założenia oraz korzyści stosowania diety GAPS to tylko wiedza w teorii. To, jak zareaguje Twój organizm, to kwestia bardzo indywidualna. Pamiętaj, że każdy organizm jest inny i w inny sposób może zareagować na ten sposób odżywiania. Zasady diety najlepiej skonsultuj ze swoim lekarzem lub dietetykiem. Specjaliści pomogą Ci dopasować odpowiednią dietę, która pozytywnie wpłynie na Twoje samopoczucie i zdrowie.

Ten wpis także może Cię zainteresować:  Czym charakteryzuje się spirulina?

Przykładowy jadłospis diety GAPS:

– śniadanie: jajecznica na maśle klarowanym podana ze świeżymi warzywami,
– II śniadanie: kefir z owocami,
– obiad: rosół z kości i mięsa, indyk z duszonymi warzywami,
– podwieczorek: naleśniki z owocami i jogurtem naturalnym,
– kolacja: zupa krem z pomidorów na bulionie mięsnym.

Zdrowa dieta ze Zdrowym Cateringiem

Nie masz czasu, aby codziennie przygotowywać gotowe posiłki zgodne ze zdrową piramidą żywienia? Mimo to chcesz poprawić stan swojego zdrowia i zmienić swoje nawyki żywieniowe? Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty! Co prawda nie oferujemy diety GAPS, bo to sposób żywienia bardzo restrykcyjny, ale możemy zaproponować Ci inne rodzaje diet. Do diety GAPS najbardziej zbliżona będzie dieta bez glutenu i bez laktozy. Dieta bezglutenowa eliminuje gluten, który może być szkodliwy dla osób z chorobami autoimmunologicznymi i problemami trawiennymi, co jest również celem diety GAPS.

Jeśli nie wiesz, jaką dietę wybrać dla siebie, skonsultuj się z naszym dietetykiem, który udzieli Ci darmowej profesjonalnej porady. Przekonaj się, co oznacza komfort diety pudełkowej i każdego dnia otrzymuj gotowe pełnowartościowe zestawy posiłków na cały dzień.

Autor: Redakcja ZdrowyCatering. Artykuł sprawdzony przez dietetyka.

Inne ciekawe wpisy:

dieta 1500 kcal

Dieta 1500 kcal

Dieta 1500 kcal uważana jest za najbardziej uniwersalną dietę odchudzającą.

dieta 2000 kcal

Dieta 2000 kcal

Dieta o kaloryczności 2000 kcal dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych,